..."τσίπρας: στοίχημα με το οποίο θα κριθούμε η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"...
Παπαγιάννης Κώστας

Προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ., Ν. Νικολόπουλου. Ο πρωθυπουργός τόνισε αρκετές φορές ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να τεθεί με πολιτικούς όρους, αλλά «με όρους δημοσίου συμφέροντος» εκτιμώντας ως αδιανόητο η ρύθμιση αυτή να συνδεθεί με το περιεχόμενο του προγράμματος των ΜΜΕ και της κριτικής που κάνουν στην κυβέρνηση.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «στοίχημα με το οποίο θα κριθούμε» κι αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για κόψιμο της «κόκκινης κλωστής πολιτικού συστήματος, τραπεζών και ΜΜΕ». Ο πρωθυπουργός παρατήρησε με νόημα ότι πολλοί πρωθυπουργοί στο πρελθόν υποσχέθηκαν ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί δεν είχαν την απαιτούμενη δύναμη ή αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Επί των κινήσεων της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα γίνει προκήρυξη των αδειών των καναλιών με ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό, ενώ οι μέχρι σήμερα διαχειριστές των συχνοτήτων θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον νόμο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι φόροι που δεν εισπράχτηκαν ποτέ πρέπει να αποδοθούν πέρα από κάθε επίφαση νομιμότητας ή λογιστικά κόλπα, παρατηρώντας ότι «είναι τα παράσημά μας οι επιθέσεις από αυτούς που δεν τηρούν τον νόμο».

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν της συγκρότησης του τρίγωνου της διαπλοκής, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πολιτικοί παράγοντες κατέφευγαν σε παρασκηνιακή συναλλαγή ώστε να διασφαλιστεί επικοινωνιακή στήριξη με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες, ενώ οι τράπεζες παρότι σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες, συνέχισαν να δανειοδοτούν τα ΜΜΕ που δεν πληρούσαν κριτήρια δανειοδότησης.

«Αδιανόητο για ανεπτυγμένο, δυτικό κράτος το άνοιγμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου το 1989»
..."ιστογραμμή"...

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το άνοιγμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου το 1989 «αδιανόητο για ανεπτυγμένο, δυτικό κράτος» σχολιάζοντας ότι «θυμίζει έντονα τον τρόπο που στα ανατολικά κράτη στοιχεία του Δημοσίου πέρασαν σε ολιγάρχες». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2010 οι ίδιοι οι δανειστές έθεσαν ως υποχρέωση την τήρηση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θέση από την οποίο όμως μετακινήθηκαν.
«Σε αυτό το θέμα ήταν εξαιρετικά ευέλικτοί» σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός κριτικάροντας και τις κυβερνήσεις των Μνημονίων που «είχαν πάντα ισοδύναμα μέτρα να προτείνουν» προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ολιγάρχες.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον τρόπο μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό τοπίο όταν η τότε κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητας επέτρεψε στους καναλάρχες να περάσουν χωρίς κόστος στο ψηφιακό σήμα με εταιρεία-πάροχο που είχαν συγκροτήσει οι ίδιο. Στο ίδιο ζήτημα εντάχθηκε και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ γιατί μπορούσε να έχει δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις του Ν. Νικολόπουλου για τις αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Γ. Στουρνάρας «θα κριθεί από την ικανότητά του να φέρει εις πέρας την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», ενώ παρατήρησε ότι η εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια θα εξετάσει όλες τις πτυχές του ζητήματος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν υπάρξουν ευθύνες για ευθύνες που δεν θα είναι μόνο πολιτικές η εξεταστική επιτροπή δεν θα διστάσει να τις διερευνήσει.

Ν. Νικολόπουλος κατά Γ. Στουρνάρα για τα «θαλασσοδάνεια»
..."ιστογραμμή"...
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. αναφέρθηκε εκτενώς στην δανειοδότηση των χρεοκοπημένων ΜΜΕ από τις τράπεζες κι έθεσε το ερώτημα «γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση και δεν αποκαθηλώνει το καθεστώς των νταβατζήδων;» προειδοποιώντας ότι η εξάλειψη της διαπλοκής είναι προϋπόθεση για την επίτευξη ανάπτυξης με διάρκεια.

Ο Ν. Νικολόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για τα πεπραγμένα του Γ. Στουρνάρα και τον πλημμελή έλεγχο που ασκεί στα «θαλασσοδάνεια», ενώ υπογράμμισε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν δίνει στην δημοσιότητα τις δανειακές συμβάσεις τραπεζών με τα ΜΜΕ γιατί ξέρει ότι έτσι θα κινδυνεύσει με κακούργημα.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. δεν παρέλειψε να σημειώσει την στήριξη του Γ. Στουρνάτα προς την πρόεδρο του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου, που βρίσκεται υπό παραίτηση λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Ν. Νικολόπουλος ζήτησε ακόμα από τον Αλ. Τσίπρα να ζητήσει εγγυήσεις κι από τους προέδρους των κομμάτων που πήραν «θαλασσοδάνεια» ώστε «να πληρώσουμε εμείς τελικά τα δάνεια και των νταβατζήδων και των υπαλλήλων τους».

πηγή: avgi.gr ρεπορτάζ Παπαγιάννης Κώστας >Τσίπρας: Στοίχημα με το οποίο θα κριθούμε η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

 ..."τσίπρας: στοίχημα με το οποίο θα κριθούμε η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"...