..."η ελλάδα σε βαθειές αλλαγές"...(>συνέντευξη<)


..."Με τον τίτλο «La Grèce va engager des changements profonds»...«Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ»....η LA CROIX δημοσιεύει συνέντευξη του Π/Θ, Γιώργου Παπανδρέου, στον απεσταλμένο της ε/φ στην Αθήνα Sébastien Maillard την οποία ανακοινώνει στο πρωτοσέλιδό της.

Για τον Έλληνα Π/Θ το σχέδιο στήριξης προς τη χώρα του παρέχει ένα «περιθώριο ανάσας» για την αναμόρφωση της οικονομίας, επισημαίνει η ε/φ στο εσωτερικό της (σελ.4) όπου δημοσιεύεται η συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία του κ. Παπανδρέου.

Ερώτηση:«Λάβατε ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. Πώς σκέπτεστε να διαχειριστείτε την περίοδο αυτή που ξεκινά;»

Γιώργος Παπανδρέου:«Λάβαμε μία σειρά απαραίτητων μέτρων για να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη και υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια της ΕΕ για να καθησυχάσουμε τους πιστωτές μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Δείξαμε την πολιτική βούληση που διαθέτουμε και την ικανότητά μας να εφαρμόζουμε τα μέτρα που παίρνουμε, όπως για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ή εκείνη της αγοράς εργασίας.
Σε διάστημα τριών μηνών, κάναμε περισσότερες αλλαγές στην Ελλάδα απ’ όσες είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση της διαφάνειας, την καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς.

Τα δύσκολα μέτρα τα έχουμε ήδη λάβει. Με το σχέδιο στήριξης, έχουμε στη διάθεσή μας ένα περιθώριο ανάσας για να προχωρήσουμε σε βαθύτερες αλλαγές και να κάνουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη.
Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό στον τομέα της αιολικής ενέργειας λόγω του ανέμου στη θάλασσα και τα νησιά μας. Η πράσινη ενέργεια παρέχει έναν νέο τομέα για την ανταγωνιστικότητά μας.

Πρέπει επίσης να ενεργήσουμε στον αγροτικό τομέα. Πρέπει να αναδείξουμε τη μεσογειακή διατροφή ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Αλλαγές προωθούνται αντιστοίχως στον τουρισμό για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού: πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, θρησκευτικός και εναλλακτικός. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στους τομείς των καταδύσεων και του σκι.»

Ερώτηση: «Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν διατρέχει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της;»

Γιώργος Παπανδρέου:«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν, αποκλείσαμε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών. Με το σχέδιο στήριξης έχουμε στη διάθεσή μας τρία χρόνια για να αλλάξουμε την οικονομία. Θα είμαστε τότε περισσότερο αξιόπιστοι για να επανέλθουμε στις χρηματαγορές και να δανειστούμε εκ νέου με λογικά επιτόκια.»

Ερώτηση: «Έγιναν αλλεπάλληλες σύνοδοι κορυφής στις Βρυξέλλες πριν σας παρασχεθεί βοήθεια. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα πληρώνει αυτή την καθυστέρηση στην αντίδραση της Ευρώπης;»

Γιώργος Παπανδρέου:«Η Ευρώπη υπήρξε αργή εάν τη συγκρίνουμε με τις αγορές οι οποίες, παρά τα μέτρα που λάβαμε, παρέμεναν ιδιαίτερα ανήσυχες. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες από 3 έως 93 ετών έμαθαν τη λέξη "spread"! Έπρεπε να καθησυχασθούν οι αγορές και παράλληλα να δοθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες. Παραδόξως όμως η Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ πριν τόσο γρήγορη. Παρά τα όποια θεσμικά και πολιτικά προβλήματα, οι αποφάσεις ελήφθησαν.

Όσο για το ευρώ, εάν δεν το είχαμε, πολλές χώρες και όχι μόνο όσες βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών, θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.
Αποκαλύφθηκαν όμως και ορισμένες από τις αδυναμίες της ευρωζώνης. Έχουμε ανάγκη από περισσότερο χρηματοπιστωτικό συντονισμό, περισσότερη οικονομική διακυβέρνηση και πιο ισχυρούς μηχανισμούς επιτήρησης.

Όλο αυτό μας παρέχει στην πραγματικότητα την ευκαιρία να συνεργασθούμε καλύτερα όλοι μαζί. Δεν μας χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενσωμάτωση και όχι διάσπαση, και μία πιο δυνατή φωνή σε διεθνή κλίμακα στο θέμα της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης.»

Ερώτηση:«Ο προϋπολογισμός σας για την άμυνα παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Έχετε την πρόθεση να τον μειώσετε;»

Γιώργος Παπανδρέου:«Η Ελλάδα γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, δύο βαλκανικούς και αρκετές δικτατορίες. Ήμασταν απομονωμένοι από τους γείτονές μας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ο προϋπολογισμός μας για την άμυνα αντιπροσώπευε ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του ΑΕΠ μας.

Σήμερα, όσο περισσότερο ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα γίνεται η Ευρώπη, τόσο λιγότερο θα έχουμε ανάγκη για τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες. Και όσο περισσότερο ο γείτονάς μας, η Τουρκία, θα εντάσσεται σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να εργασθούμε μαζί για τη μείωση των προϋπολογισμών για την άμυνα.

Ο Π/Θ Ερντογάν είναι επίσης θετικός με την ιδέα μείωσης των στρατιωτικών δαπανών. Θα ήταν καλό για τον ελληνικό λαό να μην πληρώνει τόσα πολλά για την άμυνα.»

Στην ίδια σελίδα, σε χωριστό πλαίσιο επισημαίνεται ότι ο Π/Θ του Βελγίου έγινε την Τρίτη δεκτός από τον Έλληνα Π/Θ στην Αθήνα, όπου συζήτησαν την βελγική πρόταση για την προώθηση «μίας βιομηχανικής πολιτικής και μεγάλων επενδύσεων» για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το 2020.«Ο Νικολά Σαρκοζύ και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπέρ» δήλωσε ο κ. Yves Laterne προς την ε/φ. "...pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-4.6.10..............."ιστογραμμή"...