..."τάσσος δίκας: επισυνδέσεις που αποσυνδέουν δημοκρατικούς θεσμούς"...(>σχόλιο<)

 ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΕΙΣ...

(Έργο: Τάσσος Δίκας., εικονική πραγματικότητα ΙΙΙ, ξηρό παστελ, 1997)

- Όταν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θεσμικών παραγόντων, ενώ αλλοιώνουν βάναυσα τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αντιμετωπίζονται ως στιγμιαίο υπηρεσιακό ατόπημα και δεν αναλαμβάνονται οι πρέπουσες πολιτικές ευθύνες, αναπόδραστα η "μετάλλαξη" του κυβερνώντος κόμματος είναι προ των πυλών, που μας γυρίζει σε άλλες εποχές...

- Έτσι απλά, οι επισυνδέσεις αυτές "αποσυνδέουν" συστηματικά δημοκρατικούς κρίκους θεσμικών δικαιωμάτων και είναι επί της ουσίας συνταγματικά επικίνδυνες και -εμμέσως πλην σαφώς- αποτελούν εκτροπή- όπως η χαρακτηριστική περίπτωση του Ευρωβουλευτή και τότε υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ (και ήδη Προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Νίκου Ανδρουλάκη...
- Οι ευθύνες είναι δεδομένες και η επανεξέταση του όλου πλαισίου αναγκαία με επίκεντρο την πλήρη εποπτεία της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τάσσος Δίκας (*)

Υ.Γ.

Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την ΕΥΠ.


α) Αμεση κατάργηση του άρθρου 87 ν. 4790/2021 με το οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.


β) Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».


γ) Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας».


δ) Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».


ε) Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.


ζ) Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.


η) Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.

Προσέξτε το ειδικά αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μία μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις».


ΠΗΓΗ: avgi.gr


(*) αρχιτέκτονας , Ομότιμο μέλος ΤΕΕ, Θεσσαλονίκη


..."τάσσος δίκας: επισυνδέσεις που αποσυνδέουν δημοκρατικούς θεσμούς"...(>σχόλιο<)
..."ιστoγραμμή"... tassosdikas blog