..."από τον βαρουφάκη στον τσακαλώτο..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Γράφει: Στάθης Σχινάς

Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης φαίνεται να κλείνουν με μια θηλιά σφιγμένη γύρω από τον λαιμό της χώρας... Ο Αλ. Τσίπρας χθες βράδυ στο ΣΤΑΡ ήταν αποκαλυπτικός.
Ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε ότι ο Ντράγκι κορόιδεψε την ελληνική κυβέρνηση κατάμουτρα. Και ενώ υπήρχε η διαβεβαίωση ότι με μια συμφωνία όπως αυτή της 20ης Φεβρουαρίου θα υπήρχε κανονική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τη συμφωνία «σφύριζε» αδιάφορα... Και μαζί του και ο Ντάισελμπλουμ και οι άλλοι αστέρες του ευρωπαϊκού στερεώματος.
Τώρα λείπουν πολλά χρήματα για τον Μάιο και μεγάλο μέρος τους πρέπει να βρεθεί.

Οι αλλαγές στις ομάδες διαπραγμάτευσης μπορεί να έγιναν και για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους τακτικής. Επί της ουσίας όμως η στόχευση δεν αλλάζει. Είτε με Βαρουφάκη είτε με Τσακαλώτο συντονιστή, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι ένας:

Συμφωνία στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και όχι σύγκλιση πολιτικών και στρατηγικής.

Όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή παρόν στη διαπραγμάτευση. Στα πρώτα Eurogroup ήταν εκεί και ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης και στα μετέπειτα και όλοι οι άλλοι στις πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις.
Η αναδιανομή ρόλων και η συμμετοχή και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στις σχετικές ομάδες δημιουργούν ένα τετελεσμένο. Κυβέρνηση, κόμμα και κρατικός μηχανισμός γίνονται «συνένοχοι» στο δέον γενέσθαι....

Άρα οι βαρύγδουπες αναλύσεις και η μικροπολιτική ή έστω η επικοινωνιακή εξήγηση των τελευταίων εξελίξεων δεν ερμηνεύει στο 100% τα όσα έχουν δρομολογηθεί.
Διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας φάσης και είναι ώρα μάχης. Η κατάληξη δεν είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά.

Ή θα υπάρξει έντιμη συμφωνία ή θα πάμε για δημοψήφισμα, τουλάχιστον αυτό διεφάνη καθαρά από τη χθεσινοβραδινή πρωθυπουργική συνέντευξη.
Η ώρα του απολογισμού και του καταλογισμού των όποιων πιθανών ευθυνών θα έρθει μετά...

 πηγή: fmvoice.gr άρθρο του Στάθη Σχινά  >Από τον Βαρουφάκη στον Τσακαλώτο... 

 ..."από τον βαρουφάκη στον τσακαλώτο..."...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...