..."γιάνης βαρουφάκης: η εμμονή σε νεοφιλεύθερες πολιτικές επιτείνει την κρίση"...(>ρεπορτάζ - ομιλία video <)

..."ιστογραμμή"...

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με ένα ακόμα ναι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, παρατηρώντας ότι το φάρμακο που προτείνεται δεν είναι ένα πικρό, αλλά θεραπευτικό φάρμακο, αλλά, αντίθετα, ένα τοξικό φάρμακο.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός ότι είναι τοξικό το φάρμακο» συμπληρώνοντας ότι ο «γιατρός» «έχει δεσμεύσεις να συνεχίσει να το δίνει».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ακόμα κι η τρόικα γνωρίζει ότι το πρόγραμμα που οι δανειστές πιέζουν να συνεχιστεί δεν αποδίδει κι ότι το παραδέχονται όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά.

Ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι «όσο συνεχίζεται η διγλωσσία νικούν οι εχθροί της Ευρώπης». Αναρωτώμενος ρητορικά για τους λόγους αυτής της επιμονής των εταίρων μας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό γίνεται γιατί επί χρόνια εξαπατούσαν τους βουλευτές τους ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα ήταν αλληλεγγύη προς την χώρα μας, ενώ ήταν προς όφελος των τραπεζών του Βορρά.

«Σε εμάς έπεσε ο κλήρος να πούμε όχι»
«Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι «έπεσε σε εμάς ο κλήρος, φαίνεται το έχει η μοίρα μας». 
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων για το πρόγραμμα, αλλά κι ότι οι εκλογές αποτελούν επίσης δέσμευση, «εκτός κι αν συμφωνούμε ότι σε χώρες με πρόγραμμα θα πρέπει να γίνονται εκλογές».


Αναφερόμενος στην πρόταση για το πρόγραμμα-γέφυρα ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι η δέσμευση είναι ότι «ούτε θα σχίσουμε το πρόγραμμα, ούτε εσείς θα κάνετε σαν να μην έγιναν εκλογές».

Περιγράφοντας τις παραμέτρους του προγράμματος-γέφυρα ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι περιλαμβάνει δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και για αποχή από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του 1,5% πλεονάσματος.

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα παραμείνει περίπου το 70% των μνημονιακών δεσμεύσεων που είναι ορθές, αλλά το 30% που είναι «απαράδεκτες» θα ανασταλούν ή θα καταργηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι έχει έρθει το τέλος της τρόικα, «όπως έχουν αποδεχτεί κι οι δανειστές» κι αποδέχτηκε ότι εκτός από την δική μας λαϊκή εντολή, υπάρχουν άλλες 18 εντολές στην Ευρωζώνη. Ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να ακουστούν οι προτάσεις μας» κι ότι θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με στόχο το «συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου».

Θεωρώ δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν κάποιοι που θα λένε «βάστα Ρόμελ»
Σχολιάζοντας την επερχόμενη παρουσία του στις «δυσάρεστες» αίθουσες των Βρυξελλών κατά τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα έχει στο μυαλό του την επιλογή του Κ. Καραμανλή να βάλει την χώρα στην ΕΟΚ και την κριτική του ΚΚΕ για την Ευρώπη των καρτέλ, αλλά και κυρίως την άποψη του Αν. Παπανδρέου ότι «τον yes man δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει ναι».

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «θα πω ναι σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση» κι ότι στις διαπραγματεύσεις τα στελέχη της κυβέρνησης «δεν θα είναι ούτε yes man, ούτε no man, μόνο ευρωπαίοι πολίτες». Παράλληλα, εκτίμησε ότι θεωρεί ως δεδομένο ότι «όλοι είναι μαζί μας» κι ότι δεν θα υπάρχουν σε καμία ελληνική ψυχή λογικές «βάστα Ρόμελ» των μαυραγοριτών της Κατοχής.

Κριτική στην πολιτική του Μνημονίου
Αναφερόμενος στο μνημονιακό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ως σήμερα, ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «οι στόχοι δεν πιάστηκαν όχι από ανικανότητα κυβερνώντων», αλλά γιατί, όπως και την Συνθήκη των Βερσαλλιών, «οι ισχυροί επέβαλλαν όρους που δεν είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν κι ο ηττημένος αποδέχτηκε όρους που δεν είχε δικαίωμα να αποδεχτεί».

Ασκώντας κριτική στο πρόγραμμα επισήμανε ότι δεν έθιξε στην ουσία του τον μακροπαρασιτισμό που ταλανίζει την χώρα κι ότι άφησε ανέγγιχτο το «τρίγωνο» κατασκευαστών και καρτέλ - τραπεζών – ΜΜΕ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα από την αρχή την απώλεια της λαϊκής στήριξης προς αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «το 2010 η χώρα πτώχευσε, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας» παρατηρώντας ότι «δεν χρειαζόταν να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει αυτό δεν θα είχε αίσιο τέλος».

Ο Γ. Βαρουφάκης παρατήρησε ότι το μοντέλο της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε κι αλλού με αποτέλεσμα να προκληθεί «μετάσταση» κι ο αποπληθωρισμός να χτυπήσει τον παραγωγικό ιστό της Ευρώπης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει συχνά την Βουλή για τα θέματα της αρμοδιότητάς του σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρώτα εδώ και μετά στα ΜΜΕ».

πηγή: avgi.gr


.,."ιστογραμμή"...