..."στέλλα παπαμιχαήλ: στα ύψη ο πήχης των προσδοκιών"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
tvxs








Άρθρο της Στέλλας Παπαμιχαήλ στο tvxs (*)

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δεν διαψεύδουν τις προσδοκίες ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 75% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες. 

Όσα υποσχέθηκε και για όσα δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απηχούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μένει να φανεί πόσο αυτές θα υλοποιηθούν προϊόντος του κυβερνητικού βίου.

Ευρεία αποδοχή φαίνεται ότι έχουν και οι επιλογές της κυβέρνησης, καθώς το 72% συμφωνεί με την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, μια δέσμευση εξάλλου πάνω στην οποία κινούνται οι επαφές Τσίπρα με την Ευρώπη.

Τα υψηλά ποσοστά της γενικότερης επιδοκιμασίας των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα είναι προφανές ότι δεν απορρέουν μόνο από το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως από το σύνολο όσων προσδοκούν μια διαφορετική πολιτική, που ευχής έργο θα ήταν να καταλήξει σε συμφωνία.

Η συγκινησιακά φορτισμένη ψυχολογία του πρωθυπουργού με το αυθόρμητο σπάσιμο της φωνής όταν έλεγε ότι ‘Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας’ απηχεί αφενός την αγωνία του να πετύχει η κυβερνητική στρατηγική, αφετέρου την ένταση που προκαλεί η ευθύνη να μην απογοητεύσει όχι τους ψηφοφόρους του αλλά έναν ολόκληρο λαό.

Οι προγραμματικές δηλώσεις περιείχαν πολλές υποσχέσεις για τις οποίες και πρωθυπουργοί στο πρόσφατο παρελθόν, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς είχαν δεσμευθεί, όπως μείωση δαπανών, εξορθολογισμό των προνομίων, κονδύλια για υγεία και παιδεία.

Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει τη δυνατότητα να γίνουν πράξη, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες δείχνει ότι διαπραγματεύεται, δείχνει ότι το παλεύει.

Επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνάντησε μόνο τσάι και συμπάθεια και κατάφερε να αρθρώσει ουσιαστικό αντίλογο απέναντι στην παράλογη εμμονή της γερμανικής πολιτικής στη λιτότητα.

Όποια και αν είναι η τύχη αυτής της κυβέρνησης, εκείνο που θα την συνοδεύει είναι ότι εκτόξευσε στα ύψη τον πήχη των προσδοκιών.

Αν επιτύχει θα εδραιώσει την πολιτική της κυριαρχία για χρόνια, αν αποτύχει θα πέσει με κρότο.
Αυτό που φάνηκε από την ομιλία Τσίπρα ενώπιον του Κοινοβουλίου είναι ότι έχει επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών και το δείχνει...

πηγή: tvxs

(*) Η Στέλλα Παπαμιχαήλ είναι δημοσιογράφος

 ..."στέλλα παπαμιχαήλ: στα ύψη ο πήχης των προσδοκιών"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...