...«άγγελος βοήθειας από λιβύη για ελλάδα»(>άρθρο<)


...«ΆΓΓΕΛΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»...«Άγγελος βοήθειας από τη Λιβύη για την Ελλάδα», επιγράφουν οι σημερινοί Financial Times Deutschland, ρεπορτάζ της Marina Zapf και της Kerin Hope για τους επενδυτικούς στόχους της Ελληνικής κυβέρνησης:

...Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδυτές για να ορθοποδήσει και πάλι. Επειδή δε οι Άραβες και οι Κινέζοι δείχνουν ακόμη διστακτικοί στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο Παπανδρέου πλευρίζει τώρα άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες.

Χθες επισκέφτηκε τη Λιβύη. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες. Δεν προβλέπεται τώρα η υπογραφή κάποιων συμφωνιών, ανοίγει όμως για μας μια πόρτα», δήλωσε στην εφημερίδα μας έλληνας αξιωματούχος.

Οι Έλληνες, μετά παρέμβαση διάσωσης εκ μέρους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, μάχονται τώρα απεγνωσμένα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Επιδιώκουν να κάνουν τη χώρα τους πιο ελκυστική για μακρόπνοες επενδύσεις και ξένες εταιρίες, ως αντίδοτο στην απειλή να περιέλθει η ελληνική οικονομία σε ύφεση λόγω των δραστικών μέτρων λιτότητας.

Ο Παπανδρέου επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από τα αραβικά Εμιράτα και άλλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εξάλλου, την εβδομάδα αυτή, η κινέζικη Cosco ανέλαβε τον προβλήτα για εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, έχει δε υποσχεθεί τη διάθεση 700 εκ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό του, με προοπτική να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός των εμπορευμάτων της.

Επίσης, το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι πρόκειται να βολιδοσκοπηθούν για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των ναυπηγείων.

Με τη Λιβύη, ο Παπανδρέου ποντάρει και στις εκ παραδόσεως καλές σχέσεις της οικογένειάς του με τον Καντάφι. Στη δεκαετία του ΄80, ο τότε πρωθυπουργός πατέρας του ήταν φίλος με τον πρόεδρο της Λιβύης.

Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη ήδη την περασμένη Τρίτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών μεταξύ Ντέρνας και Κρήτης. Σύμφωνα με τον έλληνα αξιωματούχο, θα επιδιωχθεί συνεργασία και στους τομείς της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και στον τουρισμό και την αλιεία"...pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10.6.10. ....................................................."ιστογραμμή"...