Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995 |
Ρεπορτάζ: Έλλη Ζώτου
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη ή ορθότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως "συνέρχεται" από το αρχικό σοκ, καθώς με το τέλος του καλοκαιριού είδε τη συνθήκη του Δουβλίνου να καταρρέει στην πράξη υπό το βάρος των εκατοντάδων νεκρών προσφύγων στα σύνορά της και των χιλιάδων ζωντανών προσφύγων που έφταναν στην πόρτα της. "Συνέρχεται" και ξεκινά να αρθρώνει την απάντησή της με παλιές κακές συνταγές, όπως αποδεικνύει η άτυπη συνάντηση των ηγετών των Βαλκανίων που στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα "blame game" εις βάρος της χώρας μας, η οποία προφανώς θεωρείται και εύκολος στόχος με βάση το επιχείρημα της ακροδεξιάς επωδού περί "ανικανότητας φύλαξης των συνόρων μας".
Τα 17 σημεία της περασμένη Κυριακής αποτελούν ένα κατάλογο υποχρεώσεων της χώρας μας (50.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας, 20.000 θέσεις με επιδότηση ενοικίου) και υποδείξεων προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες μόνο καταστολή... μυρίζουν. Η Ουγγαρία, δεν χρειαζόταν την Ε.Ε. για να υιοθετήσει κατασταλτικές μεθόδους. Ο νεοεγερθείς φράχτης της ήταν άλλωστε και το πάτημα της σκανδάλης. Έδωσε το σήμα στους πρόσφυγες να βιαστούν να προλάβουν να περάσουν στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι μέσα στο 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο φράχτης της Βουλγαρίας και η επέκταση στο Καλέ, στη Γαλλία, ενώ νέοι φράχτες ετοιμάζονται μέχρι το 2018, σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", στα σύνορα της Ουκρανίας και της Εσθονίας με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. επιμένει να παραβλέπει την άμεση ανάγκη ύπαρξης νόμιμων οδών πρόσβασης των προσφύγων στο έδαφός της. Η ύπαρξη μάλιστα αυτών των οδών θα ήταν ίσως το αποφασιστικότερο χτύπημα στους διακινητές και στα διεθνή κυκλώματα διαφθοράς και εγκληματικότητας που πραγματικά θησαυρίζουν, όπως έχουν πολλάκις τονίσει φορείς και πολιτικοί, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έως και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η βουλευτής του Die Linke Ανέτε Γκροτ, που επισκέφτηκε την Ειδομένη, ζητούσε να υιοθετηθεί "ανθρωπιστική βίζα" για να αποφεύγεται το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο.
"Η άποψή μας για τον τοίχο που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί έμμεση επιδότηση προς τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να παρακάμψουν τον φράχτη" δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στον δικό μας φράχτη, στον Έβρο, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και με τον τότε αρμόδιο υπουργό να παραδέχεται πως το μέτρο αυτό δεν αποτελεί επιταγή της Frontex ή υποχρέωση που απορρέει από κάποια συμφωνία αλλά δική τους πρωτοβουλία. Τα αποτελέσματα; Η ίδια η Ε.Ε. δεν είχε χρηματοδοτήσει το μέτρο κρίνοντάς το αναποτελεσματικό, οι προσφυγικές ροές περνούν πια από την Τουρκία στα νησιά με τα γνωστά αποτελέσματα, το υπερσύγχρονο κέντρο που έστηναν στο φυλάκιο του Έβρου δεν είχε τελικά τον ρόλο που θα έπρεπε, δεδομένου ότι πλέον οι νεοεισερχόμενοι είναι πολύ λιγότεροι της αρχικής πρόβλεψης.
Άλλωστε η αποτυχία των φραχτών να συγκρατήσουν μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές είχε φανεί και από τον φράχτη των ισπανικών θυλάκων Μελίγια και Θέουτα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην "Α" το 2011 ο ο Jaume Castan Pinos, διδάκτωρ της Σχολής Διεθνών Πολιτικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Queen's University στο Μπέλφαστ, που είχε κάνει τη σχετική έρευνα, είχε αναφέρει: "Μπορεί να συναχθεί πως η οχυρωματική πολιτική έχει αποτρέψει μετανάστες και διακινητές, οι οποίοι όμως ουσιαστικά υποχρεώθηκαν να βρουν νέες διαδρομές, όπως τα Κανάρια νησιά, τα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο... Βέβαια, η πολιτική αυτή είχε θύματα. Από το 2002, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κυρίως εξαιτίας του συρματοπλέγματος."
Η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι απλώς μια μεταφορά αλλά μια πραγματικότητα που πνίγει ολόκληρες οικογένειες προσφύγων. Θα την αφήσουμε να σκοτώνει;
πηγή: avgi.gr ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου>Η Ευρώπη δεν περνά τις εξετάσεις των "ευρωπαϊκών αξιών"
..."η ευρώπη δεν περνά τις εξετάσεις των "ευρωπαϊκών αξιών"...(>ρεπορτάζ<)
..."ιστογραμμή"...