..."ανθρωπογεωγραφία συριζα π-σ α΄ θεσ/νικης: τύπος & oυσία"...(>20 επισημάνσεις<)

"Η ανθρωπογεωγραφία
του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη:
Τύπος και Ουσία"
(27/2/21)

του Τάσσου Δίκα, πρώην υποψήφιου για την ΝΕ Α΄Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
 
 
"20" πολιτικές επισημάνσεις,
με αφορμή το ρεπορτάζ
της "Μακεδονίας" του δημοσιογράφου Ιάσονα Μπάντιου, στις 27/2/21 

(3η μέρα της 4ημερης ψηφοφορίας 25, 26, 27 & 28/2/21
για την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Α΄Θεσσαλονίκης)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αρχική ανάρτηση στην "ιστογραμμή"  με τον ίδιο τίτλο έγινε στις 
27/2/2021 
και 
 η 2η επαναληπτική ανάρτηση με το  ίδιο περιεχόμενο 
γίνεται  7/3/2021 ( έργο "πρόσωπα και αριθμοί" Τ.Δ.)    
Είναι πλέον οριστικοποιημένη η νέα 41 μελής Ν.Ε. και η εκλογή του νέου συντονιστή Α΄Θεσσαλονίκης συντρόφου Κώστα Αμπατζά, στη θέση του απερχομένου συντρόφου Χρήστου Δουίτση.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ & ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
.........................................................

Το ρεπορτάζ της 
27/2/2021 της "Μ":

Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

 " Την νέα γεωγραφία των στελεχών και των μελών καταγράφει εν μέρει το  ψηφοδέλτιο για την νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόμματος στη χώρα.

Από την εκλογική διαδικασία θα εκλεγούν τα 41 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, ανάμεσα από συνολικά 105 υποψήφιους και υποψήφιες (δείτε εδώ).

Την πρωτιά σε υποψηφίους έχει η προεδρική τάση της Κίνησης Μελών, από την οποία στηρίζεται ο μέχρι σήμερα συντονιστής Χρήστος Δουίτσης, και αρκετά στελέχη του κόμματος. Επίσης, στην Κίνηση Μελών έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχαν στην Προοδευτική Συμμαχία.

Ανάμεσα στους υποψήφιους που συμμετέχουν στην Κίνηση Μελών βρίσκονται οι (ακολουθούν 17 ονόματα).

Σε αριθμό υποψηφίων ακολουθεί η δεύτερη προεδρική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΡΕΝΕ. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται (ακολουθούν 13 ονόματα μεταξύ των οποίων και του γράφοντα), ενώ κοντά στην Ρ.ΕΝ.Ε είναι και ο Κώστας Αμπατζάς, που είναι πολύ πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του συντονιστή.

Διευρυμένη παρουσιάζεται η καταγραφή υποψηφιοτήτων και από την αριστερή τάση της Ομπρέλας και τους 53. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τους (ακολουθούν 19 ονόματα), καθώς και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, που αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της συντονίστριας.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής, και τα αποτελέσματα αργά το βράδυ της ίδιας μέρας"

ΠΗΓΗ:  makthes gr

A.Το 2016, έγραψα το άρθρο μου - ανάλυση: "Η ιδιαιτερότητα του ΣΥΡΙΖΑ: Aπό το χθες στο αύριο". Τις απόψεις εκείνες διατύπωσα από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

B. Στο κεφάλαιο κεφάλαιο 7. "Tο συμμετοχικό εργαστήρι πολιτικής":
 
1.Διαπίστωνα:
"Οι τάσεις στο θέμα αυτό αντικειμενικά δεν μπόρεσαν να συνεισφέρουν ως όφειλαν (με θεωρητικές επεξεργασίες, ειδικές ανοικτές συζητήσεις και άλλες πρωτοβουλίες για να «δικαιολογήσουν» την έννοια του ρεύματος) με παράλληλη υποβοήθηση της αποσαφήνισης και εμπλουτισμού στα μέλη (και όχι μόνο) αυτής της πολιτικής ιδιαιτερότητας (αλλά και πολιτικά αντιφατικότητας) που ιστορικά «έλαχε» στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Τον ρόλο αυτό σε κάποιο βαθμό το έπαιξε (και σωστά) το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς."

2.Eκτιμούσα:
"Οι τάσεις αυτές (ως μη ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές σφαιρικότητες) δεν υποβοηθούν την δυναμική ανοικτού κόμματος εσωτερικά (προς τα μέλη και από τα μέλη) αλλά ούτε και την εξωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες, ιδιαίτερα όσων αποτελούν το εκλογικό του στήριγμα και που εξ ορισμού αποτελούν το πλέον κοντινό ακροατήριο."

3.Επεσήμανα:
"Αναπόδραστα -πέρα από καλές προθέσεις- ενέχουν μέσα τους το στοιχείο του μηχανισμού που αποτελεί ξεπερασμένη αντίληψη πολιτικής λειτουργία ισοτίμων πολιτών – μελών."

4.Τόνιζα:
"Ταυτόχρονα -αντικειμενικά και πέρα από προθέσεις- δημιουργούνται ιδιότυπες εσωτερικότητες που δεν υποβοηθούν στην όσμωση όλων των μελών σε όλα τα επίπεδα ισόρροπα ανεξαρτήτων «εσωτερικής» τοποθέτησης..."

5.Πρότεινα:
"Ο ανοικτός διάλογος για την δημιουργική υπέρβαση των υπαρχουσών τάσεων (ως υπαρκτών «ψηφίδων» και πραγματικής παρακαταθήκης της ιστορικής της διαδρομής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ) ως κόμματος της κυβερνώσας -πλέον- αριστεράς, είναι αναγκαίος και η υποκατάστασή του από ένα μόνιμο και συντεταγμένο διάλογο ιδεών και ουσιαστικών ανοικτών ρευμάτων πολιτικής σκέψης."

6.Συμμετοχικό Εργαστήρι:
"Το ίδιο το κόμμα μπορεί και πρέπει να αποτελεί με τα τις Οργανώσεις μελών, τα Τμήματα και τις νέες οργανωτικές δομές του ένα «συμμετοχικό εργαστήρι πολιτικής»"...

7. H Ρ.ΕN.E. στη Θεσσαλονίκη
Επομένως η "Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα" κινείται στο πλαίσιο αυτό που "προδρομικά" είχα θέσει ως ανοικτό προβληματισμό δηλ. δημιουργία ρευμάτων και με την έννοια αυτή την βλέπω είναι κοντά στις απόψεις μου. Έχει διαδρομή όμως προκειμένου να μετατραπεί σε ρεύμα σκέψης (όπως και στο κείμενο Σχέδιο Αρχών σωστά αναφέρει)

8.Λεπτομέρεια
Προσοχή όμως, η "Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα", ως ρεύμα ιδεών, δεν έχει μέλη και δομές. Ο δημοσιογράφος όφειλε να το γνωρίζει. Δεν είναι ¨Τάση" που είναι επίσης καταστατικά κατοχυρωμένη! (Καταστατικό άρθρο 21, Τάσεις)

9. Η μη επαφή
Αφήνεται να υπονοηθεί η συνολική λειτουργία των "ομάδων μελών" με "προβαλλόμενα" ονόματα έναντι άλλων! Αυτό δημιουργεί τουλάχιστον εντυπώσεις και διακρίσεις απέναντι στα υπόλοιπα μέλη
Με καμία οργανωμένη ομάδα που ενδεχομένως "λειτουργεί" (αν λειτουργεί) στη Θεσσαλονίκη ως Ρ.ΕΝ.Ε. (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) με ονόματα που αναφέρει η Εφημερίδα "Μ" (εάν ισχύει) δεν έχω έρθει ή έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου! 

10.Οι τάσεις
Σέβομαι τις Τάσεις -και εκτιμώ τους συντρόφους και συντρόφισσες που έχουν ιδιαίτερη διαδρομή προσφοράς, αγώνα, θυσιών, άποψης και αγωνίας ανιδιοτελούς για τον χαρακτήρα του κόμματος -που είναι καταστατικά απολύτως κατοχυρωμένες.

11. Οι κλειστές Ομάδες
Δεν υιοθετώ τις αντιπροσωπεύσεις κλειστών Ομάδων που -πράγματι ιστορικά- είχαν απόλυτη αντιστοίχιση με την διαφορετική προέλευση στον τότε κομμάτων, κινήσεων, οργανώσεων Συνασπισμό! Και καλώς έγινε τότε!

12. Σήμερα είναι διαφορετικά
Ίσως ορισμένοι -στη πόλη μας- καλόπιστα λειτουργούν ως "εκπρόσωποι" ενός ρεύματος που δεν όμως έχει δομή!

13. Οι προσωπικότητες συντρόφων
Υπάρχουν εξαιρετικές πολιτικές αυτόφωτες προσωπικότητες υποψηφίων για Ν.Ε. συντρόφων& συντροφισσών, (ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μόρφωσης, κοινωνικής ή άλλης αναφοράς κλπ) που μπορεί και πρέπει να στηριχθούν, σε μία διαδικασία όσμωσης και ενός ριζοσπαστικού και σε κάθε περίπτωση Προοδευτικού πολιτικού πολιτισμού στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.

14. Οι ταμπέλες
Κάποιοι/ες -κυρίως στα ΜΜΕ- αρέσκονται στις "ταμπέλες" και τα εύπεπτα "κουτάκια". Επιζητούν τις απλοϊκές ταμπέλες, τα πολιτικά κουτάκια στο οργανωτικό κομμάτι του Συριζα - Προοδευτική Συμμαχία που κάνει ουσιαστικό άνοιγμα στη Κοινωνία, ακριβώς για να το αποδυναμώσουν. (βλέπε Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία)

15. Γιατί ενοχλεί
Και ίσως αυτό έμμεσα "υποβοηθά", όσους επιζητούν την διαιώνιση πρακτικών παλαιά κοπής που αρέσκονται στα ΜΜΕ να προβάλουν διαστρεβλώνοντας ή μεγενθύνοντας τα δεδομένα. Η παραπολιτική είναι κερδοφόρο "σπορ" και οι "εντάσεις" καλύτερο.

16. Οι παλιές αντιλήψεις
Ίσως για να "ενισχύονται" τεχνητά, μέσα από ελεγχόμενες "σταυροδοσίες" και να υπάρχουν κάποια μέλη αυτής της αντίληψης την οποία θεωρώ -αντικειμενικά- "ξεπερασμένη" και ατελέσφορη.
 Προσωπικά, -και πιστεύω πολλοί σύντροφοι και πολλές συντρόφισσες- δεν υιοθετούν και διαφοροποιούνται από αυτές τις πρακτικές (παλιάς κοπής) συνειδητά, που διαχωρίζει τα μέλη σε εντός και εκτός "προτάσεων"!

17. Η κατά συνείδηση κρίση
Εκτιμώ ότι πλέον θα αντιμετωπισθούν ως απλά μία πιθανή πρόταση αξιολόγησης και όχι "τυφλής" υλοποίησης. Όλοι έχουν -ή πρέπει να έχουν- κρίση και κρίνουν κατά πολιτική συνείδηση.

18. Η πρόκληση
Η πρόκληση, είναι πάντα τα ιδεολογικά και πολιτικά μεγάλα ρεύματα που θα εμπνέουν, ρεύματα που θα εμβαθύνουν το δύσκολο εγχείρημα της ριζοσπαστικής, οικολογικής, προοδευτικής συνύπαρξης, μέσα από διάλογο και διαλεκτική σύνθεση και όχι με στενούς τεχνικούς όρους κομματικών συσχετισμών!

19. Οι εξαιρετικές επιλογές
Και υπάρχουν σε όλο το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Α΄Θεσσαλονίκης, εξαιρετικές επιλογές συντρόφων/συντροφισσών που η άποψή τους -κατά την προσωπική μου πολιτική άποψη- πρέπει να είναι παρούσα στην επόμενη Νομαρχική Επιτροπή!
Και αυτοί υπάρχουν και σε όλη την "ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη"

20. Η ψήφος πολλών
Με τον παραπάνω γνώμονα θεωρώ ότι πολλά οι εκλεγμένοι/νες αντιπρόσωποι στη συνδιάσκεψη -(ως εκλέκτορες όπως εγώ) θα ψηφίσουν κατά πολιτική συνείδηση (και όχι άκριτα "καθ υπόδειξη") τους συντρόφους και συντρόφισσες για την νέα Ν.Ε. Εκτιμώ ότι θα το πράξουν έχοντας υπόψη το βαθύτατα πολιτικό διακύβευμα για τα δεδομένα της κοινωνίας της πόλης, των πολιτών που δοκιμάζονται από την πανδημία, των πολιτών - μελών του Συριζα Προοδευτική Συμμαχία που καλούνται να αναλάβουν συλλογικές και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες δράσης, σύμφωνα και και την απόφαση της Συνδιάσκεψης που ήδη δημοσιεύθηκε απέναντι σε μία κάκιστη πολιτική που βιώνουν από μία κάκιστη νεοφιλελεύθερη, συντηρητή και αυταρχική κυβέρνηση
 
"Απαιτείται η πολιτική ενοποίηση των δυνάμεων που εντάσσονται και θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο Κόμμα, αξιοποιώντας τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, και την δυναμική της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, για να διαμορφώνεται ένας πολιτικός οργανισμός που διευρυνόμενος συνεχώς, με δημοκρατικές διαδικασίες και κοινή προσπάθεια όλων των μελών του θα αντιστοιχείται στην κοινωνική του επιρροή." (Πολιτική Απόφαση Συνδιάσκεψης)


Τάσσος Δίκας
αρχιτέκτονας, Ομότιμο μέλος ΤΕΕ
Αντιπρόσωπος από την ΟΜ Ντεπώ στη Συνδιάσκεψη
πρώην υποψήφιος για την Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης Συριζα - Προοδευτική Συμμαχία 
 
Θεσσαλονίκη 27/2/2021 


 ..."ανθρωπογεωγραφία συριζα π-σ α΄ θεσ/νικης: τύπος& oυσία"...(>20 επισημάνσεις<)
 
ΕΡΓΟ : Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, άνθρωποι και αριθμοί, 1996 


..."ιστογραμμή"... tassodikas blog