..."ιστογραμμή'... |
Αισιόδοξος για έναν αμοιβαίο συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις θέλουν να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν, να ταπεινώσουν έναν λαό, όταν αυτό μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του Μνημονίου και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα του e-mail Χαρδούβελη διεκδικώντας μια λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το Μνημόνιο, αλλά την δανειακή σύμβαση, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, επιδιώκοντας η δανειακή σύμβαση να μην συνοδεύεται από όρους «τιμωρητικούς για τον λαό». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ζητάμε χώρο και χρόνο», δηλαδή μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας και στην συνέχεια μια μόνιμη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση με την συμφωνία-γέφυρα δεν ζητά νέο δάνειο που θα επιβάρυνε τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά μόνο συγκεκριμένες τεχνικές διευκολύνσεις, όπως η αξιοποίηση των χρημάτων του ΤΧΣ και η αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Για την μόνιμη συμφωνία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η απομείωση του χρέους είναι πολιτική απόφαση «και μόνο» ζητώντας να μπει τέλος στην λιτότητα ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η απομείωση του χρέους προβλεπόταν ήδη από συμφωνίες του 2012, αλλά ποτέ δεν διεκδικήθηκε από τις κυβερνήσεις της χώρας.
«Πρωτοφανή εμπιστοσύνη κι αποδοχή από ελληνική κοινωνία»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε «πιέσεις κι εκβιασμούς» πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνη, αλλά η διαπραγματευτική της στρατηγική συνάντησε «πρωτοφανή εμπιστοσύνη κι αποδοχή από ελληνική κοινωνία», γεγονός πολύ σημαντικό γιατί «εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες εντός κι εκτός χώρας». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την συμπαράσταση κι άλλων ευρωπαϊκών λαών παρά τα όσα λέγονται για απομόνωση.
«Αύριο στο Eurogroup δεν θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, θα είναι η Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα είναι το 1,5 εκατ. των ανέργων, τα 2,5 εκατ. των φτωχών, οι 300,000 νέοι μετανάστες στο εξωτερικό που «θα μας τραβάνε από το μανίκι», καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, διαφορετικά θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έχει νόημα η δημοκρατία, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές».
Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε όσους επενδύουν σε σενάρια «παρένθεσης» ότι διαπράττουν «τεράστιο λάθος» υπογραμμίζοντας ότι στις 25 Γενάρη δεν συνέβη μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά ήταν το «τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος». Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «σημείο ιστορικής καμπής για χώρα και την Ευρώπη», ένα σημείο όπου θα αποδειχτεί αν η Ευρώπη θα διατηρήσει την συνοχή της ή θα μετατραπεί σε μια «Ευρώπη τρόμου, διχασμού, τιμωρίας και γενικευμένης αποσταθεροποίησης». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται για ακόμη μια φορά οικουμενικές αξίες, την δημοκρατία και την αλληλεγγύη».
«Μην επαναλαμβάνετε όσα παράλογα ζητά ο Β. Σόιμπλε»
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός του κάλεσε να μην επαναλαμβάνουν «όσα παράλογα ζητά ο Β. Σόιμπλε» σημειώνοντας ότι το μνημονιακό σχέδιο απέτυχε, «γι' αυτό κι εσείς είστε στην αντιπολίτευση». Ο Αλ. Τσίπρας τους προκάλεσε να πουν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που, αν συνεχιζόταν, θα συνέχιζε να ρίχνει χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο αφήνοντας την Ελλάδα ως την μόνη χώρα χωρίς δημόσια περιουσία.
«Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η Ιστορία»
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για πίεση της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε να δοθεί μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δικαιολογίες της αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου πειστικές κατηγορώντας την ότι «ενέταξε το μέλλον της χώρας στον προεκλογικό αγώνα». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «συνειδητή και μοχθηρή επιλογή» που αποσκοπούσε στον εκβιασμό της χώρας για να δικαιωθεί η αντιπολίτευση. «Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η Ιστορία» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός τον ρώτησε τι θα κάνει στην σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κι αν θα στηρίξει την παράταση του μνημονιακού προγράμματος, «όπως ζητά η κ. Μέρκελ» ή αν θα ταχθεί υπέρ του προγράμματος-γέφυρα που θα επιτρέψει στην χώρα να ανασάνει, σημειώνοντας παράλληλα την στήριξη των θέσεων της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης
Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις». Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι τα πρώτα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι έτοιμα και θα αφορούν, το πρώτο την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια, και το δεύτερο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θα ζητήσουμε ονομαστική για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» ρωτώντας την αντιπολίτευση «τί θα ψηφίσετε; εναντίον;»
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό, χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν τίποτα, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από αυτόν».
..."αλέξης τσίπρας: δύναμή μας η κοινωνία"...(>ρεπορτάζ - video<)
..."ιστογραμμή"