..."οι προκλητικοί έλληνες πιέζουν την ευρώπη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
 Άρθρο του Αμπρόζ Έβανς Πρίτσαρντ στην βρετανική εφημερίδα "Τhe Daily Telegraph"

Οι δυνάμεις των πιστωτών της Ευρώπης έχουν αρχίσει να ταλαντεύονται. Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες καταλήγουν στο ζοφερό συμπέρασμα πως η Ελλάδα ίσως δεν συνθηκολογήσει όπως περίμεναν και ο χρόνος εξαντλείται.
Η Αθήνα πλέον προειδοποιεί ανοιχτά πως "η ώρα της αλήθειας" θα έρθει στις 5 Ιουνίου, οπότε και η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία αν δεν πληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, εκτός κι αν οι αρχές της Ε.Ε. της δώσουν άλλη μία δόση του πακέτου βοήθειας.
Θα ήταν επικίνδυνο να στοιχηματίσει κανείς την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης στην υπόθεση πως όλο αυτό είναι μια μπλόφα.

Τους προηγούμενους τέσσερις μήνες το μπλοκ των πιστωτών υπαγόρευε όρους, επαναλαμβάνοντας μηχανικά το ίδιο αίτημα: ο Αλέξης Τσίπρας και οι επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν σε μια συμφωνία λιτότητας την οποία έχουν δεσμευθεί να αποτινάξουν και την οποία η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση ήταν ανίκανη να εφαρμόσει.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ποτέ δεν αναγνώρισαν πως τα επιπλέον δάνεια που επέβαλλαν στην πτωχευμένη Ελλάδα το 2010 είχαν σχεδιαστεί κυρίως για τη διάσωση του ευρώ και για να ανακόψουν μια τραπεζική κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη δεν είχε άμυνες απέναντι στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης.

Έχουν μαλακώσει ελαφρώς στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, αλλά επιμένουν στους δημοσιονομικούς στόχους που μόνο να παγιδεύσουν την Ελλάδα μπορούν σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και υποεπένδυσης. Ένα τέτοιο καθεστώς θα άφηνε τη χώρα στην ίδια κατάσταση πτώχευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2020, όπως ήταν όταν ξεκίνησε η τραυματική δοκιμασία, που δεν έχει να επιδείξει κανένα αποτέλεσμα πέρα από περικοπές και μια δεκαετία ύφεσης.

Συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα να ξεπουλήσει την κρατική περιουσία για ψίχουλα στην ίδια ολιγαρχία, εδραιώνοντας περαιτέρω τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, κατά πάσα πιθανότητα -γιατί δεν υπάρχει άλλη επιτακτική ανάγκη- ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν τα χρέη τους.
Ωστόσο, ο "τσαμπουκάς" των πιστωτών έχει φτάσει στα όριά του. Είναι πλέον σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θυμώσει τόσο και τον πνίγει τόσο το δίκιο, που ίσως είναι πρόθυμος να γκρεμίσει τον ναό της νομισματικής και πολιτικής ένωσης αν τον φτάσουν στα άκρα.
..."ιστογραμμή"...
Ο κ. Τσίπρας πέρασε πέντε ώρες προσπαθώντας να καλμάρει την ηγεσία του κόμματος την Τρίτη, την ώρα που τον επέπλητταν (από τα αριστερά και όχι μόνο) για τις επιδρομές στα αποθεματικά για την αποπληρωμή των πιστωτών. Καλύτερα χρεοκοπία, να τελειώνουμε!
Το κλίμα ήταν σαφές προ δεκαημέρου σε ένα "πολεμικό συμβούλιο", όπου όλες οι πτέρυγες του κόμματος συμφώνησαν πως θα αγωνίζονταν -όποιες κι αν ήταν οι συνέπειες- αντί να παραδοθούν στις απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή να αποδεχτούν μια συμφωνία που δεν συμπεριλαμβάνει απομείωση του χρέους και επιβάλλει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1% του ΑΕΠ.

Οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί 44% και 48% για τους δημοσίους υπαλλήλους και πρόκειται για το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής κοινωνίας. Οι παραλήπτες στην κυριολεξία ταΐζουν παιδιά και εγγόνια και συγγενείς ακόμη. Περισσότεροι από 900.000 καταγεγραμμένοι άνεργοι -ή 86% του συνόλου- δεν παίρνουν επίδομα.
Το ελληνικό δράμα έχει, σε κάθε περίπτωση, κλιμακωθεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει τεράστια διπλωματική επιρροή, προειδοποιώντας τη Γερμανία όλο και πιο επίμονα ότι θα ήταν μια γεωστρατηγική καταστροφή πρώτης τάξεως αν μια πικραμένη Ελλάδα ξέφευγε εκτός ελέγχου και έμπαινε στην τροχιά της ρεβανσιστικής Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι σοφότεροι του Βερολίνου δεν χρειάζεται να πειστούν. Ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, αγανακτεί όταν του λένε πως η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια μια χρεοκοπία ύψους 315 δισ. και μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικά. Κανείς δεν θα έχει πια εμπιστοσύνη στην Ευρώπη αν διασπαστούμε στην πρώτη μεγάλη κρίση" είπε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε συνεχείς συναντήσεις με τους βουλευτές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, προειδοποιώντας τους ήσυχα πως η Βουλή ίσως αναγκαστεί να ψηφίσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στις "κόκκινες γραμμές" του και δεν υπακούσει πλήρως. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαλυθεί.
Ξαφνικά, οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες ξεκινούν να μιλούν για "πρόοδο". Αρχίζει να μεταδίδεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η νέα ρητορική είναι μια απάτη. Οι Έλληνες εδώ και καιρό είχαν σχέδια για μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, των ειδικών στον τομέα αυτό.
..."ιστογραμμή"...
Προσφέρθηκαν να καταρτίσουν ευέλικτη εργατική νομοθεσία, με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργασίας, μια καλή εναλλακτική λύση για τις γερμανικού τύπου μεταρρυθμίσεις («Hartz IV») που προωθούνται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. - και αποτελούν ανάθεμα για την ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων βδομάδες πριν. Οι δυνάμεις των πιστωτών τις απέρριψαν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, μου είπε πως οι αρχές της Ε.Ε. ενδιαφέρονταν μόνο να διασφαλίσουν μια ιεροτελεστία υποταγής. (...)
Οι πιστωτές θα μπορούσαν να έχουν βρει κοινό έδαφος με τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε στιγμή αν είχαν επιδιώξει να διαπραγματευτούν. Αυτό που άλλαξε απότομα κατά την τελευταία εβδομάδα είναι η διάθεση στο Βερολίνο και το Παρίσι, τα δύο κέντρα εξουσίας του συστήματος της Ευρωζώνης.
Η κ. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας την Τρίτη. "Περιμένουμε να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στα αρμόδια φόρα. Είναι συμφέρον για όλους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη" είπε η καγκελάριος.
Πίσω από κλειστές πόρτες έχουν πει στους διαπραγματευτές της Ευρωζώνης να πάψουν να βάζουν τρικλοποδιές στη συμφωνία και να εκτονώσουν την ωρολογιακή βόμβα πριν εκραγεί σε δύο εβδομάδες.

Η ΕΚΤ κάνει απρόθυμα τη δουλειά της αναβάλλοντας την αυστηροποίηση των κανόνων ασφάλειας για τις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχει τόση ρευστότητα στο σύστημα για να αντέξει μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αν ήταν να τραβήξει την πρίζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -από μόνη τη χωρίς εντολή από τους εκλεγμένους ηγέτες- επιταχύνοντας σκοπίμως την πτώχευση της πρώτης ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ανήγαγε την ευρωπαϊκή Αριστερά σε μάρτυρα. Θα καθίστατο σαφές σε όλους πως οι θεσμοί της Ευρωζώνης είναι πέρα και πάνω από δημοκρατικό έλεγχο.
..."ιστογραμμή"...
Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε ανέκαθεν πιο σκληρή στάση σε αυτό το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, ακόμη κι αν τα ζύγισε λάθος όταν προσπάθησε να παίξει με το μέτωπο των οφειλετών ενάντια στον τευτωνικό πυρήνα ή την Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας.
Δεν είναι απλό πράγμα να συντρίψεις ένα νόμισμα που χτίστηκε με ιδεολογική ζέση να ενώσει την Ευρώπη, το πετράδι του στέμματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όπως έχει πει και ο κ. Τσίπρας, η Ευρωζώνη είναι σαν ένα μάλλινο πουλόβερ: «Από τη στιγμή που αρχίζει να ξετυλίγεται, δεν μπορείς να το σταματήσεις."

Η ίδια η Ε.Ε. είναι σε βαθιά ηθική κρίση, απαξιωμένη από μια ύφεση στην οποία έβαλε η ίδια τον εαυτό της και από την τεράστια ανεργία στον ελληνολατινικό κόσμο. Δεν έχει πλέον την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει τις καταπατήσεις των βασικών αρχών της από περισσότερα από ένα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι περσινές ευρωεκλογές ήταν μια κραυγή της αντιφεντεραλιστικής δεξιάς, μια ενθρόνιση της Μαρίν Λεπέν. H Αριστερά παραμένει απρόθυμα πιστή και η στάση της δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Κομισιόν, παραδέχθηκε πως το όλο εγχείρημα είναι σε κίνδυνο. "Η Ευρώπη έχει χάσει τεράστιο μέρος του κύρους της. Κανείς δεν μας παίρνει σοβαρά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πια" είπε στην "Die Welt". "Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στην υπόληψη της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο".


..."οι προκλητικοί έλληνες πιέζουν την ευρώπη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...