..."από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία"...(>ρεπορτάζ<)

Από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία
avgi.gr


Ρεπορτάζ: Φοίβος Κλαυδιανός

Από τις κλειστές αίθουσες της διαπραγμάτευσης, στις γειτονιές της Αθήνας, τις πρωτεύουσες των νομών, ακόμα και στις κωμοπόλεις και τα χωριά της υπαίθρου επιδιώκει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο πανελλαδικής εξόρμησης που ξεκινάει. Το "χτένισμα" όλης της επικράτειας έχει τετραπλή στόχευση:

α) Να ενημερώσει τον κόσμο για τη συμφωνία του Eurogroup με το κλείσιμο της αξιολόγησης και του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. Στην Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απευθείας ενημέρωση του κόσμου, με δεδομένη την αρνητική στάση των συστημικών μέσων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιώργο Χουλιαράκη την Πέμπτη, αναφέρθηκε επανειλημμένα στη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

β) Να κάνει έναν ανοιχτό στην κοινωνία απολογισμό όλης της προσπάθειας και όλων των πεπραγμένων της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

γ) Προώθηση, επεξεργασίες και ζύμωση με την κοινωνία για τα επόμενα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη έμφαση.

δ) Να προχωρήσει σε ένταξη νέων μελών στις τάξεις του κόμματος, χωρίς ωστόσο αυτή να ενέχει τον ρόλο τής από καιρό προαναγγελθείσας "καμπάνιας εγγραφής νέων μελών", η οποία θα γίνει αργότερα, παράλληλα με τον προσυνεδριακό διάλογο.

Κομματικά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές στους δρόμους
Από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκια στελεχών (3 έως 7) του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενα από ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (ή μέλη της Κεντρικής Επιτροπής), έναν υπουργό και τους τοπικούς βουλευτές. Ο φιλόδοξος στόχος της Κουμουνδούρου είναι να καλυφθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες όλοι οι νομοί της Ελλάδας.

Οι εξορμήσεις θα ξεκινούν με μια κομματική σύσκεψη πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα στην πρωτεύουσα του κάθε νομού και θα ακολουθεί τις επόμενες μέρες περιοδεία σε κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά του νομού. Το σαββατοκύριακο θα προστίθενται στα κλιμάκια (όπου είναι δυνατόν) και υπουργοί και θα ακολουθεί συνάντηση με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και ανοιχτή συγκέντρωση.

Πολιτική ώσμωση με την κοινωνία
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και την ώσμωση με την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδειχθούν στη συνείδηση του πολίτη τα διακυβεύματα της διακυβέρνησης όπως τα αντιμετωπίζει το ίδιο το κόμμα και τελικά να υπάρξει κοινωνική έκφραση για τα κρίσιμα διλήμματα. Προφανώς, στην Κουμουνδούρου υπάρχει η επίγνωση των δυσκολιών της συγκυρίας για ένα τέτοιο εγχείρημα ανοίγματος στην κοινωνία. Επιπλέον είναι σαφές ότι σε μια τέτοια προσπάθεια θα υπάρξουν και διαφορετικές προτάσεις και προσεγγίσεις και κόντρες γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα.

Εξάλλου παραμένει το κρίσιμο ερώτημα αν οι πολίτες προτιμούν μια κατεύθυνση με προοδευτικό προσανατολισμό, όπως αυτή που χαράζει ένα αριστερό κόμμα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση ή αν προτιμούν μια δεξιά παλινόρθωση με όλα τα εκδικητικά χαρακτηριστικά που θα τη συνοδεύουν, ειδικά έναντι των τάξεων που εκπροσώπησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αιχμές εργασιακά και ανάπτυξη
Από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία

Μολονότι η εξόρμηση θα είναι εφ' όλης της ύλης και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, η Κουμουνδούρου θέλει να επικεντρώσει τη στόχευση σε 4-5 βασικά επίδικα του επόμενου διαστήματος.

Ένα από αυτά θα είναι το ζήτημα των εργασιακών και τα ειδικά θέματα της ελαστικής, ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές (εξάλλου τα εργασιακά θα είναι το δύσκολο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο). Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκονται ακόμη η ανάπτυξη, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ και για τα θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Παραδοσιακά φυλλάδια και social media
Παράλληλα με την εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί η καμπάνια του κόμματος, η οποία βασίζεται σε όσα έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Ο βασικός κορμός της καμπάνιας είναι ήδη έτοιμος και, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγα όσα πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ωραιοποιήσεις.

Επιπλέον θα καλεί τους πολίτες σε συσπείρωση και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο από τα συνθήματα της καμπάνιας θα είναι: "Τίποτα από αυτά που σχεδιάζουμε δεν θα το καταφέρουμε αν δεν είσαι μαζί μας" και "Γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε με σταθερότητα".
Το υλικό της καμπάνιας θα περιλαμβάνει φυλλάδια και αφίσες (οι οποίες θα σχετίζονται με την περιοδεία ανά την επικράτεια), ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί στο διαδικτυακό μέρος της, μέσω των social media.

Στην επόμενη Π.Γ. θα κριθεί ο χρόνος του συνεδρίου
Από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, φαίνεται πως θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, καθώς ο χρόνος που απομένει έως τα μέσα Ιουλίου και τις διακοπές του καλοκαιριού μάλλον δεν επαρκεί για την οργάνωση ενός συνεδρίου το οποίο θα έχει να εξετάσει μεγάλης σημασίας ζητήματα για τη στρατηγική και την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το συνέδριο θα παρθούν, πιθανότατα, μέσα στην εβδομάδα, σε Πολιτική Γραμματεία στην οποία θα συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας. Εάν όντως μετατεθεί για τις αρχές Οκτωβρίου το συνέδριο, δεν αποκλείεται να γίνει ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εγκρίνει τις θέσεις του συνεδρίου, και να ξεκινήσει σταδιακά ο προσυνεδριακός διάλογος πριν από τις διακοπές.
Πάντως, όσοι ανυπομονούν για ένα συνέδριο εσωκομματικών διευθετήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων φαίνεται ότι δεν θα ικανοποιηθούν. Αυτό είναι εμφανές σε όσους ξέρουν την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα του κόμματος και επιβεβαιώνεται και από έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου.

 πηγή: avgi.gr ρεπορτάζ Φοίβος Κλαυδιανός > Από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία

 ..."από τη διαπραγμάτευση στην κοινωνία"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"...