..."κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία"...(>isyriza<)

Αναλυτικά το 11ο ενημερωτικό δελτίο του iSyriza:
http://avgi.gr/documents/10179/0/434343434343434343.jpg/9f7c49c9-6298-4fbe-88b8-deb955b7fccf?t=1584119871174&imageThumbnail=3
avgi.gr
Κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ελληνική οικονομία το 2020 θα χτυπηθεί σκληρά. Όχι όμως μόνο λόγω κορωνοϊού. Αλλά και λόγω του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία ασθμαίνοντας άγγιξε το 1%. Είναι η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 11 τριμήνων. Δηλαδή η χειρότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν ήμασταν ακόμα στην καρδιά της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γιατί λέμε “ασθμαίνοντας”; Γιατί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προδίδουν μια απότομη αλλοίωση όσων είχαν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ας πούμε η αύξηση των επενδύσεων για το 2019 έπεσε εντελώς έξω κι αυτή, έναντι των στόχων. Έπεσε στο μισό, από 8,8% που υπολογιζόταν, στο 4,55%. Αλλά κι αυτή ακόμα η αύξηση οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων μόλις 0,08%.

Aν σήμερα η χώρα δεν είχε το μπαφερ 37 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα deja vu του τραγικού 2010. Ενδεικτικό είναι ότι τα ελληνικά σπρεντς ανεβαίνουν, χωρίς προς ώρας κραδασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την οικονομία θωρακισμένη.

Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης 4%, αλματώδη αύξηση των επενδύσεων, μπουλντόζες στο ελληνικό και άλλα πολλά. Η αναντιστοιχία στόχων και αποτελεσμάτων είναι ένα δεύτερο πλήγμα μέσα στο πλήγμα. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης μεταφράζεται σε ψυχολογία στην οικονομία. Δηλαδή στην σημαντικότερη παράμετρο οικονομικής ώθησης σε μια χώρα. Οι παραπάνω διαπιστώσεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί την επίθεση του κορωνοϊού ανησυχητικά ευάλωτη. Θα πρέπει να αναμένουμε ότι η παγκόσμια πανδημία που θα πλήξει την διεθνή οικονομία,  θα λειτουργήσει ακόμα πιο αποσταθεροποιητικά στην Ελλάδα.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Τους επόμενους μήνες η ανεργία θα αυξηθεί, τα ληξιπρόθεσμα θα ανέβουν, το ιδιωτικό χρέος θα πολλαπλασιαστεί, οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν, οι τοποθετήσεις κεφαλαίων θα φρενάρουν απότομα, η βιομηχανική παραγωγή θα ανακοπεί και οι εξαγωγές θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Ο τουρισμός, ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα ακινητοποιηθεί.

Επιπλέον θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη επιβάρυνση και λόγω στενών οικονομικών σχέσεων ΕΕ – Κίνας. Ο Γουόρβικ Μακίμπιν, οικονομολόγος και καθηγητή Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα στην Αυστραλία, συγκρίνοντας την επιδημία SARS του 2003 με τη σημερινή αποφαίνεται πως το κόστος ενδέχεται να είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο σήμερα, καθώς πλέον η Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερη οικονομία και επομένως θα χαθούν περισσότερα δισεκατομμύρια.
Η κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Οφείλει να πιέσει στην Ευρώπη, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Οφείλει να συντελέσει άμεσα ώστε να ανακοπεί η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα. Και η ΕΕ, από την πλευρά της, πρέπει να σταθεί στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων πριν να είναι πολύ αργά για τις οικονομίες των κρατών μελών.  Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων και, ειδικότερα, αναπροσαρμογή στις έκτακτες περιστάσεις των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναστείλει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει στα συρτάρια της. Αλλιώς η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε νέα κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να μην επαναλάβει τους προεκλογικούς τακτικισμούς. Πρέπει για πρώτη φορά να είναι ειλικρινής. Να υπολογίσει το κόστος της επιδημίας συνυπολογίζοντας το οικονομικό έδαφος στο οποίο επέτρεψε να αναπτυχθεί. 

Είναι κρίσιμο θέμα οι προβλέψεις των επιπτώσεων να είναι ρεαλιστικές. Είναι κρίσιμο να μην υπάρχει ξανά αναντιστοιχία στόχων και προβλέψεων. Η επιδημία κάποια στιγμή θα περάσει. Δεν πρέπει να αφήσει πίσω της μια Ελλάδα, η οποία εκτός από οικονομικά πληγωμένη, θα είναι και αναξιόπιστη.

Ας είμαστε ακριβείς. Το 2008 όλες οι οικονομίες επλήγησαν. Η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο γιατί δεν μας πίστευε κανείς.



(Σημείωση:  bold & υπογραμμίσεις ..."ιστογραμμή"... ) 
 ..."κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία"...(>isyriza<)
..."ιστογραμμή"... tassosdikas blog