...προοπτικές της ευρωζώνης...(>άρθρο<)

..."ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ"...Ανάλυση του Howard Schneider στην ε/φ ...WASHINGTON POST...με τίτλο ”Would Germans go it alone?” και υπότιτλο “Taxpayers and businesses could steer the country out of eurozone”...
...αναφέρεται στα δομικά προβλήματα λειτουργίας της ευρωζώνης, τα οποία οδηγούν σε συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ, υπό το βάρος της ανησυχίας των επενδυτών ότι, παρά το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ-ΔΝΤ, τα προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν την ευρωζώνη, καθώς και άλλα κράτη αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος.
Θεμελιώδες και κρίσιμο για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης ερώτημα είναι το αν οι Γερμανοί φορολογούμενοι και επιχειρηματίες θα θελήσουν να στηρίξουν οικονομικά τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και εκτός από το κοινό νόμισμα να μοιραστούν μαζί τους και κοινό μέλλον.
Άλλο ερώτημα που ανακύπτει είναι το αν κάθε κράτος της ευρωζώνης είναι υπεύθυνο για την οικονομική συμπεριφορά άλλων κρατών, καθώς και αν πρέπει θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορούν να επιβάλουν κοινούς κανόνες δημοσιονομικής συμπεριφοράς σε όλα τα κράτη μέλη.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, προκειμένου να ερευνήσουν την δυνατότητα δημιουργίας κεντρικού συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε κράτη που αδυνατούν να συμμορφωθούν με τα όρια δαπανών που θα τεθούν.
Σε δήλωση του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στις ΗΠΑ, Pangratis, εξέφρασε την πεποίθηση ότι Γερμανία και Ελλάδα μπορούν να συνυπάρξουν υπό το ίδιο νόμισμα και ότι υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη στην επιβίωση του συστήματος κοινού νομίσματος. Το άρθρο, τέλος, αναφέρει την πρόσφατη δήλωση του Έλληνα Πρέσβη στις ΗΠΑ Β. Κασκαρέλη ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση και συμμετείχαν και ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του...pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-5.6.10..............."ιστογραμμή"...