..."νίκος παρασκευόπουλος: κατάργηση φυλακών ανηλίκων & τύπου γ"...(>video - ομιλια video<)

..."ιστογραμμή"...


Σημαντικές ανακοινώσεις για το σωφρονιστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, κατά την τοποθέτησή του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, όπως και των σωφρονιστικών καταστημάτων ανηλίκων στην σημερινή τους μορφή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι θα φυλακίζονται μόνο ανήλικοι που έχουν διαπράξει ανθρωποκτονία κι αυτοί θα κρατούνται σε χώρο ξεχωριστό από ενήλικες κρατουμένους.

Σχετικά με τις φυλακές τύπου Γ ο Ν. Παρασκευόπουλος μίλησε για «προβληματικό θεσμό» που «αλλάζει ποιοτικά την ποινή, χωρίς δικαστική κρίση». Ακόμα σχολίασε ότι σχεδιάζονται μετατροπές  κακουργημάτων σε σοβαρά πλημμελήματα με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς οι μέχρι σήμερα αποποινικοποιήσεις δεν απέδωσαν.

Παράλληλα, προανήγγειλε αύξηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων κι ένταξη στο ΕΣΥ των δομών περίθαλψης των κρατουμένων.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος σχολίασε ότι η πλέον επιτυχημένη προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών ήταν η προσπάθεια του '93-'95, η οποία και θα μελετηθεί, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη κι επανένταξη τονίζοντας ότι η φυλακή πρέπει να είναι ανθρώπινη γιατί διαφορετικά «η εγκληματικότητα αναπαράγεται». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστών με έμφαση της εκπαίδευση των δικαστών για ζητήματα ρατσισμού, μεταναστών και ναρκωτικών.

Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια
Ο Ν. Παρασκευόπουλος επισήμανε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και την αναθεώρηση του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να καλύπτει και την ρατσιστική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι κάθε λογής λίστες φοροφυγάδων θα διερευνηθούν, ενώ θα  διεκδικηθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις κι επανορθώσεις και θα εκτελεστούν δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εκκίνηση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος, αναθεώρηση που θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για την απονομή της Δικαιοσύνης κι η αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Καταλήγοντας, ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε την επιτακτικότητα του «διάλογου με όλους», ακόμα και με ενόχους και κουκουλοφόρους, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι «όπου δεν γίνεται διάλογος, παραμονεύει η βία».

Ν. Παρασκευόπουλος: Κατάργηση των φυλακών Γ και των καταστημάτων ανηλίκων (Video)


πηγή: aygi.gr

..."νίκος παρασκευόπουλος: κατάργηση φυλακών ανηλίκων & τύπου γ"...(>ρεπορτάζ - video<)

..."ιστογραμμή"...