..."τρέξε συριζα, τρέξε..."...(>άρθρο<)

Τρέξε ΣΥΡΙΖΑ, τρέξε...
avgi.gr
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Το πρώτο βήμα για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φάση του χάους των συνιστωσών στη ζωή ως ενιαίο σοβαρά οργανωμένο δημοκρατικό κόμμα ήταν θετικό. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλματα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς αυτά τα ζητήματα επιλύονται σε συνέδρια και όχι σε συνεδριάσεις της Κ.Ε. Γιατί όμως το χαρακτηρίζω απλά θετικό βήμα; Διότι η αντιπολίτευση, που υπάρχει ακόμα, παραμένει μηχανισμός ανόδου των στελεχών που την απαρτίζουν. Συνιστά μάλιστα σοβαρή παραβίαση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης της απόδοσης όλων των στελεχών ενός κόμματος. Όταν η όποια συνιστώσα έχει πρώτο μέλημα να ενισχύει και να αναδεικνύει τους δικούς της σε κάθε όργανο, κυβερνητικό είτε κομματικό, τότε επιβιώνουν και στελέχη περιορισμένων ικανοτήτων, νοθεύοντας την αξιοκρατία. Είναι αδιανόητο να μην παρουσιάζονται οι αξιολογήσεις του κάθε υποψήφιου και τα μέλη να επιλέγουν στα τυφλά ή από χαρτάκια!

ΟΤΑΝ μιλάμε για άλματα στο κυβερνητικό έργο, με την έννοια της κάλυψης του χαμένου χρόνου για τη χώρα, δεν μπορεί να μην υπάρχει αντιστοιχία ρυθμών και να αρκούμαστε στα βήματα προόδου στις κομματικές λειτουργίες, όταν μάλιστα απαιτούμε και αντιστοίχιση με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Θα άξιζε τον κόπο να μελετήσει κανείς την εργασιακή προέλευση των μελών της Κ.Ε. και γενικά των κομματικών οργάνων για να δει ποιοι νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν την κοινωνία σε ένα κόμμα που, για παράδειγμα, ψηφίστηκε συντριπτικά από τις γυναίκες, αλλά ελάχιστες πρωταγωνιστούν στην κυβερνητική και κομματική παραγωγή πολιτικού έργου!

ΕΛΠΙΖΩ πως στην πορεία προς το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο χρόνος και η βούληση για την ίδρυση ενός δημοκρατικού κόμματος των μελών και όχι των μεγαλομετόχων, όπως συνέβαινε δυστυχώς μέχρι σήμερα. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούνται σοβαρές καταστατικές αλλαγές και κανονιστικές λειτουργίες αρχών που να θωρακίζουν τη δημοκρατική λειτουργία, με απόλυτη μάλιστα διαφάνεια. Θεμελιώδης χάρτης προάσπισης της κομματικής λειτουργίας, όπως σε όλους τους πολιτικούς οργανισμούς, είναι το καταστατικό. Είναι ένα εσωτερικό "σύνταγμα" για κάθε δημοκρατικό κόμμα.

ΟΤΑΝ, μετά το πρώτο συνέδριο, διαβάζοντας το καταστατικό, διαφώνησα και προβληματίστηκα αν πρέπει να παραμείνω μέλος ενός κόμματος μη αποδεχόμενος το καταστατικό του, έλαβα από πολλά στελέχη την ίδια ακριβώς σαρκαστική απάντηση: "Μα καλά, ήταν ανάγκη να το διαβάσεις;"! Το καταστατικό -λοιπόν- από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει αν όλα τα μέλη του οργανισμού δεν το υπερασπίζονται και δεν το χρησιμοποιούν. Μια σοβαρή ισχυρή επιτροπή κύρους για την τήρησή του είναι θεμελιώδης κίνηση για την εξασφάλιση της εφαρμογής του, μέχρι να γίνει συνείδηση σε όλους πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το παραβιάζει, όποια θέση κι αν κατέχει.

ΕΙΝΑΙ ντροπή ένα δημοκρατικό κόμμα να μην έχει σταθερό σύστημα εκλογής οργάνων. Το φαινόμενο οι συνιστώσες να κατέρχονται για την Κ.Ε. με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, όπως γίνεται στα σωματεία και στους συλλόγους, ανήκει -θέλω να πιστεύω- στο θλιβερό παρελθόν. Το φαινόμενο ακόμα και τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών να γίνονται με βάση τους εσωτερικούς συσχετισμούς των τάσεων - μηχανισμών είναι προσβλητικό για τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντιπροσωπεύσουν όλους μας στο προσεχές συνέδριο, δεν καταφέρουν να υπερασπιστούν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ με τα στοιχεία της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, τότε πάλι θα μείνουμε στα λόγια.

ΕΝΑ μεγάλο δημοκρατικό κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, στις σημερινές συνθήκες, είναι ιστορική και εθνική αναγκαιότητα. Έχουμε όλοι ιερή υποχρέωση να αφήσουμε στις νέες γενιές ένα προοδευτικό κόμμα τόσο ισχυρό και θεμελιωμένο στις δημοκρατικές αξίες, που κανείς να μην μπορεί να το ρίξει στα βράχια ή να το κάνει προσωπικό του μαγαζί.

πηγή: avgi.gr άρθρο ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ  > Τρέξε ΣΥΡΙΖΑ, τρέξε...

..."τρέξε συριζα, τρέξε..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...