..."για ένα πολύχρωμο, πλουραλιστικό & ελεύθερο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο"...(>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1997
Του Νίκου Ηγουμενίδη*
Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες, η κυβέρνηση κάνει πράξη το αυτονόητο: Βάζει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, διασφαλίζοντας, όπως αρμόζει σε κάθε κράτος δικαίου, τη νομιμότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων του χώρου και τη θεσμική ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Η κυβέρνηση αποκαθιστά ένα καίριο θεσμικό κενό, ρυθμίζει τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών και ανοίγει το θέμα του μονοπωλίου της Digea και της δημιουργίας δημόσιου δικτύου μεταφοράς ψηφιακού σήματος.
Δύο παράμετροι που δεν συζητήθηκαν όσο έπρεπε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή και που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής:
* Πρώτον, τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια ορισμένων καναλιών με την Digea είναι διάρκειας 10-15 χρόνων και μάλιστα με ορισμένους σταθμούς να καταβάλλουν στο μέχρι πρότινος μοναδικό ρυθμιστή του τηλεοπτικού τοπίου χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η πρόθεση του νομοθέτη να παραμείνει δυνατότητα στα χαρτιά για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να εξετάσουμε το νομικό - θεσμικό καθεστώς πραγματικής απελευθέρωσης -όσων καναλιών το επιθυμούν- από το μονοπώλιο της Digea.
* Δεύτερον, θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος διχασμού του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με οικονομικά κριτήρια. Να αποφευχθεί δηλαδή η δημιουργία αφενός ενός ομίλου οικονομικών κολοσσών υπό την Digea και αφετέρου ενός ομίλου όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (όπως περιφερειακοί και δημοτικοί σταθμοί) υπό τον -υπό δημιουργία- δημόσιο πάροχο. Ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη -η Digea να απαλλαγεί από «οικονομικά βαρίδια»- να μην είναι έξω από τη λογική της.
Ανεξάρτητα και πέρα από τις παραπάνω παρατηρήσεις, η κυβέρνηση εκπληρώνει την προεκλογική της υπόσχεση, δίνοντας λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Όχι από λόγους ιδεολογικού και πολιτικού αντιπερισπασμού, αλλά γιατί ως Αριστερά έχουμε την εξής ξεκάθαρη στάση:
1. Υπο κινούμαστε από τις αρχές του πλουραλισμού και της ισονομίας. Και όχι από ρεβανσισμό προς το σύστημα της διαπλοκής και τα συγκεκριμένα πολιτικά τζάκια που ανέδειξε και στήριξε.
2. Είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών, επειδή είμαστε υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και φύσει εναντίον των εργασιακών συνθηκών γαλέρας.
3. Υπερασπιζόμαστε την ανεξάρτητη λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών και όχι τον ανεξάρτητο μανδύα κομματικών οργάνων.
4. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή, την αξία και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των περιφερειακών σταθμών -ειδικά στην Κρήτη ξεχωρίζει ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων σταθμών- με σπουδαίο ρόλο στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία αλλά και την τοπική ανάπτυξη. Κάνουμε την αναγκαία διάκριση ανάμεσα στους εθνικής και στους περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι' αυτό και τη στιγμή που ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αδύναμοι περιφερειακοί σταθμοί να βρεθούν σε ευάλωτη θέση απέναντι σε ισχυρούς οικονομικούς παίχτες εμείς θεσμοθετούμε στο τοπίο κανόνες.
5. Μας ενδιαφέρει το σήμα να εκπέμπει εκεί όπου το μονοπώλιο του ενός παρόχου δεν επενδύει και δεν έχει κέρδος. Γι' αυτό και θα κάνουμε το παν για να καλυφθούν οι «γκρίζες οθόνες» στις απομακρυσμένες και εθνικής σημασίας περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εισηγητής και η πλειοψηφία των βουλευτών της, αφού «περιπλανήθηκαν» σε όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία (αγρότες, ασφαλιστικό, συντάξεις, σχολεία), κατέληξαν αυθαίρετα στο συμπέρασμα ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, όσες λεκτικές «βόλτες» κι αν έκαναν και όσο κι αν προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από την ελληνική κοινωνία, δεν απάντησαν στο διά ταύτα.
Γιατί η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε; Επειδή τα τηλεοπτικά κανάλια επιτέλους θα πληρώσουν για τις άδειες που τους παρέχονται; Επειδή από την αδειοδότηση θα εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία; Επειδή η αδειοδότηση θα γίνεται με διεθνή διαγωνισμό και μέσω δημοπρασίας προς αποκατάσταση της νομιμότητας, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ; Γιατί η αδειοδότηση θα γίνεται κατόπιν προκηρύξεως από το ΕΣΡ και αφού υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική διαβούλευση; Μήπως επειδή νομοθετούνται όροι διαφάνειας ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα οικονομικά μέσα των υποψηφίων; Επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τόλμησε να εφαρμόσει τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και να καταλογίσει τα τέλη χρήσης συχνοτήτων; Ή μήπως επειδή κάποιοι αποκλείονται από την παραχώρηση άδειας;
Όσο για την τελευταία λίστα, εκτός του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα βρεθούν:
1. Όσοι έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για οικονομικά εγκλήματα.
2. Οι ιδιοκτήτες, εταίροι και διοικητικά στελέχη που συμμετέχουν σε εταιρείες ερευνών ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές εταιρείες.
3. Όσοι τελούν σε πτώχευση, εκκαθάριση και αναγκαστική διαχείριση.
H Ν.Δ. θέλει να κρυφτεί και οι δεσμεύσεις της δεν την αφήνουν. Καταψήφισε επειδή μπαίνει τέλος στο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής που τη στήριξε και που η ίδια έχει διαχρονικά παράξει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία έκπληξη και η στάση της ήταν αναμενόμενη.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό: Όποιος θέλει ραδιοτηλεοπτική άδεια, θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Και όποιος επενδύσει στην ενημέρωση, θα δώσει εγγυήσεις ότι θα την αντιμετωπίσει ως θεμελιώδες δημόσιο αγαθό.
Το μαύρο της ΕΡΤ δεν ανήκει μόνο στη Ν.Δ., την οποία θα στιγματίζει για πάντα, αλλά ανήκει και στο παρελθόν. Γιατί για την Αριστερά είναι θέμα δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας να το αντικαταστήσουμε -και θα αντικαταστήσουμε το «μαύρο» της ΕΡΤ- με το πολύχρωμο, πλουραλιστικό και ελεύθερο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
* Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ
..."για ένα πολύχρωμο, πλουραλιστικό & ελεύθερο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο"...(>άρθρο<)
..."ιστογραμμή"...