..."γερμανικό n-tv: η ελλάδα έχει τα καλύτερα χαρτιά"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Ολόκληρο το σχόλιο
Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι βέβαιη: οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στο τέλος θα πληρώσουν. Ο φόβος των συνεπειών μιας χρεοκοπίας είναι πολύ μεγάλος. Ο λογαριασμός θα μπορούσε να φουσκώσει.

Το ελληνικό πόκερ περνάει στον επόμενο γύρο. Πριν την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στη Λετονία γίνονται διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ως τώρα η Αθήνα δεν έχει κάνει προτάσεις οι οποίες να έχουν την έγκριση των δανειστών.
Ομως, παρά την επαπειλούμενη χρεοκοπία οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλές, διότι η Ε.Ε. θέλει για στρατηγικούς λόγους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ιδίως ο γεωστρατηγικός παράγοντας είναι αποφασιστικής σημασίας. Μαζί με την Τουρκία, η Ελλάδα αποτελεί την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την πρόσβαση προς τη Μεσόγειο. Η σύγκρουση της Ουκρανίας και η ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν ισχυροποιήσει αυτήν την στρατηγική της θέση έτι περαιτέρω. Αλλά και για την πολιτική με τους πρόσφυγες υπάρχει εξάρτηση από την Αθήνα.

Απειλούνται οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας
Ακριβώς υπό το πρίσμα αυτό εξεταζόμενο το θέμα, ότι δηλαδή ο πρόεδρος Ερντογάν απομακρύνεται συνεχώς από τη δύση και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προσέγγιση με τη Ρωσία, απειλείται η ασφάλεια. Ιδίως ο επιδιωκόμενος αγωγός φυσικού αερίου της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο οποίος θα τροφοδοτεί τα Βαλκάνια με ρωσικό αέριο, προκαλεί θυμό. 
Το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς η Ε.Ε. είχε τορπιλίσει με επιτυχία την κατασκευή αγωγού από τη Ρωσία στη Βουλγαρία. Μετά την εμπειρία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επιδιώκεται ο περιορισμός της ρωσικής επιρροής στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Eλλάδα, αντίθετα, ελπίζει από την μια πλευρά σε 3 με 5 δις ευρώ προκαταβολή από την Μόσχα. Το αν θα τα πάρει είναι όμως αμφίβολο.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά, παίζει συνειδητά το γεωστρατηγικό χαρτί ως μέσον πιέσεως στη διαμάχη για το χρέος. Ο υπολογισμός της είναι ότι η δύση θα υποκύψει λόγω οικονομικών και κινδύνων ασφάλειας και θα δώσει τελικά χρήματα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία ακόμα και πιο συστηματικάπρος την Κίνα. Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει να χάσει ταλιγότερα. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 20% από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει ανεργία της τάξεως του 26% και τρομακτικά κοινωνικά προβλήματα.  
Και τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Απαιτούν συνεχώς από τους Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αλλά αυτοί αρνούνται και έχουν αυτή τη στιγμή τα καλύτερα χαρτιά.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας ως υποψήφιος για ανάκαμψη
..."ιστογραμμή"...
Με αυτά τα ατού ως εφεδρεία η Αθήνα πρέπει να αναρωτηθεί πόσο μπορεί να αυξήσει την χρήση τους έως ότου φτάσει η υπομονή των εταίρων στα όριά της. Η χρηματιστηριακή αγορά, όμως, αξιολογεί το πόκερ αυστηρότερα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από B- σε CCC+ και εκτίμησε ότι το βάρος του χρέους δεν είναι βιώσιμο. Η καμπύλη των επιτοκίων είναι ισχυρά αντίστροφη από το Δεκέμβριο και αντικατοπτρίζει τη μειωμένο εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είναι κυμαίνεται στο 13,8% , ενώ των γεραμανικών έχουν μειωθεί στο 0,07%.

Και ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης ΑTG βρίσκεται υπό πίεση. Από το Απρίλιο του 2014 κινείται καθοδικά και διατηρείται λίγο πάνω από το χαμηλό του Φεβρουαρίου στις 709 μονάδες. Πτώση κάτω από αυτό το σημείο θα ενίσχυε ξανά την τάση για πωλήσεις. Μια επανάληψη του ρεκόρ καθόδου του καλοκαιριού του 2012 στις 410 μονάδες δεν μπορεί τότε να αποκλεισθεί.

Αν όμως -υποθετικά- γίνει δυνατός ένας συμβιβασμός τις επόμενες βδομάδες, τότε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών (ASE) θα μπορούσε να γίνει ένα υποψήφιος για turnaround (ανάκαμψη). Αν κατακτήσει το υψηλό Φεβρουαρίου των 949 μονάδων τότε θα υπήρχε διπλό έδαφος και θα καθιστούσε δυνατή την στροφή προς την ανάκαμψη. Κυρίως οι τράπεζες, που υποφέρουν από την φυγή κεφαλαίων, θα έπαιρναν ξανά ανάσα από ένα τέτοιο σενάριο και θα αποτελούσε μια επενδυτική ευκαιρία για ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Το άρθρο του Benjamin Feingold για το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο n-tv 

πηγή: left.gr > Άρθρο στο γερμανικό n-tv: "Η Ελλάδα έχει τα καλύτεραχαρτιά"


..."γερμανικό n-tv: η  ελλάδα έχει τα καλύτερα χαρτιά"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...