..."η αθήνα βγαίνει στις χρηματαγορές"...(>άρθρο<)


..."«Η ΑΘΗΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ»...Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα με τίτλο «Η Αθήνα βγαίνει στις χρηματαγορές», αναφέρει ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας και ότι η κυβέρνηση διέψευσε φήμες για επαπειλούμενη χρεοκοπία.

«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα δοκιμάζει το κλίμα στις χρηματαγορές», επισημαίνει ο Höhler και παρατηρεί ότι για πρώτη φορά μετά τη θέσπιση του πακέτου παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτίθεται να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων ομολόγων συνολικής αξίας 4,3 δις Ευρώ.

Ωστόσο αυτό επισκιάζεται από τις νέες αμφιβολίες που διατυπώνονται για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα το χρέος της, δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ποσοστό 73% των ερωτηθέντων (επενδυτές, χρηματιστές και οικονομικοί αναλυτές) εκτιμούν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δηλώσει αδυναμία πληρωμών.

Ακόμα και στην Αθήνα κυκλοφορούν από τις αρχές της εβδομάδας παρόμοιες φήμες.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις φήμες, συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «γελοίες» τις εικασίες για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους ή για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Την επόμενη δε εβδομάδα αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα κλιμάκιο από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να σχηματίσει επί τόπου εικόνα για την πρόοδο του προγράμματος λιτότητας.

«Μετά την πρώτη δόση των πιστώσεων από το πακέτο βοήθειας τον περασμένο Μάϊο η Ελλάδα αναμένει το Σεπτέμβριο την έγκριση για την παροχή της δεύτερης δόσης, ύψους περίπου 9 δις Ευρώ», συνεχίζει η ανταπόκριση. «Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι εφαρμόζουμε αποφασιστικά και κατά γράμμα το πρόγραμμα εξυγίανσης», δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Παπακωνσταντίνου τονίζει συνεχώς ότι κατά στη χρονική διάρκεια που προβλέπεται από το πακέτο βοήθειας η Ελλάδα δεν θα αποσυρθεί πλήρως από τις χρηματαγορές, δεδομένου ότι το σύνολο των πιστώσεων του πακέτου που έχει συμφωνηθεί δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2013.

Το επόμενο έτος το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρειασθεί η χώρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα ανέλθει σε 45 δις Ευρώ, ενώ η παροχή πιστώσεων θα φθάσει τα 40 δις €. Την διαφορά που προκύπτει ο ΟΔΔΗΧ σκέφτεται να την καλύψει με έκδοση ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Εκτός τούτου μέχρι τον Απρίλιο του 2011 θα χρειαστούν για ληξιπρόθεσμα ομόλογα 9 δις €.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, με ποιους όρους θα μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί αυτά τα χρήματα», γράφει ο Höhler και εκτιμά ότι η ώρα της αλήθειας θα σημάνει για τους Έλληνες το αργότερο στις αρχές του 2012.

Το έτος αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι λήγουν κρατικοί τίτλοι ύψους 31 δις €, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αναχρηματοδότηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, ύψους 15 δις €.

Όμως το 2012 οι πιστώσεις από το πακέτο βοήθειας θα ανέρχονται μόνο σε 24 δις Ευρώ και η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί κεφάλαια από τις χρηματαγορές.

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί μόνο να ελπίζει ότι μέχρι τότε οι επενδυτές θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν δείχνει να έπεισε σε βάθος χρόνου τις χρηματαγορές, συνεχίζει ο Höhler και παραπέμπει στο γεγονός ότι οι αποδόσεις για ελληνικά κρατικά ομόλογα πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας ανέρχονται αυτή την στιγμή σε 8,5 μέχρι 9%.

Αυτά τα υψηλά επιτόκια αντικατοπτρίζουν την ανησυχία, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί σύντομα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012 θα ληφθεί απόφαση, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας"...pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10.6.10. ....................................................."ιστογραμμή"...