Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."κρατήστε τα μάτια ανοιχτά!"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ (*)

Τα μάτια όλων θα στραφούν αναπόφευκτα σε λίγες μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τα μάτια της ελληνικής κοινωνίας που αγωνιά, που νοιάζεται, που ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου... σε όποια αίθουσα τελικώς διεξαχθεί. Γιατί στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 69 κατηγορούμενοι, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, που θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Για δολοφονία, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βίαιες επιθέσεις, οπλοκατοχή.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης και δεν γίνεται καμία συζήτηση γι' αυτήν. Μόλις την εβδομάδα που τελειώνει, κάποια ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρονται σε αυτήν, κυρίως όμως λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας του Κορυδαλλού που αντιδρά στη διεξαγωγή της δίκης στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

To Golden Dawn Watch1 έχει στόχο να ξαναβάλει και να διατηρήσει στη δημοσιότητα τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Γιατί η ελληνική και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες της δίκης. Για όσα γίνονται και λέγονται εντός του δικαστηρίου σε νομικό επίπεδο αλλά και για το κλίμα που επικρατεί.
Σε κάθε δικάσιμο μέρα, θα δημοσιεύουμε στα ελληνικά και τα αγγλικά αναφορά για τα τεκταινόμενα της δίκης, ενώ επίσης θα παρέχονται αναλύσεις, εκτιμήσεις και γνώμες ειδικών, επιστημόνων και νομικών.

Είναι γνωστό ότι σε όποια υπόθεση εμπλέκονται στελέχη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι θέσεις του ακροατηρίου καταλαμβάνονται από οπαδούς της οργάνωσης, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε άλλους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας. Από όλο και περισσότερους φορείς και αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις διατυπώνονται ανησυχίες για το κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Οι δημοσιογράφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες ευθύνες. Μια υπόθεση με πολλές παραμέτρους και με όχι και το πιο "καθαρό" παρελθόν... καθώς πολλά ρεπορτάζ είχαν περισσότερο χαρακτήρα life style. Έχουμε ευθύνη για το τι θα βγαίνει προς τα έξω, τι θα δημοσιοποιείται, αλλά και με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό.

Στο Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που λειτουργεί υπό την θεσμική ομπρέλα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τους όρους της δίκης και θα καλέσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να τα υιοθετήσουν. Βάσει αυτού θα φτιάξουμε και ένα μοντέλο αξιολόγησης δημοσιευμάτων με στόχο να δημοσιοποιούμε, και στο Golden Dawn Watch, σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές αναφορές, για το πώς θα διαχειρίζονται τα Μέσα την πληροφορία σχετικά με τη δίκη.

Δίχως άλλο, δεν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε την πολύ σοβαρή δουλειά που έκανε το NSU Watch, το Παρατηρητήριο που επί 2,5 χρόνια τώρα παρακολουθεί τη δίκη της τρομοκρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης NSU στο Μόναχο. Ο Ούλι Γεντς, εκ των συντονιστών του, όταν ζητήσαμε "τα φώτα" του, μας είπε ότι μόνο η κοινή γνώμη μπορεί να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στο δικαστήριο, ενώ αυτό που έμαθαν ήταν ότι για να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν αρκεί η ποινική δίκη, πρέπει να βρουν δικαίωση και στην κοινωνία.

Δανείζομαι από το κείμενο ταυτότητας του GDW: "Πιστεύουμε ότι μόνο μια καλά ενημερωμένη κοινή γνώμη μπορεί να αναπτύξει ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού - εντέλει του φόβου".

1 Το GDW είναι πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας - Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

(*) Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος στον Αθήνα 9,84, συντονίστρια Παρατηρητηρίου για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ
 
πηγή: avgi.gr άρθρο Ελευθερίας Κουμάντου > Κρατήστε τα μάτια ανοιχτά!

..."κρατήστε τα μάτια ανοιχτά!"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...