..."το γαϊδούρι του χότζα, η είδηση του χότζα & ο θεσμός του χότζα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
του Κώστα Εφήμερου

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τα διεθνή ΜΜΕ ως επί το πλείστων μεταδίδουν μπούρδες. Αν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν ξεφτιλιστεί σε βαθμό «Μπόρατ» οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα καταλάβαινε ότι ο ανταποκριτής των Financial Times που μένει στην Ελλάδα έξι ημέρες δεν προλαβαίνει να αποκτήσει συνολική και βαθιά γνώση της περίπλοκης κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα μας.
Το σύστημα στην ενημέρωσή μας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ λειτουργεί ως εξής:
1. Τα μεγάλα διεθνή μέσα στέλνουν ανταποκριτές.
2. Προκειμένου οι ανταποκριτές να μην γράφουν εντελώς βλακείες προσλαμβάνουν Έλληνες δημοσιογράφους για να τους βοηθήσουν (στα ελληνικά ονομάζονται φίξερς).
3. Αυτοί κανονίζουν τα ραντεβού, τις συνεντεύξεις και κακά-τα-ψέματα πολλές φορές ουσιαστικά γράφουν το κομμάτι ή το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.
4. Τα ελληνικά κραταιά ΜΜΕ ψάχνουν τις ανταποκρίσεις των διεθνών και διαλέγουν αυτές που τους ταιριάζουν παρουσιάζοντάς τες με έξτρα πασπαλισμένη αξιοπιστία.

Έτσι η tabloid φυλλάδα Bild μετατρέπεται σε καθημερινό μας οδηγό και τα νεύρα μας γίνονται τσατάλια.

Η είδηση λοιπόν ψόφησε. Διαβάζουμε απλά αναλύσεις και εντελώς αντικρουόμενες διαρροές για τα ίδια γεγονότα. Κανείς δεν αναγκάζεται άλλωστε να ανακαλέσει, κανείς δεν υποχρεώνεται να διορθώσει όποτε αποδεικνύεται ότι γράφει αρλούμπες. Διαβάζουμε τα κείμενα όπως αυτά επιλέγονται από τους ηλίθιους υπερασπιστές της γραμμής των καναλαρχών. Την ίδια ώρα που ο ανταποκριτής της Bild μεταδίδει ότι ο Τσίπρας θα εξαγγείλει εκλογές σε 12 ώρες (και φυσικά δεν νιώθει καμιά ανάγκη να διορθώσει όταν τούτο δεν συμβαίνει) στην Ελλάδα βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος από τους New York Times ή ακόμα και τη Philadelphia Tribune αλλά επειδή τα ρεπορτάζ τους δεν ταιριάζουν στα σχέδια του Μπόμπολα δεν θα διαβάσετε ούτε μια γραμμή από δαύτα.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να μην πιστεύω όταν διαβάζω ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή των δόσεων και ότι αν δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ολοκληρώσει την Ε' Δημοτικού και γνωρίζουν τα στοιχειώδη της πολιτικής οικονομίας ώστε να μην χρειάζεται να τους εξηγήσει κάποιος ότι ένας εξεγερμένος λαός κόβει λαιμούς και όχι δαπάνες.

..."ιστογραμμή"...
Πιστεύω λοιπόν ότι κάποιος μας δουλεύει και σε αυτή την περίπτωση έχουμε μόνο τρεις πιθανότητες. Αν είναι οι «εταίροι» μας τότε ο στόχος είναι προφανώς να μας εξωθήσουν στα όρια προκειμένου να αποτελέσουμε το βατραχάκι στο μάθημα βιολογίας για τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα έθνη. Αν μας δουλεύουν οι πολιτικοί μας τότε ο στόχος είναι είτε να μας τρομάξουν προκειμένου να δεχτούμε τους συμβιβασμούς τους είτε να μας προετοιμάσουν για μια αναπόφευκτη ρήξη. Αν όμως μας δουλεύουν τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους τότε θα πρέπει ο καθένας μας να πάρει στα χέρια του την ενημέρωση, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά της δημοκρατίας, ιδιαίτερα στην ώρα του οικονομικού πολέμου που ζούμε.

Υ.Γ. Από αύριο το ThePressProject επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς ενημέρωσης προκειμένου να παρακολουθήσουμε μαζί ό,τι θα συμβεί στις κρίσιμες ημέρες μέχρι την 24η Απριλίου. Ελάτε να γίνουμε μαζί θεριά ενήμερα.

πηγή: www.thepressproject.gr άρθρο του Κώστα Εφήμερου >Το γαϊδούρι του Χότζα, η είδηση του Χότζα και ο θεσμός του Χότζα
..."το γαϊδούρι του χότζα, η είδηση του χότζα & ο θεσμός του χότζα"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...