..."αριστείδης μπαλτάς: η πολιτιστική άνθιση, πυλώνας παραγωγικής ανασυγκρότησης"...(>ρεπορτάζ - video<)

..."ιστογραμμή"...

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, στην αρχή της πρώτης ομιλίας του από το βήμα της Βουλής μετέφερε την είδηση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την κ. Μέρκελ να πει τις προτάσεις της, ουσιαστικά παίρνοντας το μέρος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μεγάλα προβλήματα αποφεύγοντας τα στερεότυπα περί χάους. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα στηριχθεί αποκλειστικά στους υπάρχοντες υπαλλήλους και αναφορικά με τους κομματικούς στρατούς και τα ρουσφέτια είπε ότι "όταν γίνουμε ΠΑΣΟΚ θα σας ενημερώσουμε".

Αθλητισμός και Πολιτισμός πάνε μαζί υποστήριξε ο υπουργός και ειδικότερα για τον πολιτισμό μίλησε για τις αξίες που τον συνιστούν και τα πολιτιστικά επιτεύγματα της χώρας φέροντας ως παράδειγμα την πολιτιστική άνοιξη που βιώνει σήμερα, το θέατρο.

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βάλει "τις βάσεις ώστε η πολιτιστική άνθιση να γίνει πολιτιστική αναγέννηση και πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

"Η εκπαίδευση αναγνωρίζεται απ' όλους ως ο μεγάλος ασθενής και η κάθε κυβέρνηση αλλάζει όσα κάνει η προηγούμενη" τόνισε προσδιορίζοντας ως ένα από τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης την "εργαλειοποίηση" της παιδείας και του πολιτισμού με το "κυνήγι του χαρτιού, του πτυχίου".

Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική σήμερα είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι "η οποιαδήποτε πολιτική για την εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής".

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τέλος, τις άμεσες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο τομέα της εκπαίδευσης αφήνοντας όμως ανέπαφο το Λύκειο για φέτος αλλά επιφυλασσόμενος για αλλαγές στο μέλλον προς την κατεύθυνση της του από το Πανεπιστήμιο, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως κακό φροντιστήριο.

Καταργείται η τράπεζα θεμάτων ενώ ο βαθμός προαγωγής παραμένει στο 9.5 και αναφορικά με τους διδάσκοντες αποσύρεται ο βαθμός της ψευτοαξιολόγησης γιατί αξιολογεί για να τιμωρήσει. Στη θέση αυτού του τύπου της αξιολόγησης θα ανοίξει μια νέα συζήτηση για το τι σημαίνει αποτίμηση του έργου του εκπαιδευτικού.

Επιστρέφουν στη δουλειά τους, οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι με τα νέα καθήκοντα τους θα συμβάλλουν ώστε το σχολείο να γίνει κέντρο πολιτισμού της γειτονιάς.  

Επιστρέφουν επίσης στη δουλειά τους οι καθηγητές που διώχθηκαν πηγαίνοντας στα ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, ενώ θα τους ζητηθεί να είναι πιο προσωπική η σχέση με τους φοιτητές με σκοπό την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών, που θέλουν να επιστρέψουν. Ενώ εξήγγειλε την κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος. 

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο νόμο Διαμαντοπούλου είπε ότι ήταν η απόλυτη καταστροφή για την εκπαίδευση και υποσχέθηκε αδιάβλητη αξιολόγηση και απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκεία αναφορικά με τις προσλήψεις.
"Σεβόμαστε απολύτως τη θρησκεία εμμένουμε όμως στην άποψη ότι πρέπει να διαχωριστεί η Εκκλησία με το Κράτος αλλά αυτό αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία" είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Τέλος, απεύθυνε δύο τσιτάτα του Μάρξ στο ΚΚΕ που εξηγούν πως ένας μαρξιστής όπως ο ίδιος, μπορεί να έχει γενική απεύθυνση: "Το προλεταριάτο δεν θα απελευθερωθεί αν δεν απελευθερώσει την κοινωνία ολόκληρη, άρα και τους νυν αντιπάλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς" και ότι "Οι κομουνιστές δεν είναι ξεχωριστό κόμμα είναι εκείνοι που βάζουν το συμφέρον του όλου, πάντοτε πάνω από του μέρους".
 

πηγή: avgi.gr ρεπορτάζ Κατερίνα Μπρέγιαννη

..."αριστείδης μπαλτάς: η πολιτιστική άνθιση, πυλώνας παραγωγικής ανασυγκρότησης"...(>ρεπορτάζ - video<)

..."ιστογραμμή"...