..."τ. κορωνάκης: για μας ο αγώνας των κατοίκων στις σκουριές είναι σύμβολο"...(>ρεπορτάζ & video<)


..."ιστογραμμή"...


 Της Kατερίνας Μπρέγιαννη 
 «Ο αγώνας των κατοίκων, ενάντια σε μια επένδυση περιβαλλοντοκτόνα και καταστροφική για το περιβάλλον είναι σύμβολο για εμάς» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην αστυνομία, για τα επεισόδια στις Σκουριές»

Επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως εξήγησε ήταν μια συγκέντρωση των κατοίκων που οι εργαζόμενοι της Ελντοράντο Γκόλντ κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. «Σε τέτοιες περιπτώσεις το λιγότερο που κάνει η αστυνομία είναι να φροντίσει να μην έρθουν σε επαφή οι δύο συγκεντρώσεις». Με βάση τα  βίντεο που κυκλοφορούν, φαίνονται οι εργαζόμενοι να πετάνε πέτρες εναντίον των κατοίκων και να προκαλούν τα επεισόδια.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την εταιρεία να τηρήσει τη νομοθεσία και τους όρους που έχουν τεθεί για αυτή την επένδυση, συμπληρώνοντας ότι κατανοεί τους εργαζόμενους που ανησυχούν για τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί μια επένδυση που θα αποβεί καταστροφική για το μέλλον όλων και της περιοχής. Οι προτάσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό από το τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν λύσεις και θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη στην περιοχή.

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα:

Για τα γεγονότα στις Σκουριές:
..."ιστογραμμή"...
Καλό θα ήταν για την ενημέρωση όλων να προβληθούν όλες οι εικόνες. Να δούμε τα βίντεο, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Δείχνουν εργαζόμενους να πετάνε πέτρες σε κατοίκους. Υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία. Χθες ήταν μια συγκέντρωση των κατοίκων, στην οποία οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το λιγότερο που κάνει η αστυνομία είναι να μην επιτρέψει την επαφή των δύο διαφορετικών ομάδων. Γι' αυτό και μόνο πρέπει ν' αναζητηθούν ευθύνες στην Αστυνομία. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει ν' αναζητήσει ευθύνες από τους αξιωματικούς, που είχαν τον σχεδιασμό χθες στην περιοχή.
Ποτέ δεν θα κατηγορούσαμε την αστυνομία αν φρόντιζε να μην έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές. Έχουμε στο παρελθόν κατηγορήσει πολλές φορές την αστυνομία, γιατί δεν σταμάτησε αντιδραστικές ομάδες, όπως επίσης την έχουμε κατηγορήσει πολλές φορές, γιατί επιτέθηκε μαζί με πολίτες σε διαδηλωτές.

Για την επένδυση εξόρυξης χρυσού:
..."ιστογραμμή"...

Για εμάς ο αγώνας των Σκουριών είναι ένα σύμβολο. Ο αγώνας των κατοίκων απέναντι σε μια περιβαλλοντοκτόνα επένδυση είναι ένα σύμβολο. Το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει όλες τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίσει, ότι δεν υπάρχει ζημιά στο περιβάλλον. Από τα στοιχεία, που έχουμε εμείς ως κόμμα με το τμήμα περιβάλλοντός μας, προκύπτει, ότι η επένδυση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφική για το περιβάλλον και ως τέτοια δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ας τηρηθεί η νομοθεσία, ας τηρήσει η εταιρία τους όρους από την Περιβαλλοντική Μελέτη και θα δούμε, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η μέθοδος εξόρυξης, που έχουν επιλέξει, όπου έχει χρησιμοποιηθεί είχε τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις.

Καταλαβαίνω, ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να προστατεύσουν τη δουλειά τους. Πρέπει όμως να καταλάβουν και αυτοί, ότι και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους πρέπει να προστατευθεί το μέλλον της περιοχής.
Δεν θέλουμε να πέφτει λάδι στη φωτιά. Θέλουμε με σύννομο τρόπο να τελειώνει αυτή η ιστορία. Οι προτάσεις, που έχουμε κάνει και είναι γνωστές σε όλους στην περιοχή, αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που θα δώσει θέσεις εργασίας μαζί μ' ένα ολόκληρο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιοχή.

Οι κάτοικοι αντιδρούν, γιατί καταλαβαίνουν, ότι κινδυνεύει το μέλλον και η ζωή τους. Και σ' εσάς αν συνέβαινε δίπλα στο σπίτι σας, νομίζω, ότι θα αντιδρούσατε. Υπάρχει ένα σύνθημα, που χρησιμοποιείται στις πορείες για την Παλαιστίνη και λέει "δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη". Για να καταλαγιάσουν τα πάθη, να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις των κατοίκων, θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι υπάρχει δικαιοσύνη και θα τηρηθεί η νομιμότητα.

Εμείς με τα επιστημονικά στοιχεία, που διαθέτουμε και από την παγκόσμια εμπειρία λέμε, ότι θα υπάρξει καταστροφή στην περιοχή. Μπορεί να δίνει δουλειά σ' έναν κλάδο για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά καταστρέφεται το μέλλον όλης της περιοχής, όλων των άλλων κλάδων. Αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων στην εξόρυξη, γιατί έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην υγεία.
Άνθρωποι, που έχουν ανάγκη τη δουλειά πολλές φορές διεκδικώντας το να μην τη χάσουν, ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ένα κράτος όμως έχει μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να κοιτάει τι θα συμβεί στην περιοχή τα επόμενα 20, 30, 50 και 100 χρόνια.


..."τ. κορωνάκης: για μας ο αγώνας των κατοίκων στις σκουριές είναι σύμβολο"...(&gtρεπορτάζ & video <)

..."ιστογραμμή"...