Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."η ελλάδα στην επόμενη μέρα της ευρώπης..."...(>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995
avgi.gr: κύριο άρθρο 

«Ο κόσμος αλλάζει, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τεχνολογικό και σε οικονομικό, δηλαδή οι βασικές δομές μεταβάλλονται, μετατοπίζονται. Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει τη δική της κρίση να αντιμετωπίσει. Άρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην χάσουμε το τρένο.

Ουδείς στον 21ο αιώνα θα ενδιαφερθεί για τα δικά μας συμφέροντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουμε ενωμένοι, αν δεν διορθώσουμε τα προβλήματά μας, αν δεν αποτελέσουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής, τότε οι άλλοι θα το πράξουν αυτό και εμείς θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης».

Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του στο συνέδριο του "Ecomonist" στην Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, που δήλωσε απολύτως αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη συμφωνία.
Η συνοχή της Ε.Ε. και των ιδρυτικών αρχών της δοκιμάστηκαν σκληρά, στο όριό τους, θα μπορούσε να πει κανείς, στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, αλλά και του προσφυγικού ζητήματος.

Μπροστά της έχει ακόμη μια δύσκολη δοκιμασία: το βρετανικό δημοψήφισμα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνη στον κόσμο. Οι ανταγωνιστές της στο παγκόσμιο επίπεδο είναι ισχυροί και εθνικά συμπαγείς, στοιχείο που σημαίνει ανθεκτικότητα, χωρίς αδυναμίες και εμπόδια λόγω απουσίας συνοχής. Αν λοιπόν η Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει το διακύβευμα, αν ζητήματα σαν αυτό της Ελλάδας απειλούν το μέλλον της, τότε δεν έχει καμιά τύχη να επιβιώσει ως πρωταγωνιστής στον κόσμο σήμερα και κυρίως αύριο. Θα άγεται και θα φέρεται από τις εσωτερικές της αδυναμίες και τις δυσκαμψίες των μελών της.


Ο Γιόσκα Φίσερ γνωρίζει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες πολύ καλά. Η κοινή λογική λέει ότι εκεί στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουν βγει πολύτιμα συμπεράσματα. Τα γεγονότα από τον προβληματισμό των "κομματικών οικογενειών" πιστοποιούν την κινητικότητα και τη διάθεση για επανεκκίνηση της Ε.Ε.

Το διεθνές περιβάλλον για τη χώρα μας είναι ευνοϊκό. Από εμάς, όλους τους Έλληνες πολίτες, τις παραγωγικές δυνάμεις και τους αντιπροσώπους μας στη Βουλή εξαρτάται η πορεία της χώρας προς την επιτυχία. Έχουμε όλοι ιστορική και εθνική ευθύνη να αφήσουμε πίσω τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική υποτέλεια. Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να αποκαταστήσουμε τη φήμη της ιστορικής αυτής χώρας.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό.

 πηγή:" avgi.gr κύριο άρθρο > H Eλλάδα στην επόμενη μέρα της Eυρώπης...

 ..."η ελλάδα στην επόμενη μέρα της ευρώπης..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...