..."gailbraith: αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις, θέλω να την ακούσω"...(>συνέντευξη<)

«Οι θεσμοί δεν έχουν μία κοινή στάση, η Μέρκελ θέλει μία λύση, αλλά η ΕΚΤ προσπαθεί να "συντρίψει" πολιτικά την κυβέρνηση μέχρι να συνθηκολογήσει» τονίζει σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό ο James Gailbraith, που ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, αλλά συμφωνούμε σε άλλα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση». (*)
james varouf
www.7imeres.gr
“Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική από αυτή του Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις, θέλω να την ακούσω” τονίζει σε συνέντευξη του στο Spiegel ο γνωστός καθηγητής και μέντορας του Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ, James Gailbraith, που μίλησε για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών και το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η διαπραγματευτική ομάδα.

Ο κ. Gailbrith ξεκαθάρισε ότι “η Ελληνική πλευρά δεν παίζει παιχνίδια με τα χρήματα. Αλλά μπορείς να πληρώσεις, μόνο όταν έχεις τα χρήματα. Πριν την τελευταία αποπληρωμή φαινόταν ότι μπορούσαν να πληρώσουν ή μισθούς-συντάξεις ή το ΔΝΤ, και η προτεραιότητα τους ήταν εμφανής”

Υποστηρίζοντας τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης τονίζει πως “από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση έχει λίγο αέρα να αναπνεύσει, απλά προσπαθούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο”

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως οι θεσμοί σε κάθε συζήτηση λένε ότι “δεν τους αρέσει το ένα, δεν τους αρέσει το άλλο.Θα ήταν πιο εύκολο για την Ελλάδα αν ήξεραν ακριβώς τι ζητούν οι θεσμοί, ώστε να το πάνε σημείο-σημείο”

Παράλληλα, πρόσθεσε πως “η Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε πραγματικά μία λύση. Δεν ξέρω αν το θέλει όντως η ΕΚΤ ή αν θέλει να “συντρίψουν” τη κυβέρνηση μέχρι να συνθηκολογήσει. Οι θεσμοί πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν σε πράγματα που δεν “τραβάνε”, όπως το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, την ώρα που υπάρχουν και αρκετά σημεία σύγκλισης όπως η συλλογή φόρων και η διοικητική μεταρρύθμιση. Μετά από αυτό δεν θα μένει πολύ δρόμος για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα”

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πλήθος συνεντεύξεων που δίνει ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ, ξεκαθάρισε πως “Κανείς δεν έχει εργαστεί ποτέ τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης. Όταν δούλευα μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τρώγαμε για πρώτη φορά στις 2 το βράδυ. Οι φήμες ότι εργάζεται λίγο, αποτελούν μέρος της δημόσιας αποδόμησης του χαρακτήρα του”.

Η συνέντευξη:
james varouf
www.7imeres.gr
SPIEGEL ONLINE: Kύριε Γκάλμπρέιθ λέτε για τον φίλο σας Γιάνη Bαρουφάκη ότι βρίσκεται βήματα μπροστά από πολλούς. Εδώ και 3 μήνες τώρα είναι υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, αλλά η χώρα του κατρακυλά προς την χρεοκοπία. Ποιά είναι η στρατηγική του;
Γκάλμπρεϊθ: Η κυβέρνηση πρέπει συνεχώς να εξασφαλίζει χρήματα για να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Συγχρόνως κάνει τα πάντα, ώστε να κλείσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αν εσείς έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, είμαι περίεργος να την ακούσω.

SPIEGEL ONLINE: Η ελληνική πλευρά εκνευρίζει τους δανειστές με τις συνεχείς αλλαγές τακτικής. Τη μια απειλεί να μη πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στην ώρα της και μετά την καταβάλει.
Γκάλμπρεϊθ: Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται για παιχνιδάκια. Αλλά μπορείς να πληρώσεις όταν έχεις λεφτά. Πριν την τελευταία επιστροφή στο ΔΝΤ φαινόταν ότι είτε θα πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ είτε οι μισθοί και οι συντάξεις και επ΄ αυτού είχαν μια ξεκάθαρη προτεραιότητα.

SPIEGEL ONLINE: Εν τούτοις, ο κύριος Βαρουφάκης και οι συνάδελφοί του έμοιαζαν πρόσφατα όχι ως στρατηγοί αλλά ως ερασιτέχνες.
Γκάλμπρεϊθ: Φαίνεται πως πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια υψηλή στρατηγική, ενώ αντιδρά απλώς σε αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να κάνει αυτό που τη δεδομένη στιγμή είναι αναγκαίο. ΟΙ Ελληνες εξαρτώνται από το αν οι δανειστές, ιδίως η ΕΚΤ, θα δείξουν περισσότερη ευελιξία. Δεν άφησαν την κυβέρνηση να αναπνεύσει από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Για υψηλές στρατηγικές δεν υπάρχει καθόλου χρόνος.

SPIEGEL ONLINE: Ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται πως διαθέτει χρόνο. Από της αναλήψεως των καθηκόντων του έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις, φωτογραφίζεται στο σπίτι του, πηγαίνει σε διάφορες fora. Στο υπουργείο του τον βλέπουν προφανώς μάλλον σπάνια.
Γκάλμπρεϊθ: Ουδείς εργάσθηκε πιο σκληρά στην κρίση αυτή όπως ο Γιάνης. Όταν συνεργαζόμασταν μαζί στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες τρώγαμε για πρώτη φορά πρόχειρα στις δύο τα βράδυ. Και μετά ξαναδουλεύαμε τα έγγραφα για την διαπραγμάτευση μέχρι τις πέντε το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει είναι μέρος της δημόσιας εκτέλεσης της προσωπικότητάς του.

james varouf
www.7imeres.gr
SPIEGEL ONLINE: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να επιλύσει την “ανθρωπιστική κρίση” στην Ελλάδα. Μερικοί από τους καινούριους νόμους, όμως, παραπέμπουν σε άλλη κατεύθυνση. Στους Ελληνες εκατομμυριούχους δίνεται επί παραδείγματι η ευκαιρία να αποπληρώσουν τις από μακρού ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με δόσεις χωρίς πρόστιμα.
Γκάλμπρεϊθ: Σκοπός του νόμου αυτού είναι να φέρει γρήγορα τα αναγκαία χρήματα στα κρατικά ταμεία. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν θελήσει έναν αυστηρότερο νόμο, θα μπορούσαν (οι εκατομμυριούχοι) να πιεστούν από τον Ελληνα υπουργό οικονομικών να βρίσκουν διαρκώς χρήματα. Δεν το έκαναν όμως.

SPIEGEL ONLINE: Oι θεσμοί (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρέπει να διαπραγματευτούν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να δοθούν χρήματα. Έτσι είναι η συμφωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε επίσης.
Γκάλμπρεϊθ: Ναι, αλλά, ξέρετε τι θέλουν στην πραγματικότητα οι θεσμοί; Σε κάθε μεταρρυθμιστική πρόταση λένε: δεν μας αρέσει αυτό, δεν μας αρέσει το άλλο. Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι οι οποίοι επεξεργάζονται τη λίστα. Θα προχωρούσαν ταχύτερα αν ήξεραν τι ζητάνε οι θεσμοί, ώστε να την ελέγχουν σημείο προς σημείο.

SPIEGEL ONLINE: Μα ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη μάχη με θέσεις αντίθετες από αυτές που υπαγόρευε πριν η τρόικα για το πως θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η χώρα.
Γκάλμπρεϊθ: Το θεωρώ πρόφαση. Οι θεσμοί δεν είναι σύμφωνοι μεταξύ τους. Πιστεύω πως η καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε πολύ μια λύση της κρίσης. Δεν γνωρίζω όμως αν το θέλει και η ΕΚΤ ή αν θέλει να τον πιέσει μέχρι να συνθηκολογήσει.

SPIEGEL ONLINE: Οι υπουργοί οικονομικών συσκέπτονται την Παρασκευή στη Ρίγα για τι μπορεί να γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Πως θα ήταν μια έντιμη συμφωνία;
Γκάλμπρεϊθ: Οι θεσμοί πρέπει να πάψουν να επιμένουν σε σημεία του προγράμματος τα οποία ολοφάνερα δεν έχουν λειτουργήσει, όπως λ.χ. την αναγκαστική πώληση κρατικής περιουσίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, για παράδειγμα η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διοικητική μεταρρύθμιση. Το να χτίσεις πάνω σε αυτά ένα νέο πρόγραμμα πραγματικά δεν είναι μεγάλη απαίτηση.

(*) Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο στα γερμανικά ΕΔΩ

πηγή: www.7imeres.gr > Gailbraith σε Spiegel: Κανείς δεν εργάζεται τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης - Οι θεσμοί θέλουν τη “συντριβή” μας

..."gailbraith: αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις, θέλω να την ακούσω"...(>συνέντευξη<)

..."ιστογραμμή"...