Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."χωρίς όνομα και προέλευση"...(>άρθρο<)


Χωρίς όνομα και προέλευση
avgi.gr
 Του Γιάννη Σιώτου

Η γεωργία τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί θανάσιμα πλήγματα. Αψευδής μάρτυρας οι αριθμοί: σε όλη την Ευρώπη ο γεωργικός πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ παραδοσιακές καλλιέργειες εγκαταλείπονται ή αλώνονται από τις πολυεθνικές και τις αθρόες εισαγωγές. Και όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι το πρελούδιο.
Αν και ο πέπλος μυστικότητας και μυστηρίου έχει σκεπάσει τις διαπραγματεύσεις για την TTIP, όλο και πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αγωνιούν για την τύχη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Δηλαδή των προϊόντων - σφραγίδων της κάθε ευρωπαϊκής χώρας, τα οποία ουσιαστικά έχουν καταστεί συνώνυμα του τόπου και από τα οποία εξαρτώνται οικονομικά εκατομμύρια αγρότες.

Πληροφορίες φέρουν τους Αμερικανούς διαπραγματευτές να χαρακτηρίζουν τις ονομασίες αυτές φραγμούς που επηρεάζουν το ελεύθερο εμπόριο και για τον λόγο αυτόν -είτε άμεσα είτε έμμεσα- ζητούν την κατάργησή τους. Είναι άγνωστες, φυσικά -αφού υπάρχουν οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας- οι θέσεις των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τα μελλούμενα.
 (δείτε τη συνέχεια)
Συνέχεια:  ..."χωρίς όνομα και προέλευση"...(>άρθρο<)
Προειδοποιούν μάλιστα ότι αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα, που έγιναν διάσημα σε ολόκληρο των κόσμο για τη μοναδική ποιότητά τους, κινδυνεύουν να έχουν ανάλογη τύχη με εκείνη του γαλλικού τυριού και των ανεξάρτητων Γάλλων τυροκόμων, οι οποίοι δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και είτε κατέβασαν ρολά είτε πουλήθηκαν.

Τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ευρώπης λόγω μακράς παράδοσης στις καλλιέργειες υψηλής ποιότητας. Αλλά για τους Αμερικανούς όλα αυτά είναι εμπορικοί φραγμοί. Για παράδειγμα οι οινοπαραγωγοί στην Καλιφόρνια θα ήθελαν να παράγουν κι εκείνοι "οίνο Καμπανίας" ή "φέτα".
Άλλωστε στα «προστατευμένα προϊόντα» περιλαμβάνονται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Και σίγουρα οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές, καθώς η πλευρά των ΗΠΑ ζητάει να πάψουν να ισχύουν τέτοιου είδους περιορισμοί. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν πενήντα πέντε γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι «περιορισμοί» σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.

Χωρίς όνομα και προέλευση

Οι φόβοι είναι ότι, ακόμη και αν το θέμα παραμείνει ανοιχτό, οι αμερικανικοί πολυεθνικοί κολοσσοί, έχοντας στα κιτάπια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, θα μπορούν να διεκδικούν από κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να καταργήσει ακόμη και ονομασίες με το επιχείρημα ότι αυτό αντιστρατεύεται των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου. Κοινώς, ομηρεία;
Πάντως η εμπειρία από ανάλογες συμφωνίες είναι εφιαλτική. Η NAFTA για παράδειγμα (το Βορειοαμερικανικό Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου) κόστισε στο Μεξικό σχεδόν το σύνολο του αγροτικού τομέα. Σύμφωνα με μελέτες, εξαιτίας αυτής της συμφωνίας περίπου δύο εκατομμύρια αγρότες έμειναν χωρίς δουλειά, καθώς η μικρής κλίμακας αγροτική δραστηριότητα κατέστη ασύμφορη μπροστά στις επιδοτούμενες αγροτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Σίγουρα τα ερωτήματα είναι πολλά. Θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να πείσουν τους Αμερικανούς; Τι θα γίνει αν η συμφωνία δεν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που καταργεί τις ονομασίες προέλευσης ή και άλλα κεκτημένα των Ευρωπαίων παραγωγών»;
Εάν οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και η Ευρώπη επιμείνει σε αυτό το σημείο, τότε τι λογής υποχωρήσεις θα γίνουν και πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μικρότερων κρατών μπροστά στα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας;

Και κάπου εδώ μπαίνει ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας: η διαφάνεια των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα όλες οι συζητήσεις γίνονται εν κρυπτώ. Κανείς απλός Ευρωπαίος δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τι συζητείται ούτε τι συμφωνείται. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ πιθανό οι μεγάλες εταιρείες που έχουν συμφέροντα από όλο αυτό το αλισβερίσι να έχουν ανακαλύψει διαδρομές που τους εξασφαλίζουν πληροφόρηση και, μέσω του lobbying, έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να "διευθετήσουν" τις όποιες αντιξοότητες προκύψουν...

Ένα είναι σίγουρο, όμως: τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία βιάζονται. Στη Γερμανία, λόγω εκλογών, η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να κλείσει η συμφωνία όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς το συνεχώς διογκούμενο κίνημα ενάντια στη συμφωνία μπορεί να σημάνει κόστος για εκείνους που θα την υπογράψουν. Αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα βιάζεται, καθώς είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι αντιδρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η NAFTA «κατέστρεψε τη χώρα μας όπως την ξέρουμε», και στο μυαλό του Μπέρνι Σάντερς η Trans-Pacific Partnership (TPP, Συνεργασία Εκατέρωθεν του Ειρηνικού) είναι «μια καταστροφική εμπορική συμφωνία με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών εις βάρος των εργαζομένων, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των θεμελίων της αμερικανικής δημοκρατίας». Η αντίθεσή τους σε εμπορικές συμφωνίες ώθησε σε παρόμοιες δηλώσεις τους ανταγωνιστές τους και τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Τεντ Κρουζ βγήκαν έντονα κατά της TPP.

πηγή: avgi.gr άρθρο του  Γιάννη Σιώτου > Χωρίς όνομα και προέλευση

..."χωρίς όνομα και προέλευση"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...