..."όταν η σάτιρα βουρκώνει τα μάτια"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Της ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Ένα χρόνο τώρα έχουν πάρει τη σκυτάλη των μεγάλων του πολιτικού καμπαρέ στη Γερμανία δύο αυθάδεις νεαροί από τη Βαυαρία, που δείχνουν κάθε τέταρτη Τρίτη βράδυ στους Γερμανούς τηλεθεατές πόσο ταιριάζει η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Βερολίνου με τη ζωή στο "Ίδρυμα". Στο τρελάδικο.

Αυτό έκαναν και χθες, με τρόπο σκληρό, με τρόπο που τσάκιζε κόκαλα, με τρόπο που στο τέλος έκανε πολλούς στο πλατό και τους καναπέδες του σπιτιού τους να βουρκώσουν.

Η εκπομπή άρχισε με τον συνήθη υπεροπτικό τρόπο των δύο κεντρικών παρουσιαστών, του Κλάους φον Βάγκνερ και του Μαξ Ούτχοφ, που χρειάστηκαν ενισχύσεις. Και κάλεσαν έναν τρίτο καμπαρετίστα από την Αυστρία, τον Άρνουλφ Ράτινγκ για να συμπληρωθεί η τρόικα με τα σκούρα κοστούμια κι έναν τέταρτο, τον γνωστό Τούρκο κωμικό, Σερντάρ Σομουντσού, για να παίξει τον Έλληνα ταβερνιάρη.

Το έργο που ανέβασε το "Ίδρυμα" ήταν το ελληνικό πρόγραμμα "διάσωσης" - κι έπαιζε χοντρά με όλα τα στερεότυπα των Γερμανών.

Οι Τόμσεν και σία θα ζήλευαν το στιλάκι των τριών "ανδρών με τα μαύρα", που υπαγόρευαν στον άμοιρο ταβερνιάρη πώς θα καταστρέψει εντελώς το μαγαζί του, ώστε να κάνει οικονομία.

Αφού τον έβαλαν πρώτα να απολύσει τον μάγειρα και τα γκαρσόνια, να αλλάξει το μενού προς το... σουαβικότερο, ώστε οι πελάτες να μην βρίσκουν τα φημισμένα σουβλάκια του, και τελικά να ξεπουλήσει και τα μαχαιροπήρουνα -"τα ασημικά"- για να ξεπληρώσει τα χρέη στους πιστωτές, συνέχιζαν να του κάνουν χρηστομάθεια για το πώς λειτουργούν οι καλοί λογαριασμοί στην Ευρώπη: "Πληρώνουμε τα χρέη μας, δεν κάνουμε κόλπα".

Επί μισή ώρα, το κοινό στο στούντιο και οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν τον απόλυτο σουρεαλισμό. Την καταστροφή της οικονομίας στο όνομα της οικονομίας.
Και κάθε ατάκα ξεφτίλιζε στερεότυπα και "λάθη". Του γερμανικού Τύπου, της γερμανικής κυβέρνησης, των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Ναι, κάποιοι μπέρδευαν τα εκατομμύρια με τα δισεκατομμύρια, αλλά δε βαριέσαι. Η τρόικα, το Βερολίνο, η "Bild", έχουν πάντα δίκιο. Κι ας πληρώσει κάτι παραπάνω ο ταβερνιάρης, κι ας μην έχει πια τίποτε για να δουλέψει, κι ας του στερούν ουσιαστικά κάθε δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του. Είναι "θέμα αρχής"!

Ώς εδώ, κυριαρχούσε το γέλιο. Κι ο σαρκασμός. Οι καμπαρετίστες είχαν σηκώσει ουσιαστικά έναν καθρέφτη στο κοινό τους, υποχρεώνοντάς το να δει την παράνοια. Το πώς υποτίθεται ότι βάζουν οι φορολογούμενοι τα λεφτά τους για να σώσουν μια χώρα κι αντ' αυτού τη γονατίζουν - και ρισκάρουν και τα λεφτά τους.

Στο τέλος, όμως, το γέλιο γύρισε σε δάκρυ. Και σε ντροπή. Επειδή εμφανίστηκε ένας πέμπτος στο πλατό να κερνάει ούζο. Ένας γηραιός κύριος, που του χρωστάνε οι Γερμανοί. Ένα παιδί που έμεινε ορφανό στο Δίστομο, ο Αργύρης Σφουντούρης. Και που δεν χρειάστηκε καν να πει πώς λειτουργούν οι καλοί λογαριασμοί στην Ευρώπη: "Πληρώνουμε τα χρέη μας, δεν κάνουμε κόλπα".
Αυτό το άφησε στους άνδρες με τα μαύρα - σε τρεις πραγματικά βουρκωμένους άνδρες με τα μαύρα.

Η σάτιρα είναι δύσκολο πράγμα. Και οι νεαροί του "Ιδρύματος" το κάνουν καλά. Χθες το έκαναν καλύτερα από ποτέ. Και έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον γερμανικό λαϊκισμό.

πηγή: avgi.gr άρθρο Κάκη Μπαλή > Όταν η σάτιρα βουρκώνει τα μάτια

..."όταν η σάτιρα βουρκώνει τα μάτια"...(>άρθρο<)

 σχετικοί σύνδεσμοι: 
http://tassosdi.blogspot.gr/2015/03/zdf.html
..."διασωθείς από τη σφαγή στο δίστομο, ντροπιάζει τους γερμανούς"...(>σκετς - zdf <)
 
..."αργύρης σφουντούρης: στάση ζωής & αγώνας για την αναγνώριση εγκλήματος πολέμου"...(>zdf - το παιδάκι από το δίστομο<) 
 

..."ιστογραμμή"...