..."τάσσος δίκας: το πολιτικό βαρομετρικό χαμηλό των αποτελεσμάτων του συριζα π-σ"...(>εκλογές 21/5/2023<)


Με αφορμή το άρθρο του Κώστα Δουζίνα: Πώς κερδίζονται οι εκλογές (*) 

Το πολιτικό βαρομετρικό χαμηλό
των αποτελεσμάτων του συριζα π-σ

του Τάσσου Δίκα (*)

Πρώτοι προβληματισμοί ανίχνευσης πτυχών στρατηγικών προεκλογικών επιλογών μιας ιστορικά καταγεγραμμένης, πλέον, τεράστιας απώλειας του 34% της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ (από το 31,53% το 2019, στο 20,07% το 2023), μετά από μία τετράχρονη διακυβέρνηση της Ν.Δ. με αρνητικά -εξ ορισμού- κεφάλαια για την ίδια που απασχόλησαν και την κοινωνία (υποκλοπές, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνηδυστύχημα Τεμπών, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κλπ)

ΑΦΕΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:
Όλο τπλαίσιο της συνολικής προεκλογικής στρατηγικής, του υποβάθρου και των κατευθύνσεων, του περιεχομένου και του κωδικοποιημένου πολιτικού νοήματος, των ομιλιών και προεκλογικών κομβικών κοινωνικών παρεμβάσεων, που έδωσαν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Προέδρου, υποψηφίων, στελεχών, κλπ) -παρά τις καλές προθέσεις των σχεδιαστών της στρατηγικής του προεκλογικού αγώνα (και το ευρηματικό περιεχόμενο των εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων)- αποδείχθηκε, εκ του τραγικού αποτελέσματος, ότι πολιτικά ήταν σε μη ορθή ή σε ατελέσφορη κατεύθυνση.

Η ΕΚΦΟΡΑ ΛΟΓΟΥ
Η επιλεγείσα πολιτικά κατεύθυνση, -ως εκφορά λόγου και προεκλογικής “ταυτότητας”- του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ φάνηκε ότι τελικά δεν 
ήταν ταυτισμένη με θεωρητικά χαρακτηριστικά (ιδεολογικά και πολιτικά, κοινωνιολογικά και ανθρωποκεντρικά, σφαιρικά και επιμερισμένα, αξιακά & ελπιδοφόρα) τέτοια που να "αγγίξουν" και εκφράσουν την κοινωνία, ως έμπνευση και όραμα, σε ένα διαφορετικό αύριο με επίκεντρο τον πολίτη, για τον πολίτη με “δικαιοσύνη παντού” και απομάκρυναν το 34% εκείνων που εκλογικά το είχαν στηρίξει το 2019.

ΘΕΩΡΗΣΗ & ΟΡΑΜΑ
Η επιλεγείσα κατεύθυνση, 
στην εκφορά του πολιτικού λόγου των κεντρικών ομιλιών, δεν περιείχε απτά χαρακτηριστικά κατανοητά και πειστικά, ελκυστικά και γειωμένα, στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη με "θεώρηση" αλλά και οράματος με αυτονόητους αποδέκτες κοινωνικά στρώματα που συναπαρτίζουν τα κατά πλειοψηφία μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα και ειδικότερα τη νέα γενιά, για την ζητούμενη “αλλαγή” δημιουργώντας -έστω και αδρά- ανοικτό πολιτικό περιβάλλον ελπίδας και έμπνευσης .

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
Ο
ι καλύτερες μέρες ως “αλλαγή”, δεν περιέχουν ως αυτοσκοπό εξαγγελιών τις παροχές και οικονομικές, φορολογικές και άλλες αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης -ως πράγματι αναγκαία συνθήκη- και μάλιστα με αναγκαία προϋπόθεση υλοποίησης την επίκληση για συνεργασία και συνέργεια των αντίστοιχων προοδευτικών δυνάμεων.

Οι καλύτερες μέρες ως “αλλαγή” αποτελούν απόρροια μιας άλλης κοινωνικής συνθήκης από την κρατούσα αντίληψη σχέσεων πολιτείας, θεσμών, διοίκησης, κόμματος (στελεχών, υποψηφίων και μελών) και πολίτη, απόρροια που υπηρετεί το όραμα που και να είναι και θεωρητικά επεξεργασμένο και κατανοητό και αλλά και πολιτικά σχεδιασμένο με τρόπο που ήδη να είχε γίνει κτήμα (ως ουσία και όχι μόνο σύνθημα) στα στελέχη, υποψηφίους, μέλη, τους φίλους τους πολίτες, τους λοιπούς προοδευτικούς φορείς, τους ψηφοφόρους που να το κατανοήσουν, το στηρίξουν ή κριτικά να προτείνουν συμπληρώσεις ή βελτιώσεις.

Οι καλύτερες μέρες ως “αλλαγή” και ως αναγκαίο εφικτό μεσοπρόθεσμο κοινωνικό “όραμα” στοχεύει στην υλοποίηση μιας πραγματικής πολυεπίπεδης αναπτυξιακής διαφορετικής πορείας, καθημερινής διόρθωσης (με μικρές ή μεγαλύτερες δημοκρατικές αλλαγές και ρήξεις) προς όφελος των πολιτών με τους πολίτες συμμέτοχους και ενεργούς.

ΙΚΑΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ
Η
 ικανή συνθήκη, από την θεωρία στη πράξη, είναι αυτή που στοχεύει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση που 
εφεξής θα αντιστρατεύεται την συστημικά επιχειρούμενη παθητικοποίηση των πολιτών, την καταπολέμηση της μη συμμετοχής τους στα κοινά, και που έρχεται αναπόδραστα (ως εξαγγελία και στη πράξη) σε αντίθεση από ό,τι τους καταδυναστεύει, τους καταπιέζει, τους χειραγωγεί, τους εκμεταλλεύεται και συνεχίζει συστημικά να τους διαχωρίζει σε προνομιούχους και μη, σε ημέτερους και μη.

ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑΤΑ
Σύγχρονα μεγάλα διακυβεύματα (κλιματική μετάλλαξη & κρίση, απόνερα πανδημίας, περιβάλλον, ενέργεια, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, δικαιώματα, ασφάλεια στους πολίτες και τη νέα γενιά) δεν απαντήθηκαν επαρκώς σε μιά κατεύθυνση κατανοητής στρατηγικής που να δημιουργεί σταδιακά πλαίσια και κλίμα συνεννόησης και προϋποθέσεις συνεργασίας με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και όσμωση με τους πολίτες όμορων πολιτικά χώρων.

ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ
Ενδεικτικά, οι πράγματι αναγκαίες οικονομικές ανταποδόσεις, φορολογικές και κλπ θετικές εξαγγελίες προς τα στρώματα αυτά ενώ εξ ορισμού ήταν (ή έπρεπε να είναι) απόρροια σαφούς διατυπωμένης θεώρησης των αντίστοιχων θεμάτων (διαμορφώνοντας έτσι κοινωνικό διάλογο και διαπαιδαγώγηση) παρουσιάστηκαν στη πράξη εμμέσως πλην σαφώς τεχνοκρατικά ως κωδικοποιημένη παροχολογία αμφίβολης -κοστολογικά- υλοποίησης, που μάλιστα υποτιμήθηκαν και αμφισβητήθηκαν ως εφικτά και ρεαλιστικά (που με έμφαση στοχοποιήθηκε συστηματικά στο τηλεοπτικό διάλογο). 

ΑΡΘΡΟ
Το άρθρο του Κώστα Δουζίνα, 
"πως κερδίζονται οι εκλογές" θεωρώ ότι σκιαγράφησε εμπρόθεσμα (προ των εκλογών) και επεσήμανε με σαφήνεια υπαρκτές θεωρητικές ελλείψεις και σημαντικά κενά για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής και προοδευτικής αριστεράς στη συνολική κομματική στρατηγική και τακτική προς τα κοινωνικά στρώματα (κατώτερα και μεσαία) που εκλογικά και κοινωνικά απευθυνόταν.

Γράφει: Κ.Δ."Τι μπορεί να βοηθήσει την αλλαγή; Πρέπει να στραφούμε στην πολιτική θεωρία, το βασικό εργαλείο που διέσωζε την Αριστερά στις δύσκολες στιγμές. Δυστυχώς εγκαταλείφθηκε η θεωρία, αντικαταστάθηκε από τεχνοκράτες που βάζουν ο καθένας το δέντρο του μπροστά από το δάσος της στρατηγικής ανάλυσης. Δεν είναι «the economy, stupid» μόνο που κερδίζει τις εκλογές. Η δημιουργική στρατηγική στηρίζεται στην επιστημονική κατανόηση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και στην κριτική θεωρία της ανάπτυξης (υπάρχει), σε ένα αποτελεσματικό πολιτικό υποκείμενο (περιορισμένη συμμετοχή), τέλος στο όραμα (δεν ακούγεται)."(απόσπασμα άρθρου "πως κερδίζονται οι εκλογές" efsyn 15-5-2023)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Προφανώς τα αίτια είναι πολλά και βαθύτερα στο εσωκομματικό πεδίο συνολικά και πολυεπίπεδα και η αφετηρία τους είναι αγγίζει την όλη του υπόσταση.
Σε βάθος χρόνου (μετά τις επαναληπτικές) είναι βέβαιο ότι θα ανιχνευθούν επισταμένα και με την ενσυναίσθηση της πολιτικής ευθύνης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικά διαδικασίες
Οι αστοχίες αδόκιμων και ως διατύπωση και εκτός προγράμματος τηλεοπτικών προσωπικών παρεμβάσεων αποτελούν ίσως την πιο εύκολη ανάγνωση, αλλά τα αίτια είναι συνθετότερα. 
Τα συλλογικά όργανα θα ασχοληθούν, 
και ήδη ασχολούνται, με επιβαλλόμενη χρονική πίεση, με την συμβολή των μελών και των φίλων στον εσωκομματικό διάλογο που καλείται να συνυπάρξει παράλληλα και κυρίως μετά την 2η εκλογική αναμέτρηση που άρχισε ήδη ως χρόνος να τρέχει αντίστροφα.

ΠΟΤΕ δεν είναι αργά για ουσιαστικές διορθωτικές αλλά αποφασιστικές κινήσεις ουσίας και επαναπροσδιορισμούς στόχων σε ένα ανοικτό κόμμα, εσωκομματικού διαλόγου και συμμετοχής όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική-Συμμαχία.

Τάσσος Δίκας
Θεσσαλονίκη
αρχιτέκτονας ομότιμο μέλος ΤΕΕ

(*) "πώς κερδίζονται οι εκλογές" του Κώστα Δουζίνα, (άρθρο προγενέστερο των εκλογών της 21/5/23 που δημοσιεύθηκε στο efsyn.gr (15-5-2023) και αναρτήθηκε και στην "ιστογραμμή"

έργο: T.Δ. ξηρό παστέλ, 1995

 ..."τάσσος δίκας: το πολιτικά βαρομετρικό χαμηλό των αποτελεσμάτων του συριζα π-σ"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"... tassosdikas blog