.."ευρώπη:ακέφαλος-άβουλος γίγαντας"...(>la tribune<)


...«Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΝΑΣ ΑΒΟΥΛΟΣ, ΑΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ»..."Υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη, ένας άβουλος, ακέφαλος γίγαντας», η LA TRIBUNE δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ της Florence Autret (από τις Βρυξέλλες), με θέμα τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία, όπως σχολιάζει, οι ηγέτες υπό το βάρος της κρίσης, των αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης και της φημολογίας περί χρεοκοπίας της Ισπανίας, κατάφεραν ωστόσο να αποδείξουν ότι η Ε.Ε. είναι ικανή να προχωρήσει μπροστά.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των «27» συμφώνησαν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής οικονομικής «διακυβέρνησης», η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου Sarkozy, «δεν θα έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά θα αφορά και στη στρατηγική για την ανάπτυξη, το φορολογικό σύστημα και την ανταγωνιστικότητα».

Επιπλέον, οι «27» υιοθέτησαν οριστικά τη νέα τους στρατηγική, «Ευρώπη 2020», για τα επόμενα δέκα χρόνια, η οποία σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη, ενώ τέλος, το Συμβούλιο εξέφρασε την πρόθεσή του, σχετικά με την επιβολή φόρου στα τραπεζικά ιδρύματα και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δύο ζητήματα που θα συζητηθούν και στη συνάντηση των G20, εκ μέρους της Ε.Ε.

Η συντάκτρια, στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζει ότι μέσα σε λίγους μήνες η Ε.Ε. σημείωσε τόση πρόοδο όση δεν έχει σημειώσει τα δέκα τελευταία χρόνια, όσο διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη στήριξη και τη σταθερότητα της ευρωζώνης που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάιο, «είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα χρόνο πριν»"...
....................................................................................

..."Εν συνεχεία, ο Gaël Lucas (από τη Μαδρίτη), σε άρθρο του με τίτλο «Ο Zapatero έχασε το ραντεβού του»,αναφέρει ότι η διαχείριση της κρίσης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται να επηρέασε την Ισπανία, ξεπερνώντας τελικά το πρόγραμμα που είχε προετοιμάσει, ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει, η οικονομική κρίση σηματοδότησε το εξάμηνο αυτό, υποχρεώνοντας τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν το συντονισμό των οικονονομικών και δημοσιονομικών τους πολιτικών.

Ωστόσο, η Ισπανία αντί να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης, βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών, μαζί με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γεγονός που ώθησε την Ε.Ε. στο να αντιδράσει"...
...................................................................................
..."Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο Robert Jules σε άρθρο του με τίτλο, «Ηerman Van Romouy, θεία αποκάλυψη;»...σημειώνει ότι χάρη στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την ελληνική κρίση, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, αποδεικνύει άριστες ικανότητες ελιγμών στο να θέσει σε κίνηση σειρά μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η κρίση που προκλήθηκε από το ολίσθημα της Ελλάδας, επέτρεψε στον κ. Van Rompuy να διαδραματίσει ένα ρόλο-κλειδί στο δύσκολο έργο της προσαρμογής των εθνικών πολιτικών προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
................................................................................
Στο ίδιο πλαίσιο, το άρθρο του Philippe Mabille είναι αφιερωμένο στο Γάλλο προέδρο Sarkozy, υπό τον τίτλο «Sarkozy, σε στάση ενέδρας»,ο οποίος φαίνεται να προκαλεί αναστάτωση στους Ευρωπαίους εταίρους του, λόγω της βούλησης του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σημειώνεται.

Ο συντάκτης αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου που έγιναν εξαιρετικά στενές κατά τον περασμένο χειμώνα, με αφορμή την ελληνική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Sarkozy αποδείχτηκε «ένας σωστός Ευρωπαίος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και στη διάσωση της ευρωζώνης και της Ελλάδας», σημειώνεται"..."ευρώπη:ακέφαλος-άβουλος γίγαντας"...(>άρθρα-la tribune<)...pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-18.6.10.........."ιστογραμμή"...