..."ιστογραμμή"... |
Ο στόχος των δανειστών είναι να ξεζουμίσουν το Ελληνικό Δημόσιο από κάθε ρευστότητα, ώστε τον Ιούνιο, που λήγει το τετράμηνο της υποτιθέμενης συμφωνίας γέφυρας, ένα νέο Μνημόνιο να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.
Αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Σε δήλωσή που έκανε στο Reuters παραδέχεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, και σημειώνει ότι αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίας σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε πολιτικές διαφωνίες. Και μάλιστα αυτές οι πολιτικές διαφωνίες, όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν την τελική συμφωνία ώστε να δοκιμαστούν οι οικονομικές αντοχές της κυβέρνησης στις δανειακές υποχρεώσεις που υπάρχουν τον Μάιο.
Ο τελικός στόχος είναι να ξεζουμίσουν το Ελληνικό Δημόσιο από κάθε ρευστότητα ώστε τον Ιούνιο που λήγει το τετράμηνο της υποτιθέμενης συμφωνίας, γέφυρας που ποτέ δεν υλοποιήθηκε από τους θεσμικούς εταίρους, ένα νέο Μνημόνιο να αποτελεί την μοναδική διέξοδο.
ΕΙΝΑΙ τόσο απλά τα πράγματα; Πιστεύουν τα ευρωπαϊκά ιερατεία ότι μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δεχτεί παράταση των Μνημονίων; Μα δεν έχουν σκοπό να φτάσουν στον Ιούνιο με την κυβέρνηση Τσίπρα όρθια. Αν, για παράδειγμα, συνεχίσουν τη χρηματοπιστωτική ασφυξία σε βαθμό που η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει χρήματα, όχι μόνο για τις δανειακές υποχρεώσεις αλλά και για μισθούς και συντάξεις, τότε το κοινωνικό σοκ θα ανατρέψει προς όφελός των δανειστών τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς.
ΠΩΣ μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα αυτόν το, πολιτικό εκβιασμό; Αν ο Αλ. Τσίπρας έχει διαβεβαιώσεις ότι τελικά η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα υπογραφεί έστω εντός του Απριλίου, μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους και προϋποθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Σεπτέμβριο και μετά, όπου οι δανειακές υποχρεώσεις είναι αντιμετωπίσιμες χωρίς έκτακτους εσωτερικούς δανεισμούς.
Ο σχεδιασμός για έργα υποδομής στην ενέργεια και τις μεταφορές μπορεί να φέρει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και να δημιουργήσει αναπτυξιακή τάση και σε άλλους τομείς. Εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας και την επιθυμία της Κίνας, σειρά χωρών (π.χ. Ιράν, Βραζιλία) έχουν γνωστοποιήσει τη διάθεσή τους να μπουν σε μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα δημιουργηθεί με πυρήνα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περί τα 15 δισ. ευρώ.
..."ιστογραμμή"... |
Στο διάστημα αυτό και στην περίπτωση που τελικά δεν έχουμε τη συμφωνία εντός του Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολιτική κωλυσιεργία των δανειστών για να τορπιλιστεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η πιθανή άρνησή της να πληρώσει τα δάνεια θα βαρύνει αποκλειστικά τους δανειστές και αυτό είναι ήδη σαφές σε όλο τον κόσμο.
ΚΑΛΥΨΑΜΕ όλες τις πιθανές εκδοχές; Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους, σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει όμως και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, διότι περί μετώπου πρόκειται, που δρα λυσσαλέα αποκαλύπτοντας τρομακτικές ανίερες συμμαχίας για την υπονόμευση της νέας κυβέρνησης. Δεν είναι μόνον ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο και τον Σταύρο, που συντονίζονται με την προπαγάνδα των δανειστών.
Στο μέτωπο έχουμε από τη δική του δογματική σκοπιά και το ΚΚΕ και τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές οι οποίοι μετατρέπουν τις συμβολικές και ολιγόωρες καταλήψεις διαμαρτυρίας σε στρατηγική πολεμικής αναμέτρησης, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να προκαλέσουν την αντίδραση της αστυνομίας για να βγουν με φωτιές.
ΣΤΗ σκακιέρα των προβλημάτων προστέθηκε και το νέο κύμα μεταναστών που, αν συνεχιστεί και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μπορεί κάλλιστα να γίνει πεδίο πολιτικών αλλά και κοινωνικών συγκρούσεων. Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποκλείσει, αν οι χειρισμοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τους ΑΝ.ΕΛΛ., πως αυτοί θα παραμείνουν άνευ όρων στην κυβερνητική πλειοψηφία. Και όλα αυτά χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεραστεί ο δανειακός κάβος του Αυγούστου, μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνυπολογίζοντας στο διεθνές οικονομικό πεδίο και το εγχώριο πολιτικό, καταλαβαίνει κανείς τις δυσκολίες ενός άπειρου από διακυβέρνηση χώρας κόμματος που δεν είναι και πολύ κόμμα.
ΤΟΥΤΩΝ δοθέντων, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ανανεώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις. Ένας τρόπος υπάρχει για να το καταφέρει. Να λέει συνεχώς όλη την αλήθεια στον λαό. Εκτός από υποχρέωση, είναι και ανάγκη ώστε να αποκρουστούν οι κατασκευασμένες τρομοκρατικές πληροφορίες για την καταστροφή που έρχεται.
Δεν μπορεί να ορίζουν την πολιτική ατζέντα κάθε μέρα τα κανάλια των νταβατζήδων, όταν το επικοινωνιακό επιτελείο μπορεί και πρέπει να ενημερώνει συνεχώς τον ελληνικό λαό για θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας.
πηγή: avgi.gr άρθρο ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ > Η χρηματοπιστωτική ασφυξία ως γόρδιος δεσμός...
..."η χρηματοπιστωτική ασφυξία ως γόρδιος δεσμός..."...(>άρθρο<)
..."ιστογραμμή"...