..."ένοχη σιωπή ή αλλιώς η βία γεννάει βία"...(>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995
Tης ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η βία γεννάει βία και ο κύκλος του αίματος ξαναγράφεται. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγάλος και από τις δύο πλευρές του μετώπου. Πολύ θλιβερά όλα αυτά που συνέβησαν στο αγαπημένο μου Παρίσι, και δεν είναι τυχαία η επιλογή των μη φρουρούμενων στόχων.
Οι Γάλλοι είχαν πληροφορίες, παρακολουθούσαν, αλλά δεν υπολόγισαν την αγριότητα και τον συντονισμό πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Οι αθώοι νέοι που σκοτώθηκαν στον χώρο της συναυλίας δεν είχαν καμία σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Η ανάλυση, όμως, σε βάθος, θα αποδείξει ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν ήταν αμέτοχες στον φόνο.
Οι νέοι πλήρωσαν τα αμαρτήματα των γονέων και των κυβερνώντων τους. Κρυφά ή φανερά, άμεσα ή έμμεσα, οι Γάλλοι βοήθησαν και στήριξαν αυτόν τον τετραετή πόλεμο. Οι Δυτικοί κέρδισαν τροφοδοτώντας διχόνοιες και εμφυλίους. Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος, αλλά πόλεμος συμφερόντων. Ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις σε πολιτισμικό επίπεδο στη Γαλλία; Το παράδειγμα του κατεστραμμένου Ιράκ έπεισε τους καιροσκόπους ότι μπορούν να βάλουν χέρι και όπλα για να βγάλουν πολλά κέρδη. Ποιος θα τους σταματήσει;
Και εκεί, στη Συρία, σκοτώθηκαν κυρίως νέοι, και εκεί έκλεισαν σπίτια. Ο καμικάζι (πολεμιστής αυτοκτονίας) είναι θρησκευτικός ήρωας στα μάτια των γονιών του, ασχέτως αν παίρνει μαζί του πολλούς αθώους. Πόσο διαφορετικά ηχεί το Allah Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος) όταν προσεύχεσαι μόνος σου, σαν καλός μουσουλμάνος, από όταν είσαι ζωσμένος με πυρομαχικά και παίρνεις στον λαιμό σου και άοπλο πληθυσμό...
Μέσα στη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του, ο πρόεδρος Ολάντ (η Μ. Λεπέν της Ακροδεξιάς έχει 26% δημοτικότητα) συμπεριφέρεται ως ο μέγας άρχοντας του παιχνιδιού. Αυτός έχει κάνει, αυτός σκέφτηκε και μόνο αυτός διαχειρίζεται, και όχι η κυβέρνησή του. Η Γαλλία έχει καταγράψει στο ιστορικό της πολλές εισβολές σε ξένες χώρες. Στη δική του χώρα πλησιάζουν οι εκλογές και η Ακροδεξιά αύξησε ανησυχητικά τα ποσοστά της. "Το παιχνίδι" παίζεται από μέσα και όχι απ' έξω! Γάλλοι υπήκοοι, όπως και Άγγλοι υπήκοοι, στρατολογούνται και φεύγουν κατά εκατοντάδες για να ενταχθούν στις γραμμές του Τζιχάντ και του ISIS. Επιστρέφουν κρατώντας ένα μαχαίρι στις αποσκευές τους για τον ιερό πόλεμο. Ελάχιστα είναι τα άτομα που προέρχονται από τις μεταναστευτικές ροές που πνίγονται στη Μεσόγειο.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σαν αυτή που βίωσαν οι ΗΠΑ μετά τις 11 Σεπτεμβρίου) θα παραταθεί, αλλά αυτό θα ωφελήσει; Πόσο θα κρύβονται στα σπίτια τους οι τρομαγμένοι Γάλλοι; Η καρδιά της Γαλλίας έζησε στιγμές φρίκης, πανικού, φόβου, συναισθημάτων που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουνΗ βία γεννάει βία και ο εφιάλτης δεν θα φύγει εν μια νυκτί!
πηγή: avgi.gr άρθρο της Ευγενίας Ηλιουπούλου > Ένοχη σιωπή ή αλλιώς η βία γεννάει βία.
..."ένοχη σιωπή ή αλλιώς η βία γεννάει βία"...(>άρθρο<)
..."ιστογραμμή"...