..."τεχνητή νοημοσύνη, πολιτική μετάλλαξη"...(>άρθρο<)

(Tάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995)
Toυ Τάσου Τρίκκα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προ πολλού χτυπήσει τις πόρτες μας. Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν θα αργήσουν, τουλάχιστον για τους νεότερους από εμάς, να «τρέξουν» στ' αλήθεια στους δρόμους μας. Μόνο για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική δεν γίνεται λόγος. Η μάλλον γίνεται, κεκλεισμένων των θυρών, υποθέτω. Σε εργαστήρια πολιτικών μαθητευόμενων μάγων.
Δεν είναι μακριά η ώρα που θα συμπεριληφθεί στον δημόσιο λόγο. Τα προανακρούσματα εμφανίζονται ήδη. Το θέμα γρήγορα θα προβάλει, όπως και τόσα άλλα παρόμοια, από απροσδόκητους διαύλους.

Η κρίση της πολιτικής είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Η διαπλοκή πολιτικής και διαφθοράς, η αποχή από τις κάλπες, η αδυναμία αντιμετώπισης κορυφαίων προβλημάτων, ο έλεγχος της επικοινωνίας από τα τερατώδη ΜΜΕ, η απόσταση της πολιτικής ζωής από τη ζέουσα πραγματικότητα είναι μερικές από τις πολλές εκδοχές αυτής της κρίσης.
Μία ακόμη εκδοχή είναι και η πολιτική μακριά από κόμματα και οργανώσεις, που γίνεται από τον καναπέ, κουνώντας το δάχτυλο στον αντίπαλο, χωρίς συμμετοχή σε ενοχλητικές, κουραστικές συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις και άλλες «δημοκρατικές διαδικασίες».

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας άλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξάγεται πολύ πιο εύκολα, αφού ασφαλώς θα έχει εξευρεθεί ο υπολογιστής που θα καταμετρά αυτομάτως τις ψήφους - τα υψωμένα χέρια, ήθελα να πω. Επιπλέον θα αποκλείονται και οι διπλοψηφίες - εκτός από περιπτώσεις λαθροχειρίας, κυριολεκτικής σε αυτή την περίπτωση.

Έτσι θα καταπολεμηθεί και η κρίση της πολιτικής - «αρκεί να βρούμε πρωτότυπους και σύγχρονους τρόπους συμμετοχής στην κομματική και ευρύτερα στην πολιτική ζωή». Είναι τόσο απλό. Αυτό αποφαίνεται ένας εφευρετικός, μοντέρνος πολιτικός, που δεν ανήκει στη νέα γενιά αλλά είναι μεσόκοπος «και βάλε». Κοινωνιολογίζει επίσης. «Η νέα γενιά», γράφει, «που μας στηρίζει εκλογικά» (οποία βεβαιότης) «δεν προσεγγίζεται με παραδοσιακές μεθόδους» (όπως η γνωστή γραφή και ανάγνωσις - χρειάζεται πρωτοτυπία). «Ενα e-κόμμα μπορεί να την κινητοποιήσει» συνεχίζει ο ευρηματικός πολιτικός. «Ακούγεται τεχνητό θέμα αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό» υποστηρίζει.

Για τον αδαή αναγνώστη, που αδυνατεί να κατανοήσει τι μπορεί να είναι το e-κόμμα, να του παρασχεθεί η αναγκαία πληροφορία. Είναι ένα «ηλεκτρονικό» κόμμα, με εικονικούς ίσως ψηφοφόρους και αξιωματούχους, με άυλη υπόσταση. Πώς αυτό το e θα αναχθεί σε πολιτικό θεσμό, που θα ανανεώσει μάλιστα την πολιτική και θα θεραπεύσει τα δεινά της, ας μη φανεί παράξενο. Έχουν συμβεί τόσα και τόσα. Αλλά ας μην παίζουμε εν ου παικτοίς.

Το θλιβερό και ανησυχητικό είναι ότι οι «σκέψεις» αυτές για την ανανέωση της πολιτικής αναπτύχθηκαν και εκπονήθηκαν εν μέσω μιας κορυφαίας μάχης της Αριστεράς για τη ζωή, το μέλλον, την αναγέννηση της πατρίδας. «Το βασικό είναι να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ, τον ενθουσιασμό και τη διαθεσιμότητα του κόσμου που πήρε ώθηση από το 31,5%». Με τη μέγιστη ευθύνη και σοβαρότητα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.

..."τεχνητή νοημοσύνη, πολιτική μετάλλαξη"...(>άρθρο<)

πηγή: avgi.gr

..."ιστογραμμή"... tassosdikas blog