Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."αντιπολίτευση ή υπονόμευση και υποκουλτούρα;"... (>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1997
Της Αγγελικής Καμπούρη*

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι, βέβαια, να κάνει ερωτήσεις, να ζητάει διευκρινίσεις και να ελέγχει την αναμενόμενη αποδοτικότητα των προτάσεων ή των αποφάσεων της κυβέρνησης. Ρόλος της, ακόμη, είναι να κάνει αντιπροτάσεις, που, αν είναι καλύτερες από εκείνες της κυβέρνησης, δεν θα πιστωθούν στους κυβερνώντες αλλά, αντιθέτως, θα αξιολογηθούν από τους πολίτες και θα ωφελήσουν τη χώρα και τον λαό.

Θα παρομοίαζα μια χώρα μ' ένα φρουτόδεντρο που, για να μεγαλώσει και να δίνει καρπούς, χρειάζεται περιποίηση, πότισμα, κλάδεμα την κατάλληλη εποχή, προστασία από αρρώστιες και παράσιτα και, γενικά, κατάλληλη φροντίδα. Εάν ο καλλιεργητής δεν γνωρίζει αρκετά για την περιποίησή του, ζητάει τη βοήθεια ειδικού, ενός γεωπόνου. Το δέντρο είναι ζωντανός οργανισμός, όπως ένα κράτος, έχει ρίζες, όπως η ιστορία και οι βασικές αρχές και αξίες ενός κράτους, έχει κλαδιά, όπως οι διάφορες υπηρεσίες, έχει φύλλα, όπως τα διάφορα προγράμματα, και δίνει καρπό. (δείτε τη συνέχεια)
Συνέχεια: ..."αντιπολίτευση ή υπονόμευση και υποκουλτούρα;"... (>άρθρο<)
Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1997
Εάν το δέντρο, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καρποφορεί, ο καλλιεργητής δεν το εγκαταλείπει, ούτε το κουτσουρεύει, ούτε, πολύ περισσότερο, το ξεριζώνει. Ψάχνει να βρει το πρόβλημα και προσπαθεί να το σώσει. Στην προσπάθειά του αυτή μπορεί να αντιταχθεί ο γείτονας ή ο βοηθός του, να τον επικρίνει για τις μεθόδους του και να του προτείνει κάποιον άλλο τρόπο φροντίδας. Εάν ο άλλος τρόπος ωφελήσει το δέντρο, θα δώσει καρπούς για όλους, όχι μόνο για τον καλλιεργητή. Αντιθέτως, εάν ο γείτονας ή ο βοηθός κάνει μόνο στείρα κριτική στον καλλιεργητή, χωρίς να προτείνει τίποτα θετικό, δεν θα υπάρξει καρπός για κανέναν και το δέντρο θα ξεραθεί.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός, αρκεί να αντιπολιτεύεται επ' ωφελεία της χώρας και όχι να υπονομεύει. Δυστυχώς, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση τους τελευταίους 16 μήνες δεν προσφέρει τίποτα το θετικό. Στείρα κριτική χωρίς αντιπρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Εξαντλείται σε αναφορές και επικρίσεις και, μάλιστα, με τρόπο, ύφος και λεξιλόγιο ανεπίτρεπτο έως χυδαίο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η χυδαιότητα δεν βλάπτει την κυβέρνηση αλλά το επίπεδο το δικό τους και του ελληνικού λαού.

Κάνουν τον ψύλλο καμήλα και συγχρόνως συκοφαντούν και λασπολογούν. Στον πόλεμο της κατασυκοφάντησης επιστρατεύουν προσκείμενα ΜΜΕ, που αδίστακτα επιδίδονται σε γκαιμπελικές προπαγανδιστικές τακτικές προκειμένου κάτι να μείνει από την όλη λασπολογία. Ο Γκαίμπελς προέτρεπε τα ΜΜΕ και τους πράκτορές του να συκοφαντούν, με την ελπίδα ότι κάτι τελικά θα κολλήσει. Παράλληλα, προωθούσε το «μεγάλο ψέμα» (die grosse Lüge) και συμβούλευε: Από τη στιγμή που αρχίζεις να λες ένα ψέμα, μείνε σ' αυτό.

Πιστοί, λοιπόν, στις γκαιμπελικές προπαγανδιστικές μεθόδους, αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ, παρ' όλο που οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν την αξία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους άρχισαν να καρποφορούν, αυτοί επιζητούν το ξερίζωμα του δέντρου και επιμένουν στην υποκουλτούρα και τα ψεύδη που διαδίδουν. Άλλωστε, μερικοί απ' αυτούς έχουν θητεύσει σε φασιστικές οργανώσεις...

* H Αγγελική Καμπούρη είναι εκπαιδευτικός - φιλόλογος - γλωσσολόγος

 πηγή: avgi.gr άρθρο της Αγγελικής Καμπούρη > Αντιπολίτευση ή υπονόμευση και υποκουλτούρα;

 ..."αντιπολίτευση ή υπονόμευση και υποκουλτούρα;"... (>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...