..."η αναγκαιότητα των αλλαγών"...(>άρθρο<)

πηγή:  left.gr
Των Αλέξη Χριστόπουλου και Γιώργου Μπαλάφα

Η δική μας Αριστερά ποτέ δεν φοβήθηκε τις αλλαγές. Αντιθέτως, τις θεωρούσε πάντα αναζωογονητικό στοιχείο για την ίδια και για την κοινωνία. Με βασική προϋπόθεση οι αλλαγές να εκφράζουν αντικειμενικές κοινωνικές ανάγκες, να παρακολουθούν αλλά και να προλαμβάνουν τις εξελίξεις, να ανταποκρίνονται τόσο στα άμεσα όσο και στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και της χώρας και βεβαίως να γίνονται στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, η συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην προσπάθεια και καθιστά περισσότερο ορατό και εφικτό το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δική του πρωτοβουλία θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος που θα αφορά όχι μόνο το κόμμα μας και την Αριστερά αλλά έναν πολύ ευρύτερο χώρο, μια ολόκληρη δημοκρατική παράταξη, η οποία στους κόλπους της θα μπορεί να συσπειρώσει ποικιλόμορφες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, να συνθέσει και να εκφράσει ακόμα και επί μέρους διαφορετικές αντιλήψεις. Μια παράταξη διάχυτη στην κοινωνία και τις δράσεις της, με σοβαρές αναφορές στα κινήματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το κυβερνητικό του έργο δεν μπορεί παρά να είναι η βάση, ο πυρήνας, τα στέρεα θεμέλια αυτής της παράταξης. Χωρίς φυσικά ηγεμονικές συμπεριφορές, με σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων αλλά και με προσήλωση στα δικά του αξιακά χαρακτηριστικά και εμπιστοσύνη στον κόσμο και στα στελέχη του. Γιατί η αναγκαία αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ θα παραγάγει πολιτικό αποτέλεσμα αν συνδυάσει την αριθμητική αύξηση με την κοινωνική γείωση, με την ποιοτική αναβάθμιση, με την διεύρυνση των ακροατηρίων. 

Όταν δηλαδή τα τμήματα του κόμματος ασχοληθούν περισσότερο σοβαρά και με επιστημονική τεκμηρίωση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης, για την απειλητική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μπορέσουν να σχεδιάσουν πολιτικές προτάσεις και να προτείνουν λύσεις. 
Όταν οι οργανώσεις μας πάψουν να είναι ένας απωθητικός μικρόκοσμος, αποκτήσουν λόγο, κατοχυρώσουν ρόλο, γίνουν κύτταρο παραγωγής και άσκησης πολιτικής για τον χώρο τους. Μακριά από βεβαιότητες για το ''αλάθητο'', πιο κοντά στα προτάγματα που η κοινωνία και η ρέουσα πραγματικότητα βάζει μπροστά μας.

Ο προοδευτικός πόλος που θα συν-δημιουργήσουμε οφείλει να επεξεργαστεί και να καταλήξει σε σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα που γεννιούνται από τις ραγδαίες εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο και στην οικονομία. Να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που δεν θα αρκείται στον σχολιασμό των εξελίξεων αλλά θα διορθώνει και τελικά θα διαμορφώνει με διαφορετικό τρόπο την ιστορία της χώρας και του λαού μας.
Ξεκινάμε λοιπόν. Γνωρίζουμε πως θα είναι μια δύσκολη αλλά απολύτως απαραίτητη διαδρομή. Δεν μπορεί να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν πρέπει όμως να μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις, γιατί η διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως η σύνθεση των απόψεων αποτελεί δύναμη ώθησης.

Οφείλουμε λοιπόν να μην αποδίδουμε χαρακτηρισμούς, να μην καταλογίζουμε προθέσεις, να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα δευτερεύοντα, να εμπιστευτούμε όλον αυτόν τον κόσμο που για πολλοστή φορά στάθηκε δίπλα μας, να δημιουργήσουμε μαζί του το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος, να συνδιαμορφώσουμε τις απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας και του λαού, να τον μάθουμε και να μας μάθει να αξιοποιούμε την διαφορετικότητα των αντιλήψεων και να την μετατρέπουμε σε ενότητα δράσεων.

* Ο Αλέξης Χριστόπουλος και ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 ..."η αναγκαιότητα των αλλαγών"...(>άρθρο<)

πηγή: left.gr 

..."ιστογραμμή"... tassosdikas blog