..."αλληλεγγύη με την ελλάδα"...(>άρθρο<)


..."ιστογραμμή"...
του Ζήση Δ. Παπαδημητρίου

Εδώ και δύο εβδομάδες εκδίδεται και κυκλοφορεί ευρέως στη Γερμανία εφημερίδα με τίτλο «Massenzeitung-Solidarität mit Griechenland» ("Εφημερίδα Ευρείας Κυκλοφορίας: Αλληλεγγύη με την Ελλάδα"). Τα άρθρα της αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα των ελίτ εξουσίας της Γερμανίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, καθώς και το καυτό ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Πρόκειται για ένα έντυπο που αντιτίθεται στη μαζική αποβλάκωση της γερμανικής κοινής γνώμης από ΜΜΕ της χώρας, όπως ο κίτρινος Τύπος της εφημερίδας «Bild», των περιοδικών «Der Spiegel», «Focus» κ.λπ. που επιτελούν, όπως δυστυχώς τα ΜΜΕ και στη χώρα μας με λίγες ίσως εξαιρέσεις, εντεταλμένη υπηρεσία παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Αλλά και έγκυρες εφημερίδες, όπως η "Süddeutsche Zeitung" ("Εφημερίδα Νότιας Γερμανίας") του Μονάχου, η "Tagesspiegel" ("Καθημερινός Καθρέφτης") του Βερολίνου αλλά και η άκρως συντηρητική "Frankfurter Allgemeine" ("Γενική της Φρανκφούρτης"), όργανο του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας, αν και πιο διαφοροποιημένα, παραπληροφορούν το αναγνωστικό τους κοινό σε σχέση με την κρίση της Ελλάδας.

Σε άρθρο του σε έγκυρη εφημερίδα, Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει πως η χώρα μας δεν έχει να επιδείξει μεταπολεμικά τίποτα στον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων, της επιστήμης κ.λπ., αγνοώντας, ως φαίνεται, σκόπιμα ότι η Ελλάδα των 10,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει δύο νομπελίστες στον χώρο της λογοτεχνίας (Σεφέρης, Ελύτης) όσους και η Γερμανία των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων (Heinrich Böll, Günter Grass), διεθνούς φήμης σκηνοθέτες (Ελία Καζάν, Τζων Κασσαβέτης, Κώστας Γαβράς, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Κούνδουρος, Παντελής Βούλγαρης κ.ά.), τη θεϊκή υψίφωνο Μαρία Κάλλας, τον ογκόλιθο της λογοτεχνίας Νίκο Καζαντζάκη, τα βιβλία του οποίου κυκλοφορούν σε εκατομμύρια αντίτυπα στη Γερμανία, καθώς και χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατρούς, καλλιτέχνες κ.λπ. που τιμούν με το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.


..."ιστογραμμή"...
Την έκδοση της εφημερίδας αποφάσισαν προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, του συνδικαλιστικού κινήματος κ.λπ., αριστεροί, δημοκράτες και ουμανιστές, άνθρωποι γενικά που αντιτίθενται στην πολιτική που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες διανοούμενοι που ζουν στη Γερμανία. Η εφημερίδα χρηματοδοτείται καταρχάς από τους ίδιους, κυρίως με δωρεές.

Εκτυπώνονται κάθε φορά 100.000 φύλλα και πωλούνται αντί 10 λεπτά το κομμάτι!

Το εγχείρημα φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τον καθεστωτικό γερμανικό Τύπο, καθότι με τα άρθρα της η εναλλακτική αυτή εφημερίδα καταδεικνύει πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν η Ε.Ε. θέλει να εξελιχθεί σε μια Ευρώπη των λαών και των πολιτών και όχι των αρπακτικών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το γεγονός ότι προβάλλονται σατυρικές εκπομπές και μάλιστα από την κρατική γερμανική τηλεόραση, αποκαλύπτοντας τη χρεοκοπημένη πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, δείχνει ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι μονοδιάστατη.

Διανοούμενοι όλων των αποχρώσεων συντάσσονται με την Ελλάδα, όπως δείχνουν συγκεκριμένα παραδείγματα, π.χ. η στάση του διδάκτορα της Ιατρικής και της Ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου και 21ου αιώνα με έδρα τη Βρέμη Καρλ Χάιντς Ροτ, συγγραφέα του βιβλίου «Η Ελλάδα και η Κρίση. Τι έγινε και τι μπορεί να γίνει» (εκδόσεις Νησίδες, Θεσσαλονίκη), ένα δεύτερο βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες στο Αμβούργο με τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και οι πολεμικές αποζημιώσεις», όπου αναλύει εμπεριστατωμένα τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των πολεμικών αποζημιώσεων κ.λπ., το οποίο πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.

Φαίνεται πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η σοβαρότητα με την οποία διαπραγματεύεται, με όλες τις πιθανές δυσκολίες και αδυναμίες, έχει εντυπωσιάσει τους δημοκρατικά σκεπτόμενους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι και ενεργοποιούνται, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

*Ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

πηγή: avgi.gr άρθρο του Ζήση Δ. Παπαδημητρίου > Aλληλεγγύη με την Ελλάδα

..."αλληλεγγύη με την ελλάδα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...