Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."να τελειώσουμε το πάρτι, να κάνουμε γιορτή"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Της Σφέτσα Δάφνης

Πολλή μεγάλη η σημασία της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, πολύ σημαντικό τεστ και για την κυβέρνηση που καλείται και πάλι να πρωτοτυπήσει και να κάνει Εξεταστική όχι για τα μάτια του κόσμου, αλλά για να μας ανοίξει τα μάτια.

Οι αιτίες που οδήγησαν σε μια πενταετία κατά την οποία "χάθηκε" το 25% του ΑΕΠ, που περισσότεροι από τους μισούς νέους έμειναν άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες έγιναν μετανάστες, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα και το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε, είναι πολλές, πάρα πολλές -ενδεχομένως είναι και ποινικές. Δεν μπορεί να περάσουν στα ψιλά, ούτε να μείνουμε στο "ενδεχομένως." Και δεν μπορεί γιατί είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε νέες σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος, να κάνουμε μια νέα αρχή σε πραγματικά νέες βάσεις διαφάνειας και δικαιοσύνης.

Είναι ζωτικής σημασίας να ξετυλίξουμε το κουβάρι σε ένα πολιτικό σύστημα με πολλή σαπίλα και πολλή διαπλοκή με την οικονομική -κρατικοδίαιτη- ελίτ. Ένα κουβάρι που πράγματι εκτείνεται πέρα, πολύ πριν από το Μνημόνιο. Περιλαμβάνει την περίοδο Καραμανλή, όπως και την περίοδο Σημίτη των greek statistics και της εισόδου στην ΟΝΕ, του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων -και πηγαίνει παραπίσω.

Για το ξετύλιγμα, όμως, πρέπει να βρούμε την αρχή του νήματος και όχι να χαθούμε στο σκοτεινό βάθος των αιώνων που αντί να τα φέρει "όλα στο φως", απλώς θα τα συσκοτίσει. Αν γινόταν αυτό, δεν θα πρωτοτυπούσε η νέα κυβέρνηση, θα έκανε ό,τι και οι προηγούμενες: Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνες στις καλένδες. Μόνο μέσα από συγκεκριμένα ερωτήματα, μιας περιόδου που οργίασαν τα συμφέροντα εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας, θα βρούμε την άκρη του νήματος για να αρχίσουμε να ξηλώνουμε το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής που τόσο μας έχει βασανίσει.

Πώς αναθεωρήθηκε το έλλειμμα 7 ολόκληρες μονάδες σε μια μέρα από μια ανεξάρτητη αρχή, στρώνοντας τον δρόμο για τη δακρύβρεχτη δήλωση Παπανδρέου από το Καστελόριζο; Τι "έπαιξε" με το περιβόητο PSI που "έπνιξε" ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχους, τι είδους ασυλία ήταν αυτή που παρείχε το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ; Είναι περισσότερο από αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που πλανώνται στον αέρα, κουβεντιάζουμε στα καφενεία και κουκουλώνονταν μέχρι πρότινος στη Βουλή. Για να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια αποκατάστασης του περί δικαίου αισθήματος, να κάνουμε restart ως χώρα.


..."ιστογραμμή"...
Προφανώς, δεν κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή ενάντια σε κάθε νεοφιλελεύθερο που υποστηρίζει ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και ο αέρας που αναπνέουμε. Ποινικές ευθύνες δεν έχει η πολιτική άποψη, ποινικές ευθύνες υπάρχουν αν ιδιωτικοποιείται ο αέρας με απάτη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σικέ διαγωνισμούς και μίζες -με αυτά πρέπει να τελειώνουμε.

Εντέλει η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο είναι προεκλογική δέσμευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και υλοποίηση του κοινωνικού αιτήματος για πραγματική δημοκρατία και δικαιοσύνη. Όπως είναι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, όπως είναι ο έλεγχος στον τρόπο που δόθηκαν τα δάνεια στα χρεοκοπημένα κανάλια, όπως είναι το φορολογικό μπλόκο στις τριγωνικές συναλλαγές κοκ.

Όπως είναι η συνολική προσπάθεια να τελειώσουμε το πάρτι και να κάνουμε γιορτή -της δημοκρατίας.


..."να τελειώσουμε το πάρτι, να κάνουμε γιορτή"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...