..."ύπατη αρμοστεία ο.η.ε. για ανθρώπινα δικαιώματα: να σταματήσει η ε.ε. εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"
Της Ζώτου Έλλη 

Χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση και στις προκλήσεις που δέχεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτεινε ο περιφερειακός εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γιαν Γιάραμπ που επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο της αποστολής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των προσφύγων και μεταναστών όσο και των Ελλήνων.

Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας υπονόμευσαν άλλωστε τα δικαιώματα όλων, όπως τόνισε και ο Γ. Γιάραμπ αναφερόμενος στις περικοπές σε βάρος των ΑμεΑ, των ψυχικά πασχόντων, απουσία δομών για θύματα trafficking αλλά και στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της προσέγγισής του με τη λογική της αποτροπής και της συστηματικής κράτησης παρατύπως εισελθόντων.
 
Μάλιστα, ο περιφερειακός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βούληση του Γραφείου να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να πειστούν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να αλλάξουν γνώμη σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούν να εφαρμόσει η χώρα ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συμφωνία του Δουβλίνου, αλλά και στις συνέπειες της κρίσης, καθώς οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν ήταν "τεχνοκρατικές και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές συνέπειες".

Αναφερόμενος μάλιστα στην πίεση να κλείσουν οι κοινωνικές δομές για την ψυχική υγεία καθώς και οι εναπομείνασες ψυχιατρικές κλινικές, ο Γ. Γιάραμπ τόνισε πως συμφώνησαν με το υπουργείο Υγείας απευθυνόμενοι προς την Ε.Ε. να πουν πως δεν μπορεί να ζητεί κλείσιμο των κλινικών χωρίς δίκτυο εναλλακτικής κοινωνικής φροντίδας. "Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει τεχνοκρατικές μη ρεαλιστικές και απάνθρωπες πολιτικές" είπε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ο Γ. Γιάραμπ καλωσόρισε τον νέο προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης μακριά από την πολιτική της συστηματικής κράτησης που είχε ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

..."ιστογραμμή"
Παράλληλα απευθυνόμενος προς την Ε.Ε., σημείωσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από τα κράτη - μέλη και την Ε.Ε. ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα γειτονικά κράτη της Συρίας φιλοξενούν 4 εκατομμύρια συνολικά Σύρους πρόσφυγες, ο εμφύλιος δεν φαίνεται να τελειώνει, οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος και η Ευρώπη πρέπει να συστήσει ένα "αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης". Όχι απλά να τους εμποδίζουν την πρόσβαση, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να οδηγούνται στα κυκλώματα λαθρεμπόρων και στο επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι ή στην καλύτερη περίπτωση να φτάνουν να καταλήγουν άστεγοι - άποροι στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως η κράτηση είναι δαπανηρή και πως, αν επενδύονται τα χρήματα σε αυτήν, δεν περισσεύουν για ανοιχτές δομές, ενώ τόνισε πως θα είναι μια μακρά διαδικασία για την ελληνική κυβέρνηση το να στρέψει αλλού τη χρηματοδότηση.

Για την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα είπε πως το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για εγκατάσταση τύπου φυλακής παρά την παρούσα βελτίωση της κατάστασης με καλύτερη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και με τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων.


..."ύπατη αρμοστεία ο.η.ε. για ανθρώπινα δικαιώματα: να σταματήσει η ε.ε. εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"...