..."τσακλώτος: μέτρα κατά του κρυμμένου πλούτου & της φοροδιαφυγής"...(>συνέντευξη<)

..."ιστογραμμή"...
Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου 
στον Τσώλη Ζώη («Βήμα της Κυριακής»)

Mέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του κρυμμένου πλούτου προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου η κυβέρνηση να φτάσει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους, αλλά εξηγεί ότι «η πιο κρίσιμη φάση θα είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος».

Επειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων φτάσαμε στο σημείο να νομοθετήσει η κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα ώστε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Γιατί δεν δράσατε πιο νωρίς;
«Η ρευστότητα ήταν ήδη περιορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στις δικές μας προσπάθειες. Ξεκινήσαμε απευθείας έναν κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και προχωρήσαμε σε μια πρώτη συμφωνία σε λιγότερο από έναν μήνα. Δεν υπήρξε χρονοτριβή λοιπόν. Τα αποτελέσματα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου δεν είναι ακόμη εμφανή γιατί καθώς εξειδικεύεται ανακύπτουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αυτό επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας. Είναι ένα τίμημα που θα υποστούμε προκειμένου να κερδίσουμε άλλα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αν συμφωνούσαμε σε ό,τι μας ζητούσαν, θα εξασφαλίζαμε ρευστότητα αλλά θα ξεμέναμε από προοπτικές ανάκαμψης. Καθώς προχωρεί η διαπραγμάτευση θα κερδίζουμε τις ανάσες ρευστότητας που χρειαζόμαστε ως την τελική συμφωνία».

Μήπως η κυβέρνηση ήταν εγκλωβισμένη σε προεκλογικές εξαγγελίες και δεν μπορούσε να αποφασίσει μέτρα όπως οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ στα μεγάλα τουριστικά νησιά;
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρούμε το προνόμιο να επιδιώκουμε την υλοποίηση όσων εξαγγείλαμε χωρίς υπεκφυγές και άλλοθι. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι παιχνίδι προεκλογικών εντυπώσεων και μετεκλογικών αναιρέσεων. Εμείς δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας, είχαμε τη στήριξη του κόσμου και αυτό θα αποτελέσει την τελευταία μας γραμμή άμυνας».

Ποια είναι τα κύρια μέτρα που μπορούν να στηρίξουν τη δέσμευσή σας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;
«Η δέσμευσή μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1%-1,5%. Η μέχρι πρότινος πρακτική ήταν αυτά τα πλεονάσματα να επιτυγχάνονται με υπέρμετρες θυσίες των ασθενέστερων.  Τα πλεονάσματα θα έρθουν από αυτούς που μπορούν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα και οι οποίοι απέφυγαν τόσα χρόνια να συμβάλουν όσο θα έπρεπε. Θα είναι μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του κρυμμένου πλούτου. Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι, για παράδειγμα, η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ ή η ρύθμιση του χρόνιου ζητήματος με τις άδειες των καναλιών. Η ανθρωπιστική κρίση έχει τέτοια ένταση πλέον που μας αναγκάζει να μην ανεχθούμε άλλο τον εύκολο πλουτισμό κάποιων την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δοκιμάζει τις αντοχές της».

Τα προβλήματα ρευστότητας έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην οικονομία. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
«Υπάρχουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και  θα ομαλοποιηθούν όταν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα. Είμαστε η μοναδική χώρα που εδώ και αρκετούς μήνες ξεπληρώνει το χρέος της με ιδίους πόρους, κάτι βεβαίως που είναι αδύνατον να συνεχισθεί επί μακρόν. Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας πηγάζουν από την αρνητική πιστωτική επέκταση του τραπεζικού συστήματος και επηρεάζουν την πραγματική οικονομία σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτά απαιτούν μια ριζική διευθέτηση. 
 
Συνεπώς, αφού ξεφύγουμε από τη στενότητα της περιόδου λόγω της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την αναπτυξιακή πολιτική μας με νέα εργαλεία στον βαθμό που το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της βασικής λειτουργίας που θα έπρεπε να έχει, της αναπτυξιακής. Στόχος είναι να συγκροτήσουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα και να ενισχύσουμε τον ρόλο των συνεταιριστικών ώστε να διασφαλίσουμε πηγές ρευστότητας για τον ιδιωτικό τομέα».

..."ιστογραμμή"...
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό;
«Ο σχεδιασμός μας είναι να εμποδίσουμε τις μειώσεις συντάξεων και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δεν γίνεται άλλο να μειώνονταιι μισθοί και  συντάξεις όσο και αν επιμένουν οι δανειστές μας. Θα μπορούσαμε ίσως να εξετάσουμε αλλαγές σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τις οποίες συμφωνούμε και εμείς αλλά ως εκεί. 
 
Το θέμα του Ασφαλιστικού είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ενδελεχή μελέτη, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Είναι προφανές ότι, αν προσπαθήσεις να μελετήσεις τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού έχοντας ανεργία πάνω από 20%, στο μόνο συμπέρασμα που θα οδηγηθείς είναι ότι πρέπει να πετσοκόψεις τις συντάξεις. Δεν είναι όμως λογική αυτή, εκτός κι αν είσαι εμμονικά νεοφιλελεύθερος».
 «Μέτρα κατά του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής»

 πηγή: www.tovima.gr συνέντευξη στον Τσώλη Ζώη > Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μέτρα κατά του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής»

..."τσακλώτος: μέτρα κατά του κρυμμένου πλούτου & της φοροδιαφυγής"...(>συνέντευξη<)

..."ιστογραμμή"...