..."ώς εδώ..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Του Κώστα Στεφανάκη
Αρνούμαι τροφή στους χορτάτους
Που ζητούν ολοένα κι άλλη
Κι άλλη πείνα...
(Οδ. Ελύτης)

Σύντροφοι
Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός. Έντιμος θα ήταν αν απέναντί μας, στη διαπραγμάτευση που γίνεται, υπήρχαν έντιμοι διαπραγματευτές. Όμως την ώρα που παίζεται το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, σαδομαζοχιστικές συμπεριφορές τύπου Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ κ.ά., υπονομεύουν κάθε προοπτική έντιμης επίλυσης της κρίσης που δημιούργησαν οι ίδιοι, με τη συνεργεία των εγχώριων υπηρετών τους.

Το σαδιστικό γίνεται εύκολα κατανοητό. Το μαζοχιστικό όμως; Αυτό θα φανεί μελλοντικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που τώρα για λογαριασμό και ερήμην τους αυτοί οι κύριοι αποφασίζουν. Άρα η προάσπιση, που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, και η διαφύλαξη της δημοκρατίας, όχι μόνο στη χώρα που την γέννησε, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες που την δάνεισε, είναι το σπουδαιότερο.

Αυτή τη θέση μάχονται τώρα με λυσσασμένο τρόπο. Επειδή τους βάζει φραγμό στον αυταρχικό τρόπο με τον οποίον έχουν αποφασίσει να υπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία.
Ομιλεί η κυβέρνηση για κόκκινες γραμμές. Ίσως ήταν πιο εύστοχο να μιλά για αντιπυρικές ζώνες, μόνο που κάτι τέτοιο δεν θα έμοιαζε με άσκηση επί χάρτου, αλλά με έργο που θα είχε παραχθεί με τη συμμετοχή του ίδιου του λαού.

Συγκεκριμένα: Ο λαός στις 25 Ιανουαρίου εξουσιοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Δικαιολογημένα, μπροστά στον ανορθόδοξο πρωτοφανή πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερικό και εξωτερικό, να απαιτηθεί πίστωση χρόνου για την υλοποίηση του. Λέγεται ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση θα επιλέξει να γίνουν νέες εκλογές ή δημοψήφισμα. Μα τι περισσότερο θα κατανοήσουν οι «εταίροι» μας, από αυτά που ήδη κατανόησαν με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο πως τους χαλάμε τα σχέδια για κυριαρχία;
Δεν πρέπει να ξεχνιέται η αποτυχία του εθνάρχη από την Κρήτη, όταν αποφάσισε εκλογές, σε μια αντίστοιχα δύσκολη στιγμή για τον ελληνισμό, οι οποίες οδήγησαν στην επάνοδο της Δεξιάς (με ανέντιμες προεκλογικές υποσχέσεις), που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρασιατική τραγωδία. Και σήμερα πόλεμο έχουμε.
..."ιστογραμμή"...
Ακόμα κι ένας πρωτοετής οικονομικής σχολής είναι σε θέση να εκτιμήσει ότι οι συνταγές των τροϊκανών έχουν οδηγήσει σ' ένα πλασματικό απεχθές χρέος, το οποίο είναι αδύνατον, με όσα επιπλέον προσπαθούν να μας επιβάλουν, ν' αποπληρώσουμε. Απλώς θα υποθηκεύσει τη ζωή πολλών γενεών Ελλήνων.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας μπαίνει καρφί στα μάτια τους και αποτελεί κίνδυνο για νέες νίκες των ευρωπαϊκών λαών, κόντρα στα αντιλαϊκά τους σχέδια.
Δεν θέλουν λοιπόν διαπραγμάτευση. Θέλουν να μας τσακίσουν, να μας ταπεινώσουν, για να μην ξανασηκώσουμε για πολλές δεκαετίες κεφάλι και ν' αποτελέσουμε παράδειγμα προς αποφυγή.
Όλα δείχνουν πως επιβάλλεται, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα με τους τροϊκανούς, η επιλογή νέων συνεργασιών, σε ισότιμη βάση.

Εργατικός και έξυπνος (πάρα πολύ έξυπνος δεν χρειάζεται) λαός είμαστε, γωνιακό οικόπεδο διαθέτουμε, ομορφιές ατέλειωτες έχουμε που τις εποφθαλμιούν πολλοί, ιστορία και πολιτισμό έχουμε (ας τον μοντερνοποιήσουμε αντί να τον αφήνουμε στην πατριδοκαπηλεία των «ειδικών») και προχωράμε.

Ώς εδώ λοιπόν. Πληρώνουμε όπως έχει αποφασιστεί και την τελευταία (αυριανή) δόση του Μαΐου, στο αποτυχημένο ως συνταγογράφο οικονομίας για τους λαούς ΔΝΤ (κακώς-κάκιστα) και αν μέχρι αρχές Ιουνίου συνεχίσουν το βιολί τους, να επιδιώξουμε μια έντιμη ρήξη, (αυτή μάλιστα, είναι μια έντιμη πράξη) διαγράφοντας για τον λαό το χρέος, απαιτώντας για τον λαό τις γερμανικές αποζημιώσεις (αφού η υποχρέωση της Γερμανίας για την Ελλάδα δεν είναι μόνο ηθική), κυνηγώντας για τον λαό όλους τους φοροκλέφτες, καθιερώνοντας για τον λαό όλες τις θεσμικές αλλαγές, για μια υγιή ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει αναλάβει ιστορική ευθύνη. Όμως η δύναμη της στηρίζεται στον λαό. Αυτός ως πρωτοπορία πρέπει να δώσει μαζί με την κυβέρνηση τον αγώνα, σε συνεργασία με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτή τη συνεργασία πρέπει από τώρα να προετοιμάσει το κόμμα, ώστε με άλλα συγγενή κόμματα της Ευρώπης να μεταφέρουμε κατά χιλιάδες στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με πείσμα, την ελπίδα για απαλλαγή από αυτούς που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει αμέτρητους συμπαραστάτες και φίλους στον αγώνα για αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Ας γίνει το προζύμι για να φουντώσει αυτός ο αγώνας στους ευρωπαϊκούς δρόμους και στα κέντρα αποφάσεων μιας απάνθρωπης πολιτικής. Και είναι απάνθρωπη, γιατί οι άνθρωποι για τους Ευρωπαίους σημερινούς "ηγέτες" είναι σκέτοι αριθμοί. Αν τώρα χάσουμε αυτή την ευκαιρία, θα χαθεί η ελπίδα για πολλές γενιές.

Από τώρα θεωρήστε με έναν από τους χιλιάδες που θα δουλέψω γι' αυτό και θα μπω σ' ένα από τα πούλμαν που θα μας μεταφέρει στην καρδιά της Ευρώπης, ώστε να στείλουμε το μήνυμα που χρειάζονται οι λαοί της ενάντια στη βαρβαρότητα του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού.

Υ.Γ. Τη δεκαετία του '90, που η χώρα μοιραζόταν στα δύο από αγρότες που έκαναν επαναστατική γυμναστική, είχα αρθρογραφήσει προτείνοντας, (αφού οι αποφάσεις για την ΚΑΠ παίρνονταν στις Βρυξέλλες, αντί να κόβεται η Ελλάδα στα δυο, να πάμε με μια χιλιάδα πούλμαν στις Βρυξέλλες και να απαιτήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πιστεύω να μην έχει την ίδια τύχη η πρόταση που καταθέτω σήμερα.

πηγή: avgi;gr άρθρο του Κώστα Στεφανάκη > Ώς εδώ...

..."ώς εδώ..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...