..."υγεία, ο μεγάλος ασθενής συναντά το παράλληλο πρόγραμμα"...(>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995
του Γιώργου Μουργή

 H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το Παράλληλο Πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και είχε αποσυρθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους «θεσμούς».
Τα μέτρα του προγράμματος αφορούν στη γενικότερη αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ευπαθών ομάδων, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Η νομοθετική ρύθμιση για αρχή έχει σκοπό να διασφαλίσει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα προκληθεί από την υγειονομική κάλυψη καθολικά σε συνανθρώπους μας χωρίς ασφαλιστική δυνατότητα.
Προετοιμάζονται, μάλιστα, ηλεκτρονικά και διοικητικά ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, τα ΚΕΠ και οι υπηρεσίες Πρόνοιας για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του συστήματος.
Οι ανασφάλιστοι θα εξασφαλίσουν πλήρη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψη μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, ενώ για τις κατηγορίες χωρίς χαρτιά γίνεται επεξεργασία του τρόπου εισαγωγής μέσω ειδικών βεβαιώσεων ή προσωρινού ΑΜΚΑ.

Παράλληλα, νομοθετείται η «λίστα χειρουργείου», όπου η ημερομηνία επέμβασης καθορίζεται με συγκεκριμένη ιατρική τεκμηρίωση.
Αξιολογείται η σοβαρότητα της νόσου, του επείγοντος ή όχι της χειρουργικής αντιμετώπισης, και άμεσα γνωστοποιείται στον ασθενή. Η ημερομηνία της επέμβασης στον ασθενή παύει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αυτού και του εκάστοτε θεράποντος ιατρού, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, έχοντας στόχο την ίση, διαφανή, έγκαιρη, ασφαλή εξυπηρέτηση για κάθε ασθενή και την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του συστήματος.
Και ακόμη, το νομοσχέδιο βάζει φρένο στις χρονοβόρες κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ από τις οποίες εξαρτώνται οι προσλήψεις.
Συγκροτούνται σε κάθε υγειονομική περιφέρεια Συμβούλια Προσλήψεων-Κρίσεων γιατρών ΕΣΥ, ανά ειδικότητα, ώστε να επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα απλοποιείται ο τρόπος μετατάξεων και μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του συστήματος υγείας για να αντιμετωπιστεί η μέχρι σήμερα μη ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού. Αποδομείται έτσι κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, μαζί με τις χρονοβόρες διαδικασίες μετακίνησης του.

Ρυθμίζονται οι εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις εφημερίες των νοσοκομείων. Αναδιοργανώνονται τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια, για την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς, χρηματισμού και ιατρικών λαθών.
Επιπλέον, στο Παράλληλο Πρόγραμμα προβλέπεται η διευκόλυνση των προσλήψεων, καθώς δίνονται κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στις άγονες περιοχές. Κίνητρα που θα έχουν σχέση με μορφή επιδοτήσεων σε είδος, όπως διατροφή ή διαμονή, ακόμα και σε χρηματικά ποσά στους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους, για να καλυφθούν κενές θέσεις στην ευρύτερη περιφέρεια.
Ανάμεσα σε πολλά άλλα το νομοσχέδιο ιδρύει, επιτέλους, το Νοσοκομείο Θήρας, που κόστισε 15 εκατ. ευρώ και παραμένει κλειστό από το 2011. Εντάσσεται στο ΕΣΥ μέσω της ΑΕΜΥ και καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του, η στελέχωσή του, καθώς και η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του.

Άμεσα, απτά αποτελέσματα
Είναι σίγουρο ότι το υπουργείο Υγείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και με γνώση της προτεραιότητας των αναγκών και ελλείψεων του δημόσιου συστήματος στα νοσοκομεία αλλά και στις πρωτοβάθμιες δομές. Στον βαθμό που είναι εφικτό, μάλιστα, αναιρείται το παλιό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, αφού παραμένουν μεν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ωστόσο υπάρχει υποχώρηση των συνεχών περικοπών, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, με κατεύθυνση πλέον τη σταδιακή αναβάθμιση και ενίσχυση των δομών του συστήματος.
Το τελευταίο πεντάμηνο συνολικά η προσπάθεια έχει εστιάσει στο να ενδυναμωθεί το σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό.

Προκηρύχθηκε η πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, για να ανοίξουν άμεσα 120 κρεβάτια ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από  εβδομήντα ασθενείς ,συνάνθρωποι μας που νοσηλεύονται σε άπλα κρεβάτια και χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη που προσφέρει μια μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η διαδικασία κατανομής των θέσεων ανά νοσοκομείο έγινε με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα στοιχεία των κενών θέσεων στις ΜΕΘ όλης της χώρας και τις προτεραιότητες που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην προκήρυξη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις παραπάνω προσλήψεις είναι να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, να ανακτηθούν κλίνες που την προηγούμενη περίοδο είχαν πάψει να λειτουργούν, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν νέες, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.
Επίσης, εγκύκλιο για δωρεάν διάθεση αντιιικών φαρμάκων έστειλε ήδη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Στην εγκύκλιο αναφέρεται η ανάγκη άμεσης διανομής του εθνικού αποθέματος αντιιικών φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν με την επίδειξη ιατρικής συνταγής να τα προμηθεύονται.

Πραγματοποιήθηκε, ακόμη, το σημαντικότερο βήμα για την αξιοποίηση του κονδυλίου των 3,3 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Έκτακτης Χρηματοδότησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων. Υπεγράφησαν οι δύο προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ΕΚΑΒ.
Οι συμφωνίες αφορούν στην πρόσληψη 141 ατόμων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, σε θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, οι οποίες αναρτήθηκαν στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα καλύψουν τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω των αμείωτων προσφυγικών ροών σε γενικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των περιφερειών που υποδέχονται πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην αξιολόγηση ακολουθήθηκαν διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς προσωπική συνέντευξη, καθώς η ηγεσία του υπουργείου έχει θέσει ως πρωταρχικό σκοπό τη στελέχωση του συστήματος υγείας με πιο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Στον τομέα των προσλήψεων εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η κατανομή για την πλήρωση θέσεων σε φορείς του υπουργείου Υγείας για το έτος 2016. Οι θέσεις αυτές αποτελούν τμήμα της συνολικής προκήρυξης των 985 μόνιμων νοσηλευτών, παραϊατρικού και υγειονομικού προσωπικού που για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν στο ΕΣΥ ύστερα από 6 χρόνια. Μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης για την πλήρωση των παραπάνω θέσεων προχώρησαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον διορισμό του προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτόν πραγματοποιείται το πρώτο μικρό αλλά σημαντικό βήμα ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, βήμα που θα συμπληρωθεί με τη δεύτερη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που ακολουθεί και αφορά σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων - γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Τον Ιανουάριο τελέστηκε η ορκωμοσία των 186 νέων διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, μαζί με την παράδοση εννέα ασθενοφόρων που προσέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Αλλά και αναμένεται σύντομα η παραλαβή 90 καινούργιων οχημάτων, ώστε να καλυφθούν ανάγκες της περιφέρειες, ενώ προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 96 για τις ανάγκες της Αττικής.

Στο Τμήμα Αεροδιακομιδών παραμένουν παροπλισμένα στο υπόστεγό του λόγω βλαβών τα 3 εναπομείναντα ελικόπτερα, για τα οποία οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία εκκίνησης των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων τους. Έχουν ήδη ξεκινήσει, με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, οι απαραίτητες διαδικασίες για την επισκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατόν στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
Τέλος, στο πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό των προμηθειών φάρμακων και υγειονομικού υλικού, δίνεται οριστική λύση στο θέμα αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την προμήθεια υλικών, με τη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αταλάντευτα αριστερές επιλογές
Η χαρτογράφηση των προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Το σημαντικό βήμα ώστε η κακή εικόνα του να αναταχθεί είναι η διάθεση οικονομικών πόρων, η σωστή/διαφανής διάθεσή τους και η πίστωση χρόνου. Θαύματα την περίοδο αυτήν δεν περιμένει κανείς, ειδικά σε έναν τομέα που το κύριο χαρακτηριστικό του μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και η διασπάθιση των δημόσιων κεφαλαίων.
Ο μεγάλος ασθενής του ΕΣΥ είναι οι ίδιος ο εαυτός του, που κουβάλα μαζί και ολόκληρη την κοινωνία.
Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι η άοκνη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι που κρατάει το σύστημα ζωντανό. Αυτό το έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και στην κατεύθυνση αυτήν κινείται για την καταπολέμηση της όποιας παθογένειας σε όλα τα επίπεδα.

Το τελικό στοίχημα είναι η δημόσια πρόνοια, το κοινωνικό κράτος και όλα όσα αναιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα μνημόνια να επανέλθουν στην κύρια πολιτική όχι μόνο ως βούληση ή επιθυμία, αλλά μέσα από ενέργειες που θα διασφαλίζουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες -με πρώτες τις ασθενέστερες- την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Η προηγηθείσα στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους και στη διαμόρφωση συνθηκών για επέκταση της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στον χώρο των υπηρεσιών και της ασφάλισης υγείας. Πριν την κρίση η στρατηγική αυτή έπαιρνε σάρκα και οστά με την υποχρηματοδότηση, την μη ολοκλήρωση του δημόσιου τομέα και επομένως τη βαθμιαία απαξίωσή του.

Κύριος μοχλός προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ήταν η αποδυνάμωση έως πλήρης απάλειψη δομών στα αστικά κέντρα και η καθολική απομείωση παροχών σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Το αποτέλεσμα αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά με την κατακόρυφη αύξηση της καταγεγραμμένης ιδιωτικής δαπάνης υγείας, η οποία ξεπέρασε το 50% της συνολικής δαπάνης υγείας. Από την αρχή της κρίσης η στρατηγική αυτή υλοποιήθηκε με γρήγορα βήματα, με δραματική περικοπή δαπανών, παραπέρα επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σταδιακή διάλυση των δημόσιων δομών, με παράλληλη διαφυγή δημόσιων πόρων προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και προσπάθεια θεσμοθέτησης της μονιμοποίησης του κυρίαρχου ρόλου του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της παροχής υπηρεσιών.

Αλλά η υγεία είναι και πρέπει να παραμείνει ένα κοινωνικό αγαθό, και ως εκ τούτου σημαντικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης, που καθορίζει και τη στρατηγική της στόχευση, είναι η καθολική, ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες υγείας. Επιδιωκόμενος σκοπός ο αναπροσανατολισμός του υγειονομικού συστήματος υπέρ των αδυνάμων του κοινωνικού σύνολου.

πηγή: tvxs.gr άρθρο του Γιώργου Μουργή > Υγεία, ο μεγάλος ασθενής συναντά το Παράλληλο Πρόγραμμα

 ..."υγεία, ο μεγάλος ασθενής συναντά το παράλληλο πρόγραμμα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...