..."αγροτική παραγωγή: αναστρέφοντας την πολιτική των νεοφιλελεύθερων με το πρόγραμμα του συριζα"...(>άρθρο<)

red_umbrella
toideologio gr
..."Mια δέσμη μέτρων ,που μπορούν να μετατραπούν τώρα σε ανάστροφα ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους των νεοφιλεύθερων, είναι σήμερα πιο απαραίτητα από ποτέ."...

Του Γιάννη Χατζηχρήστου (*)

Τα 10,1δις ακαθάριστη αξία γεωργικο-κτηνοτροφικής παραγωγής, που μαζί με την προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας Τροφίμων/Ποτών (μείον 4,2δις εξαγωγές συν 6,5δις οι εισαγωγές) έφτασαν τα 12,4 δις περίπου, τα πληρώσαμε «στο ράφι» 28δις το 2014! Συν 1δις πρόστιμα για παραβάσεις των κοινοτικών κανονισμών, σύνολο 29δις. Δηλαδή πληρώσαμε 233% καπέλο- όσο δυο μνημόνια μαζί μέσα σε ένα χρόνο, στα ενδιάμεσα κυκλώματα για ότι φάγαμε!! Την ίδια στιγμή που ο κύριος όγκος των εξαγωγών πουλήθηκε χύμα, δηλαδή τζάμπα, στα κυκλώματα των κάθε λογής μαφιών που εκμεταλλεύονται τα ποιοτικά μας προϊόντα στις διεθνείς αγορές της Δύσης, νοθεύοντας την περίφημη Μεσογειακή δίαιτα με τα υποδεέστερα ποιοτικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα του Ευρωπαϊκού Νότου…

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, μεγαλέμποροι και supermarket εισπράττουν ότι μας πουλάνε για να καταναλώσουμε τοις μετρητοίς, ενώ πληρώνουν τους παραγωγούς με μεταχρονολογημένες επιταγές 6,5 μηνών, όσο οι Τράπεζες μείωσαν στο 1 /3 τις χορηγήσεις δανείων στους παραγωγούς από το 09, τριπλασιάζοντας το επιτόκιο των αγροτικών δανείων!  Αν θέλει το Υπ. Ανάπτυξης/Αγροτικής οικονομίας να κάνει κάτι θετικό και άμεσο, ας ξεκινήσει από το τελευταίο. Η κοινοτική οδηγία 2011/07 που απαγορεύει την πίστωση των παραγωγών προς τους εμπόρους πάνω από 30 ημέρες έχει γίνει νόμος του κράτους (ΦΕΚ 107/13, παρ.Ζ), παίρνοντας αγορονομικά μέτρα (ανάκληση άδειας αλυσίδων supermarket ή μεγαλο-εμπόρων του Ρέντη πχ για κανένα μήνα για αρχή).

red_umbrella

Και παράλληλα, είναι τώρα η ώρα να ολοκληρώσει  ο ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο επιτέλους μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική αγροτικής παραγωγής, (που δεν υπάρχει καμία από την εποχή του Βενιζέλου), διαμορφώνοντας συγκεκριμένες πολιτικές:
-Αγροτικής γης
-Νερού
-Σπόρων/γενετικού υλικού
-Ενέργειας παραγωγής (που κατέχει την μερίδα του λέοντα στην διαμόρφωση του κόστους)
-Χρηματοδότησης γεωργικής παραγωγής και
-Οργανώσεων παραγωγών
που να ανατρέπουν τις σημερινές νοοτροπίες της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων σε κάποιους τρίτους και που οδηγούν αναπόφευκτα στην υπερσυγκέντωση της πρωτογενούς παραγωγής στα χέρια 2-3 πολυεθνικών μέσω της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος των σημερινών παραγωγών κατά 25%, όπως θα ήθελαν οι νεοφιλελεύθεροι με τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν εφαρμόζοντας πιστά τους στόχους της περιβόητης μελέτης 2020 της MacKinsey.
Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση αυτής της ψαλίδας του 233% ανάμεσα στις τιμές παραγωγού με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, οργανώνοντας την παραγωγή σε Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών που θα μπορούν να αναλάβουν και την διάθεση/εμπορία προϊόντων ελεγχόμενης και υψηλής ποιότητας Χωρίς Μεσάζοντες και την οργάνωση της παραγωγής τους για υψηλής ππροστιθέμενης αξία προϊόντα με έντονη εξωστρέφεια
red_umbrella

Και επειδή όλα αυτά από κάπου θα πρέπει να ξεκινούν για να γίνουν πράξη, μια δέσμη  μέτρων αντίθετα σε αυτά που θέλουν να επιβάλουν ακόμα οι νεοφιλεύθεροι, μπορούν να μετατραπούν τώρα σε ανάστροφα ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους τους, είναι σήμερα πιο απαραίτητα από ποτέ.
Τέτοια μέτρα μπορούν να στηρίζονται στις εξής αρχές:

1. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εντάσσονται σε Οργανώσεις/Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) θα φορολογούνται για τα εισοδήματα που δημιουργούν από την αγροτική τους δραστηριότητα σύμφωνα με τους πολύ χαμηλούς -σχεδόν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τον Κοινωνικό Τομέα της Οικονομίας, στην περίπτωση που οι ΟΠ διενεργεί και την εμπορία/διάθεση των προϊόντων στην λιανική αγορά Χωρίς Μεσάζοντες. Για τις ΟΠ να ισχύουν και ειδικές φορολογικές απαλλαγές  καθώς και η προτίμηση ένταξης τους στις επενδυτικές ενισχύσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-20 και του νέου επενδυτικού νόμου.

2. Η γη και οι χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις για αγροτικές εκμεταλλεύσεις να απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ εφ” όσον οι αντίστοιχες γεωργικές εκμεταλλεύσεις δηλώνονται επίσημα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Γη που δεν δηλώνεται εκεί επίσημα από τους κατόχους της ότι παράγει, να φορολογείται ως Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία (με τους αντίστοιχους μέγιστους συντελεστές ζώνης της περιοχής).

3. Η εκλογίκευση του ανεξέλεγκτου κόστους των εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι, ζωοτροφές κλπ) μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος Βιβλίων Εσόδων/Εξόδων (όπου στα έξοδα θα υπολογιζονται και η τεκμαρτή εργασία του παραγωγού, της οικογένειάς του και οι ασφαλιστικές τους εισφορές)  και με την αυτοοργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις Παραγωγών, που μπορούν να διαπραγματευτούν σοβαρά καλλίτερες τιμές στις αγορές. Έτσι μόνο χτυπιέται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός όσων φοροδιαφεύγουν σε βάρος των πολλών.

red_umbrella

Όλα τα μέτρα τις νέας «συμφωνίας» μπορούμε να τα κάνουμε και μέτρα αναστροφής των λογικών του νεοφιλελευθερισμού που υποκρύπτουν, βάζοντας να πληρώσουν επί τέλους οι πλούσιοι αλλά και όσοι επιτήδειοι δήθεν παραγωγοί ρήμαξαν αυτό τον τόπο  και την παραγωγική του βάση ροκανίζοντας αντιπαραγωγικά τις κάθε λογής επιδοτήσεις και πλουτίζοντας από τα μαύρα και την μαύρη εργασία. Με συγκεκριμένα/στοχευμένα μέτρα όπως τα πιο πάνω, που οδηγούν και προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας με στόχο τον διπλασιασμό της μίζερης συμμετοχή της στο 2,9% του ΑΕΠ σήμερα με παράλληλη διατήρηση και προστασία του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

(*) Υπεύθυνος Ποιότητας στον Ιδωτικό Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας

Σχετικό άρθρο: Κάρλο Πετρίνι: Η αυτοοργάνωση των νέων αγροτών πρόκληση για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ

πηγή: toideologio.gr άρθρο του Γιάννη Χατζηχρήστου > Αγροτική παραγωγή: Αναστρέφοντας την πολιτική των νεοφιλελεύθερων με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

..."αγροτική παραγωγή: αναστρέφοντας την πολιτική των νεοφιλελεύθερων με το πρόγραμμα του συριζα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...