File:Moliere.jpg |
«Τελικά έπρεπε ή δεν έπρεπε να υπογραφεί η Συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ»; «Ποιος έχει την ευθύνη για το έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους μετανάστες»; «Ο Γιάνης Βαρουφάκης μήπως μιλά πολύ στα κανάλια και πρέπει να περιοριστεί»; «Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στη κυβέρνηση για καίρια ζητήματα»;
Όλα τα πιο πάνω και πολλά περισσότερα τα παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στα δελτία των 8. Πρόκειται για κριτική (ή έστω «απλά αθώα δημοσιογραφικά ερωτήματα»...) που μεταδίδονται με εκπληκτική ταχύτητα σε όλες σχεδόν τις συχνότητες και γεμίζουν με ανησυχία τους πολίτες.
Ορισμένοι άρχισαν να αναρωτούνται: «Μήπως τελικά είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος για να κυβερνήσει; Μήπως μας οδηγεί στα βράχια»;
Υπάρχει δύο τρόποι για να σταματήσει όλη αυτή η «φιλολογία»:
-
Ο ένας είναι να δηλώσει η κυβέρνηση ότι τα κανάλια δε θα πληρώνουν
τίποτα για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν. Επίσης ότι θα
συνεχίσουν κανονικά να δανειοδοτούνται!
-
Ο άλλος είναι να σοβαρευτούμε και εμείς και να σταματήσουμε τα λάθη…
Εδώ όμως πρέπει εμείς να κάνουμε ορισμένες απλές διαπιστώσεις:
1) Όταν, εν μέσω διαπραγματεύσεων και εκβιασμών κατά της χώρας μας, βγήκε η κατάπτυστη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (ανακοίνωση την οποία τουλάχιστον προσυπέγραψε και ο προηγούμενος πρωθυπουργός), πολλά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι το πρόβλημα είναι ότι «ο Βαρουφάκης δεν κατέθεσε κοστολογημένες προτάσεις»
2) Την ημέρα που οι Ευρωπαίοι έκαναν «κωλοτούμπα» και σταματούσαν να ζητούν να υπογράψουμε επέκταση του μνημονίου, την ίδια ημέρα ορισμένα ΜΜΕ μαζί με τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης και ορισμένους «πολιτικούς μαϊντανούς», κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για υπαναχώρηση…
3) Την ημέρα που κατετέθη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ίδια ημέρα «προέκυψε» το έγγραφο με το οποίο δήθεν θα έμπαιναν ελεύθερο στην χώρα μας οι μετανάστες. Αντί να συζητείται λοιπόν η γενναία υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής εξαγγελίας η οποία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας-θύματα των μνημονιακών πολιτικών, συζητούσαμε αν το έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν σε γνώση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση…
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Αυτό που με απλά λόγια είπε και ο Νόαμ Τσόμσκι: "Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι PODEMOS θα αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του συστήματος γιατί ξεκίνησαν πόλεμο ενάντια στην λιτότητα".
Από την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με κύριο εκφραστή την Γερμανία, που θέλει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία.
Αυτά όμως απεικονίζουν την πλήρη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας: Σαφώς και όχι. Η νέα κυβέρνηση είναι σαν πλοίο που πλέει σε «αχαρτογράφητα νερά», με καινούργιο καπετάνιο, με αξιωματικούς που δεν έχουν ξανακάνει αυτή τη δουλειά και με αμπάρια γεμάτα «έρμα» (ή «σαβούρα» όπως λένε οι ναυτικοί) που δυσκολεύει τις κινήσεις. Μεσοπέλαγα και σε τρικυμία δεν είναι πρώτο μέλημα σου να εκπαιδεύσεις το πλήρωμα, αλλά να οδηγήσεις το πλοίο σε σίγουρο λιμάνι. Εκεί θα ασχοληθείς και με το τι υπάρχει στα αμπάρια…
Είναι σαφές ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στη κυβέρνηση. Είναι απολύτως εύλογο. Δεν οφείλονται σε ανικανότητα, ούτε σε προσωπικές στρατηγικές, αλλά στο δύσκολο του εγχειρήματος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και στα εμπόδια που θέτουν συνεχώς όσοι θέλουν να αποτύχουμε.
Αυτό που μας δίνει θάρρος για να συνεχίσουμε, είναι η μεγάλη συμπαράσταση της κοινωνίας ή οποία αναγνωρίζει την προσπάθεια, καταλαβαίνει ότι σε ορισμένα θέματα κάναμε συμβιβασμούς, αλλά μας στηρίζει με κάθε τρόπο.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το απόφθεγμα του Μολιέρου: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι ΜΟΝΟ γι αυτό που κάνουμε αλλά και γι αυτό που ΔΕΝ κάνουμε».
(*) Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
πηγή: tvxs.gr
άρθρο Γιώργου Μπαλάφα Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε αλλά και για ό,τι δεν κάνουμε
..."είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε αλλά και για ό,τι δεν κάνουμε"...(>άρθρο<)
..."ιστογραμμή"...