..."για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συριζα"...(>άρθρο<)

πηγή: avgi.gr
Tων Μιχάλη Παναγιωτάκη - Ματθαίου Τσιμιτάκη

 Τα δίκτυα, κοινωνικά και μη, έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε αυτό που όλοι μας καταλαβαίνουμε ως «συλλογική έκφραση» στην ψηφιακή εποχή. Οι πολίτες είναι στα δίκτυα εδώ και είκοσι χρόνια και οι περισσότεροι είναι ψηφιακά «γηγενείς». Πολλοί χρησιμοποιούν υπηρεσίες και λογισμικά που αυτοματοποιούν και διευκολύνουν διαδικασίες διαβούλευσης, όπως είναι, για παράδειγμα, τα συνεργατικά εργαλεία επικοινωνίας, τα εργαλεία συλλογικής συγγραφής, οι απομακρυσμένες ψηφοφορίες, πλατφόρμες συντονισμού δράσης, ενώ όλοι βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ψηφιακός. Η πλειοψηφία των μελών του δεν ζεί μόνο σε αυτό το περιβάλλον, αλλά βρίσκει εκεί κι ένα πεδίο πολιτικής ενημέρωσης και ακτιβισμού. Οι αριστερές και οι αριστεροί παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε όλο τον κόσμο, είδαν τις αραβικές εξεγέρσεις μέσα από το Τwitter, τις φοιτητικές διαδηλώσεις στη Χιλή, σήμερα τα Κίτρινα Γιλέκα στο Facebook, υιοθέτησαν αυτές τις πρακτικές στη χώρα μας με το κίνημα των πλατειών. Οι αριστερές οργανώσεις κρατάνε τα μέλη τους σε επικοινωνία μέσω mailing lists, groups στο Google, σελίδες και groups στο Facebook. Όμως η Aριστερά είναι ταυτόχρονα επιφυλακτική μπροστά σε αυτό το περιβάλλον, που κυριαρχείται από πολυεθνικές εταιρείες, πέρα από κάθε έλεγχο και δημοκρατική λογοδοσία, κάτι που επηρεάζει την «ψηφιακή πολιτικοποίηση».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα τεχνικό θέμα. Είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς ιστορικών μετασχηματισμών που υφίσταται η Aριστερά στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο επικοινωνιακός καπιταλισμός. Έχει σαν παράλληλο στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις διαφορετικές ηλικίες και ψηφιακές δεξιότητες των μελών και των φίλων του, οι οποίοι συνθέτουν τον οργανωτικό του ιστό, αλλά και το πολιτικό-πολιτιστικό ρεύμα που εκφράζει στην ελληνική κοινωνία. Μιλάμε για τους διαφορετικούς βαθμούς εμπλοκής των αριστερών με την Aριστερά και τις δομές της. 

Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, όπως: η σχέση μέλους-κόμματος, η αυτονομία και ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων, οι υποστηρικτικές δομές που χρειάζονται για να λειτουργήσει το «πολιτικό δίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς κινδυνεύει κανείς να ξεπέσει σε κάποιου τύπου ψηφιακή μεταφυσική, στην οποία οι διαδικασίες θα υπηρετούν την τεχνολογία, αντί για το αντίστροφο.
Το παράδειγμα των ιταλικών 5 Αστέρων και της πλατφόρμας του Κόμματος Πειρατών δείχνει πως μια τεχνοκεντρική αρχιτεκτονική οργάνωσης ενός κόμματος μπορεί να ακυρώσει, αντί να ενισχύσει, τη δημοκρατική ζύμωση, τη συναπόφαση και την κοινωνική δράση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο, ούτε κυρίως, στις εταιρικές πλατφόρμες, πρέπει και μπορεί να αποκτήσει τις δικές του ψηφιακές και πληροφοριακές υποδομές (ελεύθερου λογισμικού) που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας αποκεντρωμένης δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας, παρέχοντας τις πολιτικές εγγυήσεις που προσφέρει στα μέλη του ούτως ή άλλως: σεβασμός στο προσωπικό απόρρητο και άρα προστασία των προσωπικών δεδομένων, εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας με ενδυνάμωση των μελών και όχι χειραγώγησή της, εμπλουτισμός του ιδεολογικού και πολιτικού του λόγου, εκπαίδευση των μελών και στελεχών του σε θεωρητικά ή πρακτικά ζητήματα, και διασφάλιση της πρόσβασης για όλα τα μέλη του. 
Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει την υπέρβαση παλιών οργανωτικών ελλειμμάτων, όπως τον αθηνοκεντρισμό, την απουσία αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (ένα από τα κεντρικά αιτήματα των κινημάτων των πλατειών, υπενθυμίζουμε), την περιθωριοποίηση οργανώσεων που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, την τάχιστη ενημέρωση για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, και την ανάδειξη τοπικών θεμάτων, τη διαβούλευση με ποικίλλες συλλογικότητες για επιμέρους θέματα, αλλά και τον πανελλαδικό συντονισμό οργανώσεων, μέσα σε ένα ασφαλές σύστημα διακίνησης πληροφορίας.

Σε τεχνικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται στη χρήση εργαλείων όπως newsletters και wikis, πρόσβαση σε τράπεζες γνώσης, τη δημιουργία και λειτουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, όμως το κοινωνικό δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει καταρχήν να στηρίζεται από ένα διακηρυκτικό κείμενο αρχών και αξιών που εκφράζει τα μέλη και τους φίλους του. To βασικό κοινωνικό αντικείμενο του πολιτικού δικτύου πρέπει να είναι ταυτόχρονα η κάθετη ανατροφοδότηση ενημέρωσης - νομιμοποίησης και η οριζόντια ανατροφοδότηση συντονισμού - ανάληψης δράσης. Η «τεχνοπολιτική διαγώνιος» εκφράζει την τομή και συνέχεια που επικαλείται η πολιτική γραμματεία εκφράζοντας την εμπειρία τόσο της διακυβέρνησης όσο και της κινηματικής διαδρομής που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ώς εκεί.

..."για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συριζα"...(>άρθρο<)

πηγή:avgi.gr

..."ιστογραμμή"... tassosdikas blog