..."μια κάποια πρόοδος"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Tο αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι αναγνωρίστηκε από την πλευρά των δανειστών η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται ικανή να άρει στο σύνολό τους τα ζητήματα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στα θετικά, όμως, θα πρέπει επίσης να καταγράψουμε πως η σθεναρή στάση της Αθήνας στο θέμα της καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκε, καθώς επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μια τεχνική λύση με την οποία ξεπεράστηκε το αδιέξοδο.

Η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως, εάν τεθεί προ του διλήμματος να καταβάλει χρήματα στους δανειστές ή μισθούς και συντάξεις, θα επέλεγε χωρίς δισταγμό το δεύτερο. Έτσι, βρέθηκε τεχνική λύση "ανακύκλωσης" δικαιωμάτων της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκειμένου να καταβληθεί η τρέχουσα δόση.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη χθεσινή εξέλιξη ως ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Σε κάθε περίπτωση, οι "κόκκινες γραμμές" τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση παραμένουν και ώς έναν βαθμό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό και από τους δανειστές πως η Αθήνα από κάποια βασικά πράγματα δεν μπορεί να πάει πίσω.

Και αυτό όχι μόνον επειδή θα υπερέβαινε τη λαϊκή εντολή, αλλά θα αντέβαινε και στην κοινή λογική, βάσει της οποίας μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να μετέχει και στο κοινοτικό κεκτημένο, οφείλει να επιδιώκει τη σύγκλιση και όχι να αποκλίνει συνεχώς, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με τα Μνημόνια που έθεσαν την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκής παρενθέσεως.

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό Eurogroup ήταν άλλο ένα βήμα στη μακρά διαπραγμάτευση. "Ταμείο" θα κάνουμε στο τέλος.

πηγή: avgi.gr > κύριο άρθρο > Μια κάποια πρόοδος
 ..."μια κάποια πρόοδος"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...