..."αναλαμβάνοντας τις ευθύνες..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

 Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για τη συμφωνία επίλυσης των διαφορών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Το αρνητικό κλίμα και η σκληρή στάση όλων των εταίρων φαίνεται να κάμφθηκε, όχι μόνο διότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για πρώτη φορά, όσο γιατί εξαντλήθηκε ο χρόνος και οι ευθύνες για ναυάγιο δεν θα απειλούσαν μόνον την Ελλάδα.

Εάν την προσεχή εβδομάδα ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία, θα ανοίξει ένας κύκλος -ελπίζω- σοβαρών συζητήσεων και όχι γκρίνιας επί των όρων που την συνθέτουν.

ΜΕ ΠΟΙΟ κριτήριο πρέπει να τοποθετηθούμε και πρωτίστως, πριν από εμάς, η ελληνική κυβέρνηση που έτρεξε αυτόν τον επίπονο, σκληρό διαπραγματευτικό μαραθώνιο; Νομίζω πως το μοναδικό ή, αν θέλετε, το βασικό ζήτημα είναι αν η συγκεκριμένη συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία να τρέξουν προς την ανάπτυξη, δηλαδή να μπουν στον δρόμο παραγωγής πλούτου ικανού να βγάλει τη χώρα από τις σκληρές εξαρτήσεις. Θεωρώ πως αντικειμενικά ο πρώτος λόγος αφορά την κυβέρνηση, διότι γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά. Και φυσικά, για να δεχτεί τη συμφωνία, πάει να πει ότι εκτιμά ότι ναι, μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά.

ΣΤΟΝ κόσμο της Αριστεράς, με βαθιά ριζωμένο το αντιπολιτευτικό DNA στην πολιτική του κουλτούρα, όπου οι προσεγγίσεις γίνονταν με παραδοσιακό τρόπο από τα... ιερά κείμενα, δεν γίνονται -δυστυχώς- εύκολα αντιληπτά απλά ζητήματα της σημερινής πραγματικότητας και του νέου συσχετισμού δυνάμεων στον κόσμο! Μικρή σημασία θα έχει, αν τουλάχιστον αυτός ο κόσμος έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούει τις αγωνίες, τις απόψεις και τις επιθυμίες της κοινωνίας ή έστω αυτού του 36% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ, ΓΙΑ παράδειγμα, η κυβέρνηση καταφέρει να βάλει γρήγορα μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση, αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, σε ασφαλείς θέσεις εργασίας, σε υγιείς επιχειρήσεις, σε ρεύμα επιστροφής του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Σημαίνει πως απελπισμένοι άνεργοι συμπολίτες μας θα αρχίσουν να βρίσκουν δουλειά. Σημαίνει πως οι κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικότερα η υγεία θα παρέχεται σε όλους με επάρκεια.

ΚΑΙ θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως πολιτική διαπραγμάτευση χωρίς δυνατότητα ελιγμών και συμβιβασμών δεν υπάρχει. Οι θέσεις της Θεσσαλονίκης ήταν ο στόχος και παραμένουν στόχος, αλλά χωρίς συμβιβασμούς η κυβέρνηση θα πέσει και μάλιστα με απόφαση του ελληνικού λαού. Οπότε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πάει περίπατο. Όσοι βιάζονται να τοποθετηθούν, θα ήταν χρήσιμο, πριν το κάνουν, να ζητήσουν από τους αρμοδίους υπουργούς να τους ενημερώσουν. Νιώθουν τόσο επαρκείς ώστε οι γνώσεις του Βαρουφάκη και η τεράστια εμπειρία του Δραγασάκη δεν είναι απαραίτητες;

ΑΛΛΑ αν οι νέοι, λόγω ηλικίας, έχουν ελαφρυντικά, αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν έμπειρα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα όσα αυτούς τους πέντε μήνες ασκούν υπουργικές ευθύνες και έχουν γνωρίσει τι σημαίνει κυβερνάω μια χώρα δημιουργικά, καινοτόμα και κυρίως αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Όταν στις διεθνείς επαφές μαθαίνεις πως κρατικά και οικονομικά μεγέθη σαν εκείνα της Κίνας και της Ρωσίας ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία αλλά μόνον ή κυρίως εφόσον αυτή παραμένει στην Ε.Ε. και το ευρώ, είσαι υποχρεωμένος, αν ασκείς πολιτική στο όνομα του λαού και όχι της παρέας σου, να το λάβεις σοβαρά υπόψιν.

ΘΕΛΩ να ελπίζω πως όλα τα στελέχη και κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιλέχτηκαν από τους πολίτες, έχουν συνείδηση των εθνικών τους υποχρεώσεων. Καλούνται να πάρουν θέση τώρα, πρώτοι, πριν από τα ξένα κοινοβούλια. Ειδικά τούτη την εποχή, όπου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χάσει τα εθνικά αντανακλαστικά τους, τα κριτήρια των βουλευτών της πλειοψηφίας οφείλουν να είναι και πατριωτικά. Διότι πατριωτισμός είναι και η ικανότητα να παράγεις και να μοιράζεις δίκαια τον εθνικό πλούτο και όχι την εθνική φτώχεια. Ο ελληνικός λαός ψήφισε ελπίδα, αλλά δεν εννοούσε πορεία στο άγνωστο με την ελπίδα βάρκα.

 πηγή: avgi.gr άρθρο ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ > Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες...

..."αναλαμβάνοντας τις ευθύνες..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...