Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."η ανθρωπιστική προσέγγιση"...(>άρθρο<)

Τάσσος Δίκας, ξηρό παστέλ, 1995
Του Φώτη Κωνσταντινίδη (*)

Αυτό που πρέπει να μετράει στη σημερινή πολιτική είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση. Κάτι που αναμφισβήτητα χαρακτηρίζει τη φιλοσοφική άποψη και κοινωνική ιδεολογία της Αριστεράς. Με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την εσωτερική συνοχή, τη σύμπνοια, το πνεύμα συλλογικότητας, την παντελή απουσία φιλαυτίας, φιλαρχίας και κομματικού δογματισμού. Η μνήμη των διάσπαρτων στην ιστορία εξεγέρσεων μπορεί να μας ωθήσει σε ανυποχώρητο και ασυμβίβαστο πολιτικό αγώνα για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης, ενάντια στη αδικία, την ανισότητα, τη διαφθορά και την ιδιοτέλεια. Ομολογουμένως, ένας καλός εφοδιασμός αγωνιστικότητας.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η ανθρωπιστική προσέγγιση δεν προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την Αριστερά. Αποτελεί απλώς κεντρικό σημείο του πολιτικού της πυρήνα. Υπάρχουν ανθρωπιστές όλων των πολιτικών χρωμάτων. Γιατί η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι υπερκομματική.

Η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα σπάνιων εσωτερικών δυνάμεων από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της, καθώς και αποθέματα εξωτερικών δυνάμεων που της προσφέρει η γη: ο φυσικός της πλούτος και το φυσικό της κάλλος. Όλα αυτά αποτελούν ακαταμάχητα όπλα που μπορούν να αφοπλίσουν τον εχθρό και να συντρίψουν τις χάρτινες πανοπλίες του. Κι ας είναι από τρισεκατομμύρια χαρτονομίσματα κατασκευασμένες...

Εφόσον η ενέργεια της λαϊκής βούλησης φορτίζει το μαγνητικό πεδίο μιας ενιαίας και συμπαγούς πολιτικής και κοινωνικής δράσης, γρήγορα θα γίνει ορατή μια προοδευτική γραμμή προς τον επιθυμητό στόχο, έτσι ώστε να επικρατήσει η κοινωνική ισοτιμία και ισότητα. Και το σημαντικότερο, θα την ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Γιατί η δύναμη του Δικαίου είναι ακατάβλητη.

(*) Ο Φώτης Κωνσταντινίδης είναι σεναριογράφος - σκηνοθέτης

πηγή: avgi.gr άρθρο του Φώτη Κωνσταντινίδη > Η ανθρωπιστική προσέγγιση

..."η ανθρωπιστική προσέγγιση"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...