..."πάσχα 2020"...(>αναλογιζόμενοι την ευαλωτότητα και τη σχετικότητα των βεβαιοτήτων<)




Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 2002

Aναλογιζόμενοι την ευαλωτότητα και τη σχετικότητα των βεβαιοτήτων...


Αναλογιζόμενοι την ευαλωτότητα, τη σχετικότητα των βεβαιοτήτων, την άκρατη καταναλωτική πραγματικότητα που μας κυριαρχεί, με επίκεντρο την χρηματοπιστωτική ανάπτυξη (=μεγέθυνση του κεφαλαίου) και όχι την ανθρώπινη ισόρροπη και δίκαια ανάπτυξη (=ευημερία των νοικοκυριών) και την εν γένει προστασία της έμβιας ζωή στον πλανήτη γη που του έχουμε αλλάξει -και συνεχίζουμε- την δική του "σοφή" ισορροπία πανίδας και χλωρίδας...
Αναστοχαζόμενοι
-ανεξάρτητα της χριστιανιακής πίστης ή όχι- τις ανθρώπινες αξίες που καθημερινά σχεδόν όλοι τις υποτιμούμε, και σήμερα -στις ιδιαίτερες αυτές στιγμές- τις αναγνωρίζουμε σ αυτούς και αυτές που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους στο πόλεμο αυτό με την πανδημία του κορονοϊού, με τα ανεπαρκεί εφόδιά τους!


Αναλογιζόμενοι ότι η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τον διαφορετικό και τον ξένο (πρόσφυγα ή μετανάστη), από  ανθρώπινη αξία κατήντησε αμετροεπής φοβικότητα, προσχηματικός ρατσισμός και συγκεκαλυμμένος εκφασισμός.

Αναστοχαζόμαστε (όμως για λίγο μόνο διάστημα) ότι ως κοινωνίες των πολιτών έπρεπε να είχαμε συνειδητοποιήσει -πέρα από το απρόσμενα εφήμερο της ζωής- την αξία της ζωής ως ολιστική προσέγγιση πάνω σένα ευαίσθητο οικοσύστημα που αποτελούμε κρίκο του.
Αναλογιζόμαστε την σημασία αν είχαμε καταφέρει να "επιβάλουμε" -σταδιακά αλλά συστηματικά- μία άλλη πολιτική περιεχομένου και αξιακού τρόπου ζωής στον χώρο που ζούμε, στις πόλεις, στις περιφέρειες, στα κράτη, στις ενώσεις κρατών όπως η ΕΕ, στους παγκόσμιους θεσμούς, στον ΟΗΕ, με άλλο επίκεντρο:

Τον πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί όλους και όλες ανεξαιρέτως για μερικές δεκαετίες ζωής μας...
Αναλογιζόμενοι όμως αμέσως τους "μικρούς" εαυτούς μας (ετεροκαθοριζόμενοι συστημικά κατά κανόνα) συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι -δυστυχώς- ίσως είναι σχεδόν ΟΥΤΟΠΙΚΟ...
Α
ναλογιζόμενοι όμως ότι η προσπάθεια πάντα αξίζει -τουλάχιστον ως στάση ζωής- και ότι η σε κάθε περίπτωση οι υπερβατικές ΕΥΧΕΣ -σχεδόν και αυτές ουτοπικές- είναι πάντα χρήσιμες!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΥΤΕΡΑ! 


Με υγεία, αυτογνωσία, αλληλεγγύη, ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες!
Καλή δύναμη!

Τάσσος Δίκας*



*αρχιτέκτονας, Ομ. μέλος ΤΕΕ, Θεσσαλονίκη

..."πάσχα 2020"...(>αναλογιζόμενοι την ευαλωτότητα και τη σχετικότητα των βεβαιοτήτων<)

..."ιστογραμμή"... tassos.dikas blog