..."μήπως η αριστερά, φιλοδοξεί να γίνει όντως παρένθεση;"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
ΤΟΥ ΧΡ. Γ. ΝΤΟΥΜΑ*
Όταν οι Γερμανοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εισέβαλαν στην Ελλάδα με τανκς, η χώρα, μη όντας σε θέση να τους αντιμετωπίσει, συνθηκολόγησε. Ο λαός χρειαζόταν χρόνο για να οργανώσει την αντίστασή του. Με αυτή την τακτική κατάφερε να πολεμήσει τον κατακτητή συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τελική του ήττα. Ίσως αυτό δεν του έχει συγχωρηθεί από τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας.
Η σημερινή Γερμανία, επικεφαλής των πιο συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης, επιτίθεται ξανά. Με τανκς την οικονομία και τις τράπεζες, έπεισε τους ομοϊδεάτες εταίρους της ότι η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι μια απλή παρένθεση, της οποίας το κλείσιμο επείγεται να πραγματοποιήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση, πλανημένη ότι έχει να κάνει με ειλικρινείς... εταίρους, ενεπλάκη σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις υφιστάμενη το μαρτύριο του σταδιακού κλεισίματος χρηματοπιστωτικής βαλβίδας, αναγκάζοντας τελικά τον πρωθυπουργό να υποκύψει σε μια συμφωνία με πολύ σκληρούς και δυσβάστακτους όρους. Ο ελληνικός λαός, έχοντας βιώσει το μαρτύριο αυτό, εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό του ότι ο ίδιος αγωνίζεται για να απαλύνει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Πιστεύει ακόμη ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί αυτό που έγινε και στη διάρκεια της στρατιωτικής γερμανικής κατοχής. Να εκπονηθούν μελέτες και προγράμματα και να χαραχθούν στρατηγικές που με τις ανάλογες τακτικές κινήσεις θα ανατρέψουν τελικά τα σχέδια της Γερμανικής Ευρώπης.
Εδώ βρίσκεται και η τεράστια ευθύνη των πολιτικών (βουλευτών ή μη) που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου ή, επικαλούμενοι την «αριστερή» τους ιδεολογία, θα εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό; Και είναι αυτό στάση αριστερή; Μήπως είναι καιροσκοπισμός που ισοδυναμεί με ενέργεια... Εφιάλτη, αφού έτσι θα επισπευσθεί η υλοποίηση του γερμανικού οράματος; Να κλείσει δηλαδή η αριστερή παρένθεση και μάλιστα με συμβολή της Αριστεράς;

* Ο Χρ. Γ. Ντούμας είναι ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών


    ..."μήπως η αριστερά, φιλοδοξεί να γίνει όντως παρένθεση;"...(>άρθρο<)

    ..."ιστογραμμή"...