...REUTERS: "Crisis sparks backlash against Greek political graft"
...ΑΝΑΛΥΣΗ – Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ...
"Με αφορμή την κατάθεση του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Δούκα, σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση για το Βατοπέδι και η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ετυμηγορία προς το τέλος του μήνα, το πρακτορείο REUTERS καταχωρίζει ανάλυση με τίτλο Crisis sparks backlash against Greek political graft σχετικά με την διαφθορά στην Ελλάδα, την οποία υπογράφει ο Noah Barkin.
Ξεκινώντας το άρθρο του με την εξεταστική επιτροπή για το βατοπέδι, ο Barkin σημειώνει ότι τέτοιου είδους εξεταστικές επιτροπές σχεδόν ποτέ δεν φέρνουν τα πολιτικά πρόσωπα αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη.
«Ούτε ένα μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή δεν καταδικάστηκε για το Βατοπέδι ή για άλλα σκάνδαλα που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης αυτής», επισημαίνεται στο άρθρο. Ο Πέτρος Δούκας σύμφωνα με δηλώσεις του στο REUTERS τόνισε ότι έπραξε κατά τις οδηγίες από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, για το εν λόγω θέμα.
Ωστόσο, σχολιάζει ο αρθρογράφος ο ελληνικός λαός για δεκαετίες ανεχόταν αυτό το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, όπου οι Έλληνες πολιτικοί συστηματικά μοίραζαν το δημόσιο χρήμα ικανοποιώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ καλύπτονταν από νόμους που τους προστάτευαν από την δίωξη.
«Όμως η οικονομική κρίση της χώρας έχει αλλάξει αυτή τη νοοτροπία των Ελλήνων. Ο λαός πιέζει τον σοσιαλιστή Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και να πατάξει την διαφθορά προκρίνοντας την πολιτική διαφάνεια στη χώρα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πράξει κάτι γρήγορα επ’ αυτού τότε είναι πολύ πιθανό η οργή των πολιτών να οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνικές αναταραχές, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο σε αποτυχία την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας που ορίζει το πακέτο διάσωσης των 110 δισεκατομμυρίων ευρω», προσθέτει ο Barkin.
Όσον αφορά γενικότερα το «πολιτικό σύστημα» που κυριαρχεί στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, θα πρέπει να αναμορφωθεί άμεσα, υποστηρίζουν αναλυτές αλλά και πολιτικοί. Η Βιργινία Τσουδερού, πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και ιδρυτικό στέλεχος του παραρτήματος του Οργανισμού για την Διαφάνεια παγκοσμίως, Transparency International, στην Ελλάδα ανέφερε σχετικά στο REUTERS ότι «μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων στην Ελλάδα έχει συμφωνηθεί για δεκαετίες πως δεν υπάρχει πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα, όμως τώρα οι άνθρωποι είναι τόσο οργισμένοι που αν η κυβέρνηση δεν την πατάξει τότε θα προκληθούν ταραχές». ...
Όπως σημειώνει ο Barkin, αρκετοί ανησυχούν πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μπορεί να αποδειχθεί απρόθυμος να λάβει δυναμικά μέτρα πάταξης από φόβο μήπως έτσι ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και αποκαλυφθούν σκάνδαλα που μπορεί τελικά να βλάψουν και το ίδιο του το κόμμα. Μεταξύ των απαραίτητων μέτρων είναι μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί πολιτικής χρηματοδότησης, κατά την άποψη της πρώην Προέδρου της Βουλής, Α. Ψαρούδα – Μπενάκη. Όπως συμπληρώνει ο συντάκτης, «αν και οι πολιτικοί υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση παράλληλα να αποκαλύψουν την πηγή αυτών των εισοδημάτων. Ο νόμος επίσης δίνει το δικαίωμα της ασυλίας σε όλους τους βουλευτές προϋποθέτοντας την σύστασης κοινοβουλευτικής επιτροπής πριν την πιθανότητα δίωξή τους».
Η νέα γενιά της Ελλάδας όμως, συμπεραίνει ο Barkin, έχει ήδη δείξει ότι είναι λιγότερο ανεκτική στην διαφθορά. «Ήδη μία σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, facebook στην οποία ζητείται να τεθεί τέρμα στην βουλευτική ασυλία στην Ελλάδα, έχει συγκεντρώσει πάνω από 260.000 υποστηρικτές».
Επίσης, και εντός πολιτικού πλαισίου, τονίζεται ότι μία ομάδα 48, κυρίως νεαρών, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπέγραψαν μία επιστολή την περασμένη βδομάδα ζητώντας να πραγματοποιηθούν έρευνες στα περιουσιακά στοιχεία όλων των ανώτατων αξιωματούχων την τελευταία 20ετία και να δημευθούν σε περίπτωση αναντιστοιχίας"... πηγη: e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-12.5.10...pasok.gr... ................................"ιστογραμμή"...