...η χαμένη ταυτότητα της ευρώπης...(>άρθρο<)

...Eric Posner...WALL STREET JOURNAL..."Μεγάλο μάθημα για το ποια είναι τα όρια των διεθνών θεσμών και για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, φαίνεται ότι αποτελεί η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση, γράφει ο Eric Posner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε άρθρο γνώμης που καταχωρίζεται στην WALL STREET JOURNAL EUROPE υπό τον τίτλο Europe’s missing identity.

Αναλύοντας τη βαθύτερη έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Posner εξηγεί ότι παρουσιάζει δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι ήδη υπαρκτά. Η δεύτερη διάσταση αφορά στην πολιτική ολοκλήρωση που θεωρείται και ο πραγματικός σκοπός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη των παγκόσμιων πολέμων οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έπρεπε να αρχίσουν να θεωρούν τους εαυτούς τους πρώτα ως Ευρωπαίους. Για να το πετύχουν αυτό οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας προχώρησαν στην θέσπιση ευρωπαϊκών θεσμών. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αντικαθιστούσε τον εθνικισμό», εξηγεί ο Posner.

Αξιολογώντας της πορεία της Ευρώπης, ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι αναμφίβολα η πολιτική ολοκλήρωση έχει σημειώσει πρόοδο μετά από μισό αιώνα, ωστόσο υποστηρίζει ότι ο επιτακτικός σκοπός του να πεισθούν οι λαοί που ζουν στην Ευρώπη να θεωρούν εαυτούς Ευρωπαίους, έχει αποτύχει.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αλλά κυρίως από την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη οικονομική κρίση. Και εξηγεί:

«Η κρίση απέδειξε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις παραγκώνισαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και επαναβεβαιώνοντας την εθνική τους κυριαρχία κατέληξαν σε μία συμφωνία που αντικατοπτρίζει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα παρά το ευρύτερο καλό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Προς το παρόν λοιπόν, οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, κυρίως όμως τις γερμανικές τράπεζες που διαθέτουν μέρος του ελληνικού χρέους, προς όφελος του κοινού νομίσματος».

Συμπερασματικά, ο Posner θεωρεί ότι το μάθημα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι πως οποιεσδήποτε προσπάθειες για τη δημιουργία πολιτικών θεσμών με πραγματικά πολιτική αρμοδιότητα δεν πρόκειται να πετύχουν από τη στιγμή που υπερβαίνουν την λαϊκή βούληση παράδοσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε απομακρυσμένους θεσμούς"...pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-4.6.10 (α)..."ιστογραμμή"...